Slovenija
31011 ogledov

Ustavno sodišče sprejelo odločitev glede pogoja PC

Ustavno sodišče Anže Petkovšek
Ustavno sodišče je na današnji seji zadržalo vladni odlok, ki bi s petkom za zaposlene v državni upravi uvedel pogoj prebolelosti ali cepljenja (PC).

"Ustavno sodišče uvodoma ugotavlja, da je Vlada sprejela Odlok kot najvišji organ izvršilne veje oblasti, s katerim je za vse prebivalce Republike Slovenije določila pravila o načinu izpolnjevanja pogoja PCT, v izpodbijani določbi pa izjemo od teh pravil. Zato ni mogoče slediti njenim navedbam, da je Odlok vključno z izpodbijano določbo sprejela kot delodajalec," je v svoji obrazložitvi, zakaj so zadržali odlok, navedlo Ustavno sodišče. 

Vlada ni utemeljila, zakaj bi se med zaposlenimi v državni upravi virus hitreje širil kot drugje

Ocenili so, da bi lahko na podlagi izpodbijane določbe prišlo tudi do odpovedi pogodb o zaposlitvi, "kar pa ne pomeni le poslabšanja položaja delavcev, temveč ogroženost njihovih pravic oziroma celo prenehanje vseh pravic iz delovnega razmerja".

Vlada po njihovem ni utemeljila, da bi se ravno med zaposlenimi v organih državne uprave covid-19 bistveno hitreje in bolj širil kot v preostali populaciji ali pri drugih skupinah posameznikov, ki so glede na svojo zaposlitev še bolj izpostavljeni rizičnim stikom (kot so na primer zdravstveni delavci in delavci v domovih starejših občanov), oziroma kjer so stiki s potencialno okuženimi intenzivnejši (na primer vzgoja in izobraževanje). "Zato trditvam vlade, da je izpodbijani ukrep edini, ki omogoča zagotavljanje pravice delavcev do varnega in zdravega okolja, ni mogoče slediti," so zapisali.

Poleg tega je po njihovi oceni navedba vlade, da bi z zadržanjem odloka prišlo do večjega širjenja okužb in zaprtja države, pavšalna oziroma neobrazložena. 

Cepljenje je trajen in nepovraten ukrep

Kot so dodali, ni mogoče spregledati niti dejstva, da je vsako cepljenje po naravi stvari za posameznika trajen in nepovraten ukrep, do katerega v primeru zahteve po izpolnjevanju pogoja PC lahko pride proti volji posameznika. "Zato ni upoštevna tudi trditev Vlade, da pomeni izpodbijana določba ukrep začasne narave. Po oceni Ustavnega sodišča je prav tako upoštevna predlagateljeva trditev, da bi škodljive posledice nastale tudi v primeru, če bi se posamezniki namerno izpostavili okužbi z virusom, da bi izpolnili pogoj prebolevnosti, česar glede na opisane stroge delovnopravne sankcije, ki zaposlenim grozijo zaradi neizpolnjevanja pogoja PC, ni mogoče izključiti."

Zaradi pogoja PC v državni upravi je bilo vloženih približno 250 ustavnih pobud posameznikov, ki izpodbijajo vladni odlok. Ustavno sodišče je absolutno prednostno obravnavalo pobudo Policijskega sindikata Slovenije. Pred zgradbo Ustavnega sodišča se je v pričakovanju odločitve že v jutranjih urah nabralo nekaj ljudi, na območju so tudi policijske enote.

Sklep začne veljati, ko je objavljen v Uradnem listu

V Sindikatu policistov Slovenije so v torek zapisali, da bo seja javna in da bo odločitev pričela veljati z javno objavo na seji, ne da bi bilo potrebno čakati na objavo v uradnem listu. Ustavno sodišče je nato pojasnilo, da seje nikoli niso javne, sklepi pa so objavljeni v Uradnem listu oziroma vročeni strankam.

Po odloku, ki ga je sprejela vlada, bi od 1. oktobra dalje v državni upravi v prostorih delodajalca lahko delo opravljali le tisti zaposleni, ki izpolnjujejo pogoj P (prebolevniki) ali C (cepljeni). Odlok se nanaša na ožjo državno upravo, torej ministrstva, organe v sestavi, inšpekcije, policijo, vojsko in upravne enote.

Zaradi pogoja PC drugače organizirano delo

V minulih dneh so vzklile številne polemike glede organizacije dela. Tako na primer točnih podatkov o tem, koliko zaposlenih v državni upravi ne izpolnjuje pogoja PC, ni. Ponekod, na primer v policiji, bi imeli probleme z organizacijo dela na domu že zaradi narave samega dela. 

Sprejeta odločitev bi pomenila, da testirani ne bi več smeli hoditi v službo. Če za njih delo od doma ne bi bilo mogoče, bi koristili ure, dopust, možen pa naj bi bil tudi dogovor o čakanju zaradi višje sile (na polovični plači) ali mirovanju pravic iz delovnega razmerja, saj se želijo izogniti odpuščanju. Kljub vsemu pa bi po veljavni zakonodaji še vedno obstajala verjetnost, da bi lahko prišlo do prekinitve delovnega razmerja.

Medtem je že pred nekaj dnevi, kot smo že poročali, minister za javno upravo Boštjan Koritnik dejal, da bodo v vladi vztrajali pri pogoju PC. Vodja svetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar pa je o pogoju PC dejala, da je strokovna skupina razmišljala o tem ukrepu na nivoju celotne družbe ob pogoju dvotretjinske zasedenosti intenzivnih postelj, to je 150 postelj. Odločitev, kot jo predvideva odlok, je po njenih besedah nastala na pobudo vlade, ne strokovne skupine.

V pogajalski skupini reprezentativnih sindikatov javnega sektorja so se sicer izrekli, da podpirajo ukrepe, ki so namenjeni preprečevanju okužb s covidom-19, moti pa jih sprememba pogoja PCT v pogoj PC, saj je bila po njihovem mnenju odločitev sprejeta nepremišljeno, arbitrarno in nesorazmerno. Več o tem si lahko preberete tukaj.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 59
  • tomaz33 05:58 01.oktober 2021.

    Dej Hojs Janša Koritnik a vam ni še noben povedu da stroka odsvetuje zaužitje sladkorja skozi nos.

  • molka 22:22 30.september 2021.

    bravo čestitam, vlada gnila je spet padla ha ha ha

  • Dusan12 20:49 30.september 2021.

    Ja Starovič, neveš kaj govoriš, jeclaš, leta so te zjebala, in se ne zavedaš, kam nas pošiljaš, v še večje nasilje in ga boš verjetno občuti na svoji glavi, senilnost ne pozna meja, stari krulec z biseri v ušesih