Slovenija
677 ogledov

Gasilci: Takšno obsedno stanje smo imeli le še zaradi žleda

Poplave Dolenjska
1/2
B & B
Opravili so skoraj 400 intervencij, pri odpravljanju posledic sinočnjega naliva je sodelovalo kar 33 prostovoljskih gasilskih društev.

Gasilci so sinoči prvi klic na pomoč prejeli ob 20:50. "Videli smo, da bo zadeva zelo obsežna, zato smo aktivirali tudi prostovoljna gasilska društva," so povedali v gasilski brigadi Ljubljana.

"Prihajalo je do malenkostnih zamikov pri prihodih na določeno prizorišče, šli pa smo na vsako lokacijo," so povedali gasilci in dodali, da so takšne intervencije specifične v urbanih okoljih. Izkazalo se je, da je gasilska služba v Ljubljani odlično organizirana, so še poudarili.

Veliko intervencij je bilo na objektih, ki so vitalno pomembne za delovanje mesta: osnovne in srednje šole, bolnišnice, državni zbor, predsedniška palača. Na takšen prizor so, denimo, naleteli v ljubljanski Drami.

Moč narave zna biti neusmiljeno samosvoja in silovita … tako je nocojšnje obilno deževje med predstavo Požigalci na Velikem odru “izkoristilo” ranljivost dotrajane stavbe Drame in povzročilo uničujoč vdor meteorne vode v historični in spomeniško zaščiteni del gledališča … 😞😞😞 Za nami je zelo dolg, naporen in moker večer. Zahvaljujemo se vsem obiskovalcem predstave in Drama Kavarne ter celotni ekipi Drame, da smo skupaj uspeli maksimalno mirno in varno premostiti to dramatično izkušnjo. Jutri je nov dan; upamo na najboljši razplet 🤞🏻in si želimo da bi lahko čim prej spet odprli vrata za obiskovalce. #prenovimoDramo #Dramaje #sngdramaljubljana #poplava

Objavil/a SNG DRAMA Ljubljana dne Sreda, 29. september 2021

Na številko 112 se je naenkrat usulo toliko klicev, da so jih komaj sprejeli.

Neurje in intervencije so se začele na šentviško-vižmarskem delu Ljubljane, nato se je fronta pomikala proti Šiški in nato proti Viču.

"Bilo je nekaj reševanje vozil, šlo pa je večinoma za črpanje vode iz objektov. Na terenu je še 10 enot, ki posredujejo po Ljubljani," je povedal Tine Juvan z ljubljanske gasilske brigade in dodal: "Toliko intervencij v tako kratkem času še nismo imeli. Podobna situacija je bil pred leti žled, ko se je naenkrat usulo veliko klicev, ko gre za deževje, pa je bilo to prvič."

Juvan je še dejal, da je naenkrat padlo toliko dežja, da je kanalizacijska infrastruktura ni bila sposobna odvesti.

Gasilci so opravili tudi nekaj evakuacij posameznikov, množičnih evakuacij pa ni bilo. Ljudje so bili na prizorišču pripravljeni pomagati, zanje ni bilo večje nevarnosti, ogrožena je bila le njihova lastnina.

Komentarjev 1
  • zdrej 13:18 30.september 2021.

    Stanje je bilo zelo kaotično, kot je ponavadi v takih situacijah. Ampak se je dokaj hitro umirilo. Zato je naslove pretiravanje.