Slovenija
49727 ogledov

Najnovejše o uvedbi pogoja PC za vse: To je povedal Poklukar!

Janez Poklukar Vlada RS
Minister za zdravje o tem, kakšni ukrepi nas čakajo v prihodnjih tednih in mesecih.

V bolnišnicah se trenutno zdravi 431 covidnih bolnikov, od tega jih je 122 na oddelkih za intenzivno nego.

"Če se bomo cepili ter pravilno in zadostno izvajali pogoj PCT, bo družba ostala odprta, delovanje naših šol, kulturnih centrov, gospodarstva in družbe nasploh pa ne bo ogrožena," je ob obisku v Splošni bolnišnici Murska Sobota dejal minister za zdravje Janez Poklukar. Pojasnil je, da v naslednjih dneh pričakujejo evalvacijo izvajanja pogoja PCT ter projekcij za naprej. "Verjamem, da bo pokazala, da je ukrep primerljiv z lockdownom."

Covid-19 Covid-19 Slovenija Novi podatki: Nedeljski podatki spodbudni, a skrbi teden rasti

Ocenjuje, da sta cepljenje in izvajanje pogoja PCT ključna. "Upam, da bomo v naslednjih dneh lahko postregli s podatki, kako učinkovit je ta ukrep," je dejal Poklukar. "Navsezadnje je prišlo do stagnacije, celo upada števila dnevno pozitivnih, upočasnjeno rast beležimo tudi v bolnišnicah. Tak preskok se je v preteklosti lahko dosegel samo z lockdownom." 

"Nadaljujmo še naprej z izvajanjem PCT, zato še enkrat moj poziv vsem prebivalcem Slovenije, da ga upoštevajo, ne glede na skepso. Lahko bi bili tudi zeleni, če bi naredili lockdown, a kdo od nas si to lahko privošči? Kdo od nas si lahko privošči zaprte šole, zaprto gospodarstvo? Kaj bo jutri s plačami, kaj z delovnimi mesti? Verjamem, da je PCT pogoj zdaj tisti, ki nam omogoča odprto družbo.

Poudaril je, da je ključno, da je družba še naprej odprta, ne glede na to, kakšni bodo potrebni nadaljnji ukrepi. "Stroka je razmišljala o pogoju PC kot nujnem ukrepu, če pridemo do dvotretjinske zasedenosti intenzivnih postelj, ko bi bila ogrožena oskrba na intenzivnih oddelkih, česar si seveda ne moremo privoščiti," je poudaril Poklukar. "Želim si, da bi učinkovito izvajali protokol PCT in do tja sploh ne bi prišli." 

Policijska ura v Ljubljani Ukrepi vlade Slovenija Toliko nas še loči do uvedbe pogoja PC za vse

Glede nadzora v primeru smrti 20-letnice po cepljenju s cepivom Janssen, je minister dejal, da nima novih podatkov. "Najpomembnejše je, da stroka presodi na podlagi dejstev in da temu sledimo," je dejal Poklukar. "Na prvem mestu mora biti varnost cepiv. Če pride v nekem trenutku do drugačnega spoznanja stroke, bomo na MZ temu sledili. Za zdaj nimam nobenih poročil o nadzorih, želim si, da komisija na strokovnem nivoju v miru presodi."

"Več kot leto in pol agonije z virusom ustvarja med nami napetosti, zaradi izčrpanosti in različnih pogledov na svet. Tudi v preteklosti smo se ločevali med seboj. Sedaj je najpomembnejše, da smo povezani. Ko se to zaključi, lahko izvjamo naprej široko svobodo. Želim si plebiscitarno povezanost za precepljenost in izvajanje pogoja PCT. Potem nas ne sme biti ničesar strah."

Spomnil je, da epidemija traja že 18 mesecev, kar pomeni, da smo zaradi nje že izčrpani in naveličani. "Živeti moramo kar se da normalno, to pa lahko izvedemo le z zadostno precepljenostjo in izvajanjem pogoja PCT," je poudaril minister. "Epidemiaj nas ne sme ločevati, temveč nas mora povezati. Epidemija je družben problem, le vsi skupaj jo lahko obvladamo. K sreči imamo orodje - cepivo in PCT, oba ukrepa skupaj nam lahko pomagata ohranjati odprto družbo."

Poklukar, Beovič. Logar Covid-19 Slovenija Pogoj PC za vse? To pravi Bojana Beović!

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 46
  • Avatar erof
    erof 10:52 05.oktober 2021.

    VSAK MA SVOJE PCT POGOJE - Vlada,Zdravstvo ,Inštitutut,Strokovnjaki ki sami ne vedo kaj sploh hočejo ,Vsak ki ma pet minut časa in čitalec qr code .Varnostnik ... itd

  • tanci82 23:00 04.oktober 2021.

    "Normalno življenje" in PCT ne gresta skupaj, ker sta to dve nasprotni stvari! Ali povedano drugače; dokler bo PCT pogoj za vstop kamorkoli, se temu ne more rečt normalno življenje! Normalno smo živeli pred marcem 2020.

  • 89943da6c76f273b8ff347bd3224d5d4e3bf388c 18:37 04.oktober 2021.

    Zaradi teh trotlov človek več ne more gledat nobenih novic, ker ti lahko gre samo na kozlanje kake tupijo in kako se sprenevedajo.