Novi podatki: Slabe novice, spet ogromen skok okužb!

Foto: Epa
Foto: Epa
V primerjavi s preteklo soboto je bilo potrjenih za skoraj 40 odstotkov več okužb.
Oglej si celoten članek

Ob 5.451 opravljenih PCR testih je bilo v soboto potrjenih 2.313 novih okužb z virusom sars-cov-2. To pomeni, da je bil delež pozitivnih 42,4 odstoten. 

Opravljenih je bilo tudi 16.229 hitrih testov, a ni podatka o tem, koliko je bilo pozitivnih. 

Covid-19 Katastrofalna slika: Po številu tedenskih okužb smo prvi na svetu

14-dnevna incidenca okužb na sto tisoč prebivalcev znaša 1.710, povprečje dnevnih okužb v zadnjih 14 dneh pa 2.874. 

V primerjavi s preteklo soboto, ko je bilo potrjenih 1.663 novih okužb, jih je bilo včeraj za skoraj 40 odstotkov več, kar je slab podatek in kaže, da epidemija v Sloveniji še vedno narašča. 

V bolnišnicah se zdravi 797 covidnih bolnikov, od tega jih je kar 178 na oddelkih za intenzivno nego. 

Z ukrepi omejevanje javnega življenja

Vlada je zaradi slabe epidemiološke situacije v Sloveniji v petek pozno zvečer sprejela več ukrepov, o katerih več pišemo v prispevku To so spremembe, ki jih je v petek pozno zvečer sperejla vlada

Covid-19 To so spremembe, ki jih je v petek pozno zvečer sprejela vlada

Po novem v zaprtih prostorih velja obvezna uporaba zaščitnih kirurških mask ali mask tipa FFP2 (maske iz blaga niso več dovolj), gostinska dejavnost je omejena na čas med 5. in 22. uro, zbiranje ljudi je začasno prepovedano in omejeno na člane istega gospodinjstva. Začasno so prepovedane javne prireditve in shodi, praznovanja ter poročne slovesnosti, s 15. novembrom se uvede samotestiranje v šolah, omejitve veljajo za športne in kulturne prireditve, ljudje pa naj bi čim več delali od doma.

Ihan: Ukrepi ne bodo dovolj

A imunolog in mikrobiolog Alojz Ihan se boji, da ti ukrepi ne bodo dovolj, o čemer več pišemo v prispevku Drvimo v katastrofo: Kot bi požar gasili z vrtno škropilnico"To, kar trenutno delamo, je težko imenovati drugače kot brezglavo prekuževanje, podobno, kot to počnejo v Združenem kraljestvu, vendar so tam vse pazljivo načrtovali in prej dosegli visoko precepljenost, pri nas pa skačemo na trda tla s tretjega nadstropja in bomo srečni, če si bomo samo polomili noge," je za 24ur.com povedal Ihan. "Ukrepi so nezadostni, smo svetovni prvaki v številu aktivno okuženih in zato je vsak od nas praktično vsak dan v več rizičnih stikih med opravljanjem vsakdanjih življenskih opravil."

Covid-19 Drvimo v katastrofo: "Kot bi požar gasili z vrtno škropilnico"

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 50

  • 13:19 7. November 2021.

    Ob veljavnosti kirurških mask in mask FFFT2 pomeni,da so POČIVALŠKOVE MASKE iz toaletnega papirja za katere smo plačali 800000 € …

  • 13:03 7. November 2021.

    https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=123891896726558&id=100073172441744&sfnsn=mo

  • 12:47 7. November 2021.

    Če smo mi v vrhu, sploh si ne predstavljam kako hudo je šele drugod po svetu, not.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.