Slovenija
31128 ogledov

Seja Ustavnega sodišča končana, kakšna je odločitev?

zapora Beethovnove
1/7
Anže Petkovšek Zapora Beethovnove ceste zaradi odločanja PC na Ustavnem sodišču.
V pogajalski skupini sindikatov javnega sektorja pričakujejo razveljavitev pogoja PC za državno upravo.

V pogajalski skupini reprezentativnih sindikatov javnega sektorja podpirajo ukrepe, ki so namenjeni preprečevanju okužb s covidom-19, moti pa jih sprememba pogoja preboleli, cepljeni, testirani (PCT) v pogoj PC za državno upravo. Odločitev o tem je bila sprejeta nepremišljeno, pravijo in pričakujejo, da jo bo ustavno sodišče razveljavilo.

Kot v izjavi za javnost navaja vodja pogajalske skupine Jakob Počivavšek, je uvedba pogoja PC zgolj za državno upravo "arbitraren in nesorazmeren ukrep, ki postavlja javne uslužbence v neenak položaj in povsem po nepotrebnem vnaša veliko nemira in nezadovoljstva med velik del, ne le zaposlenih v državni upravi, temveč tudi širše". "Hkrati spravlja v stisko tako delavce kot tudi delodajalce oziroma njihove predstojnike. Tudi zato, ker o uvedenih ukrepih ni bilo izvedeno nobeno posvetovanje s sindikati oziroma pridobljeno njihovo mnenje," je zapisal.

Digitalno covid potrdilo Slovenija Izpolnjevanje PC pogoja v državni upravi. Kaj bo v petek, ne vedo.

Počivavšek opozarja "na dejstvo, da imajo nekatere določbe vladnega odloka skrajno šibko pravno podlago, zaradi česar so delavci in delodajalci izpostavljeni izjemnim pravnim tveganjem, ki so povezana z izvajanjem odloka". "Povsem nerazumljivo je, da vlada v enem letu in pol ni uspela zagotoviti ustreznih pravnih podlag za sprejemanje ukrepov za omejevanje epidemije covida-19, ki bi hkrati upoštevale načelo delitve oblasti in omejevale arbitrarne odločitve", je zapisal.

"Nizanje ukrepov, ki nimajo ustrezne pravne podlage", je po njegovih navedbah nesprejemljivo in hkrati nerazumljivo, saj da "preusmerja pozornost iz vsebine, ki je še kako pomembna, na formo, ki je po našem mnenju nezakonita".

Poplave Dolenjska Slovenija Gasilci: Takšno obsedno stanje smo imeli le še zaradi žleda

Pričakujejo umik odloka

Tudi zato v omenjeni pogajalski skupini pričakujejo, da bo ustavno sodišče izvajanje spornega odloka zadržalo še pred petkom, ko bi ga morali začeti uporabljati. Vlado tudi pozivajo, naj sporni odlok umakne sama. Ustavno sodišče bo sicer odlok obravnavalo danes.

V omenjeni pogajalski skupini še pravijo, da podpirajo vse ukrepe, ki so namenjeni zaščiti in varovanju zdravja, tudi preprečevanju okužb z novim koronavirusom. Številni sindikati in njihovi predstavniki se o nujnosti odgovornega ravnanja dnevno pogovarjajo s svojimi člani, prav tako so sodelovali v kampanji za promocijo cepljenja, je zapisal Počivavšek.

Ustavno sodišče bo sicer na današnji seji obravnavalo zahtevo Policijskega sindikata Slovenije za oceno ustavnosti in zakonitosti vladnega odloka, ki s petkom za zaposlene v državni upravi uvaja pogoj prebolelosti ali cepljenja.

Ljudje že čakajo pred sodiščem

Pred Ustavnim sodiščem se je že zbralo nekaj ljudi, ki nestrpno pričakujejo odločitev sodnikov. Več v galeriji. 

Seja se je medtem že končala, a več o morebitni odločitvi za zdaj še ni znano.

Iz SPS so sporočili, da ''obveščamo, da je za danes 30.9.2021 dodatno napovedan izid dveh Uradnih listov. Pričakujemo, da bo odločitev objavljena tekom dneva.''

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 34
  • Avatar pantani
    pantani 15:58 30.september 2021.

    Zelo sumljivo,da tako dolgo časa traja!!!

  • mihatirs 14:23 30.september 2021.

    Če sem kot prebolevnik razmišljal o cepljenju, me je to povsem minilo na tak način naše vlade...bolj me mika poslat metek v glavo komu, kot pa da bi se še cepit...tako da se še odločam kaj pa kako!

  • Stane Adamič 13:56 30.september 2021.

    Ustavno sodišče in iformacijska pooblaščenka sta skupaj z POP TV IN RTV ter levičarskimi strankami glavni krivci, da epidemija ni že zaustavljena. Hoteli so na hitro spodnsti vlado, sedaj pa se jim to vrača kot bumerang. Čeferini, ONI na ustavnem ...prikaži večm sodišču. Ljubi bog.