Slovenija
6976 ogledov

Novi podatki: Še en dan z dobrimi novicami!

Covid-19 Profimedia
Okužb je spet manj kot pred enim tednom

V petek so ob 4.610 PCR testih potrdili 883 novih okužb z virusom sars-covd-2. To pomeni, da je bil delež pozitivnih 19,2 odstoten.

Opravljenih je bilo tudi 29.878 hitrih testov, a ni podatka o tem, koliko je bilo pozitivnih. 

Sedemdnevno povprečje dnevnih okužb znaša 805, 14-dnevna incidenca pa 557. 

V primerjavi s preteklim petkom, ko je bilo potrjenih 993 novih okužb, jih je tokrat za približno 11 odstotkov manj.

Epidemija je v zadnjem tednu upadala, vse dni so potrdili manj primerov kot v istem dnevu teden nazaj.

V bolnišnicah se zdravi 432 covidnih bolnikov, od tega jih je 120 na oddelkih za intenzivno nego. Zaradi covid-19 je v petek umrlo pet oseb.

Strokovna skupine je pred časom predlagala obvezno uporabo pogoja PC (brez T), v primeru, če bi se število zasedenih intenzivnih postelj povzpelo na 150.

Minister za zdravje Janez Poklukar je pozval prebivalce k cepljenju ter doslednemu izvajanju pogoja PCT, ki učinkuje na epidemijo podobno kot zaprtje države. Upa, da z izvajanjem pogoja PCT in cepljenjem, uvedba pogoja PC sploh ne bo potrebna. Več o tem v prispevku Najnovejše o uvedbi pogoja PC za vse: To pravi minister Poklukar.

Epidemija počasi upada

Institut Jožef Stefan v zadnji prognozi gibanja epidemije v Sloveniji piše, da epidemija predvidoma počasi upada. "Smo v obdobju, ko tekmuje vpliv cepljenja in prebolevanja, kar zmanjšuje okuževanje, s vplivom vremena ob prehajanju v hladnejši letni čas, kar povečuje okuževanje," razlagajo pri IJS. "Glede na to, da šele prihajamo v sezono okužb dihal in da se cepimo počasi, bi lahko epidemija začela spet naraščati. Z doslednim izvajanjem pravila CPT bomo lahko ohranjali odprto družbo, ob zadostni precepljenosti pa bomo lahko normalno zaživeli."

Ocenjeno reprodukcijsko število je približno R=0,97, kar pomeni, da ena okužena oseba virus prenese naprej na manj kot eno osebo in epidemija upada.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • rd2dmk2 13:46 09.oktober 2021.

    ja počitnice pred vrati.. kaj pa mislite da bodo naredil zaporo, kako bo pa jelko šel pogledat vikend, če mu še stoji .

  • Ender3 13:40 09.oktober 2021.

    Tile prispevki že presegajo mejo medijske propagande delujejo že bolj, kot obsesija. Na koncu se bodo še pohvalili, da so to ne/učinki PCT in cepljenja in morda jim bo še kdo verjel.

  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 11:01 09.oktober 2021.

    Saj niste normalni, en dan jokate, drug dan vriskate..... Banda blesava...Čudno, da niste spet napisali da ni dobro ker okuženost pada, ker lahko potem naraste !! Butalci...