Slovenija
39823 ogledov

Pogoj PC za vse? To pravi Bojana Beović!

Poklukar, Beovič. Logar
PC bi uvedli, ko bi bile intenzivne postelje zasedene dvotretjinsko.

Strokovna skupina za covid-19 pri ministrstvu za zdravje, ki jo vodi Mateja Logar, je vladi predlagala uvedbo pogoja PC (torej brez možnosti testiranja) za vse, ko bodo intenzivne postelje s covidnimi bolniki zasedene dvotretjinsko. 

"Jaz se s tem ne strinjam. Mislim, da je treba zaradi soglasja v družbi ohraniti pogoj testiranja," je danes za N1 dejala vodja strokovne skupine za cepljenje Bojana Beović, ki je v preteklosti vodila tudi strokovno skupino za covid-19. "Poudarjam pa, da je testiranje smiselno, če se ga izvaja na 48 ur."

Policijska ura v Ljubljani Ukrepi vlade Slovenija Toliko nas še loči do uvedbe pogoja PC za vse

Pojasnila je, da namen PCT ni pospeševanje cepljenja, ampak vzdrževanje varnih razmer, tam, kjer se zbira več ljudi. "Če smo cepljeni, preboleli ali imamo sveže opravljen test, potem je verjetnost, da bo prišlo do prenosa okužbe majhna," je dejala Beovićeva. "To je bistvena vloga pogoja PCT, v naših razmerah, kjer družbe ne želimo zapirati, po drugi strani pa še vedno intenzivno kroži virus." 

Strokovna skupina za covid-19 je že v začetku četrtega vala napovedala, da bo pri predlogih zaostrovanja ukrepov v četrtem valu upoštevala zasedenost bolniških postelj, predvsem tistih na oddelkih za intenzivno nego, ki so tudi z vidika zagotavljanja dovolj kadra najbolj zahtevne. 

ustavno sodišče Slovenija Ustavno sodišče sprejelo odločitev glede pogoja PC

Minuli teden je strokovna skupina pod vodstvom Logarjeve vladi predlagala uvedbo PC (preboleli, cepljeni), ki bi v celoti zamenjal pogoj PCT za vse zaposlene in uporabnike storitev, če bo epidemija še naraščala in bo število zasedenih intenzivnih postelj preseglo dve tretjini razpoložljivih kapacitet, kar pomeni 150 postelj. 



"Država bi funkcionirala odprto za tiste, ki so preboleli ali cepljeni, za tiste, ki ne izpolnjujejo tega pogoja pa bi šlo v principu za nek 'lockdown'," je dejala Logarjeva

Minister za zdravje Janez Poklukar je potrdil, da vlada te možnosti ne izključuje. "Če bo potrebno, bomo sledili predlogu strokovne skupine," je minuli petek dejal Poklukar. "Gre za ukrep, ki bi bil sprejet z namenom preprečiti zlom zdravstva."

seja vlade vlada Covid-19 Slovenija Na mizi nov predlog: Obvezen pogoj PC za vse!

dezurni@styria-media.si
Komentarjev 45
  • meta59 15:03 03.oktober 2021.

    "enormnega “konflikta interesov” prof. dr. Bojane Beović, v času “koronske krize”? Bo sledil verodostojen odgovor na to vprašanje? RS, KPK, PV, sodišča ???????Najprej PV, ki jo je izbral in nastavil.

  • Dusan12 22:30 01.oktober 2021.

    Tretji teden sem že na jugu Italije, Neapelj, je v maskah, tudi na ulicah, mladi in stari, ni problema, ko govorom z ljudmi in jim povem, kakšen cirkus počnemo mi v Sloveniji, ne morejo verjeti, da je narod tako primiteven, ...prikaži več skoraj sredi Europe, pa brijemo norce z zdravjem, tukaj je red in nikomur ne pride na misel, da se po mestu sprehajal brez maske, velika večina je cepljenih v drugo, tudi mladi, pa Fajonka kje živiš, a se v Bruslju sprehajaš brez maske, po hodnikih parlamenta brez maske, ali

  • molka 22:20 01.oktober 2021.

    strokovni laznivci eden bolj laze kot drugi