Slovenija
2102 ogledov

Novi podatki: Nedeljski podatki spodbudni, a skrbi teden rasti

Covid-19 Profimedia
Število potrjenih primerov je bilo to nedeljo nižje kot pred enim tednom.

Ob 1.201 opravljenih PCR testih je bilo v nedeljo potrjenih 225 novih okužb z virusom sars-cov-2. To pomeni, da je bil delež pozitivnih 18,7 odstoten.

Opravljenih je bilo tudi 7.450 hitrih testov, a ni podatka o tem, koliko je bilo pozitivnih. 

14-dnevna incidenca okužb na sto tisoč prebivalcev znaša 580, sedemdnevno povprečje okužb pa 870.

V primerjavi s preteklo nedeljo, ko je bilo potrjenih 285 primerov okužb, to pomeni za približno 20 odstotkov manj okužb, kar je spodbuden podatek.

Slab je podatek, da je v nedeljo zaradi covid-19 umrlo kar sedem bolnikov. 

V bolnišnicah se zdravi 431 covidnih bolnikov, na oddelkih za intenzivno nego jih je 122. Strokovna skupina pri ministrstvu za zdravje je napovedala uvedbo pogoja PC za vse, če se bo število zasedenih intenzivnih postelj dvignilo do 150.

Trend padanja okužb se je ustavil

Po spodbudnih podatkih v tednu pred prejšnjim tednom, ko je epidemija vse dni upadala, smo v preteklem tednu spet zabeležili trend rasti okužb. Le dva dneva, v petek in nedeljo, je bilo okužb manj kot pretekli teden.

Institut Jožef Stefan, ki objavlja prognozo širjenja covid-19 v Sloveniji, v zadnji prognozi, ki so jo objavili v petek, ugotavlja, da epidemija ne upada, ampak stagnira, kar bi že lahko bil pričakovani vpliv vremena. "Zaradi vremenskih vplivov bo epidemija predvidoma kmalu začela naraščati, saj šele prihajamo v sezono okužb dihal," pišejo pri IJS. "Z doslednjim izvajanjem pravila CPT bomo epidemijo obvladali, ob zadostni precepljenosti pa bomo lahko normalno zaživeli." 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 7
  • Dejan Magazinovic 15:02 04.oktober 2021.

    Kako teden rasti če je bilo na tedenski ravni 43 oseb manj okuženih?

  • evelux 12:04 04.oktober 2021.

    Ko imaš firmo in od zaposlenih dve delavki ki sta obe polno cepljeni že dva meseca....... in ju imaš sedaj obe doma z močnimi simptomi corone in obe pozitivni ..... lepo vas prosim strokovnjaki vrli razložite mi kako naj delamo ...prikaži več ko ti ustavita delo kdo bo to plačal .....

  • wingspan15 11:15 04.oktober 2021.

    Dokler se ne bo testiralo cepljenih, ki prosto po prešernu prenašajo virus sem ter tja, ker imajo oni pač PCT, se število okuženih ne more pričeti zniževati.