Novi podatki: Še en dan z dobrimi novicami!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Okužb je spet manj kot pred enim tednom
Oglej si celoten članek

V petek so ob 4.610 PCR testih potrdili 883 novih okužb z virusom sars-covd-2. To pomeni, da je bil delež pozitivnih 19,2 odstoten.

Opravljenih je bilo tudi 29.878 hitrih testov, a ni podatka o tem, koliko je bilo pozitivnih. 

Sedemdnevno povprečje dnevnih okužb znaša 805, 14-dnevna incidenca pa 557. 

V primerjavi s preteklim petkom, ko je bilo potrjenih 993 novih okužb, jih je tokrat za približno 11 odstotkov manj.

Epidemija je v zadnjem tednu upadala, vse dni so potrdili manj primerov kot v istem dnevu teden nazaj.

V bolnišnicah se zdravi 432 covidnih bolnikov, od tega jih je 120 na oddelkih za intenzivno nego. Zaradi covid-19 je v petek umrlo pet oseb.

Strokovna skupine je pred časom predlagala obvezno uporabo pogoja PC (brez T), v primeru, če bi se število zasedenih intenzivnih postelj povzpelo na 150.

Minister za zdravje Janez Poklukar je pozval prebivalce k cepljenju ter doslednemu izvajanju pogoja PCT, ki učinkuje na epidemijo podobno kot zaprtje države. Upa, da z izvajanjem pogoja PCT in cepljenjem, uvedba pogoja PC sploh ne bo potrebna. Več o tem v prispevku Najnovejše o uvedbi pogoja PC za vse: To pravi minister Poklukar.

Epidemija počasi upada

Institut Jožef Stefan v zadnji prognozi gibanja epidemije v Sloveniji piše, da epidemija predvidoma počasi upada. "Smo v obdobju, ko tekmuje vpliv cepljenja in prebolevanja, kar zmanjšuje okuževanje, s vplivom vremena ob prehajanju v hladnejši letni čas, kar povečuje okuževanje," razlagajo pri IJS. "Glede na to, da šele prihajamo v sezono okužb dihal in da se cepimo počasi, bi lahko epidemija začela spet naraščati. Z doslednim izvajanjem pravila CPT bomo lahko ohranjali odprto družbo, ob zadostni precepljenosti pa bomo lahko normalno zaživeli."

Ocenjeno reprodukcijsko število je približno R=0,97, kar pomeni, da ena okužena oseba virus prenese naprej na manj kot eno osebo in epidemija upada.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • 13:46 9. Oktober 2021.

    ja počitnice pred vrati.. kaj pa mislite da bodo naredil zaporo, kako bo pa jelko šel pogledat vikend, če mu …

  • 13:40 9. Oktober 2021.

    Tile prispevki že presegajo mejo medijske propagande delujejo že bolj, kot obsesija. Na koncu se bodo še pohvalili, da so …

  • 11:01 9. Oktober 2021.

    Saj niste normalni, en dan jokate, drug dan vriskate..... Banda blesava...Čudno, da niste spet napisali da ni dobro ker okuženost …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.