Slovenija
39633 ogledov

To so spremembe, ki jih je v petek pozno zvečer sprejela vlada

Janez Poklukar Vlada RS, twitter
Minister za zdravje Janez Poklukar pozno v petek predstavil ukrepe, ki začnejo veljati že v ponedeljek, razmere v zdravstvu je predstavila Mateja Logar, na epidemiološke razmere opozoril tudi direktor NIJZ MIlan Krek.

"Tisto, kar smo se med sejo ves čas spraševali je, kateri ukrepi so tisti, ki bodo imeli hiter učinek in bodo hkrati sprejemljivi glede na stanje duha v naši družbi," je izpostavil Poklukar in dodal, da je virus preprosto preveč virulenten, da bi šlo brez omejevanj. Še vedno, je izpostavil minister, velja, da je edino učinkovito cepljenje, vsi drugi ukrepi zgolj blažijo pritisk na bolnišnice.

To so ukrepi, ki so jih sinoči sprejeli ministri:

  • Starost oseb, ki morajo izpolnjevati pogoj PCT, se zniža s 15 na 12 let. Pogoj je izpolnjen, če se ob tem pokaže osebni dokument.
  • Trgovine: na vsakega obiskovalca mora biti zagotovljenih najmanj 10 kvadratnih metrov površin; ob vhodu mora biti označeno, koliko ljudi je lahko v trgovini
  • Maske iz blaga niso več dovolj, obvezne so kirurške maske ali tipa FFP2
  • V lokalih je strežba možna le med 5. in 22. uro gostom za mizo
  • Zaprejo se diskoteke in nočni klubi
  • Začasno je prepovedano zbiranje ljudi, dovoljeno je za družinske člane ali člane istega gospodinjstva
  • Javne prireditve, shodi, praznovanja, poroke so začasno prepovedani
  • Na javnih kulturnih in športnih prireditvah v notranjosti so lahko obiskovalci le na sediščih z ustrezno razdaljo
  • Verski obredi so dovoljeni, če udeleženci izpolnjujejo PCT, nosijo maske in je med njimi 1,5 metra razdalje

Kako dolgo bodo ukrepi veljali, še ni znano, kot je povedal Poklukar, jih bodo predebatirali enkrat tedensko. 

Cepljenim otrokom se ne bo treba samotestirati, če pride do simptomov respiratorne okužbe, pa se naj oglasijo pri zdravniku.

Kot je poudaril minister, spremljajo epidemiološko situacijo tudi v Evropi. "V naslednjem obdobju nikomur ne bo lahko, smo v kontaktu z vsemi sosednjimi državami, pregovarjamo možnost prostih kapacitet tako v naši državi kot v sosednjih državah z vidika medsebojne pomoči."

Ne smemo dovoliti, da bi se zdravstveni sistem zlomil

Kot je poudarila vodja svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar, dnevno sprejemajo več kot 100 bolnikov s covidom-19, za katere je treba poskrbeti, poleg njih pa prihajajo v bolnišnico tudi ljudje z infarkti, zlomljenimi kostmi, z zdravstvenimi stanji, za katera je treba poskrbeti. Vsi morajo dobiti ustrezno oskrbo, če jo potrebujejo, zato je pomembno, da zdravstveni sistem vzdrži, je dejala. Zato ne smemo dovoliti, da bi se zdravstveni sistem zlomil do te mere, da bi zdravniki reševali samo še življenjsko ogrožujoča stanja.

Vse prebivalce je pozvala, naj upoštevajo ukrepe in jih ne dojemajo kot nekaj, kar omejuje življenje, temveč kot nekaj, kar življenju daje možnost. Treba je namreč misliti tudi na prihodnost – da ne bomo zaradi covida-19 zamudili odkritja rakave bolezni v fazi, ko je zdravljenje še možno. Virus je po besedah Logarjeve med nami in bo z nami ostal še nekaj časa, z ukrepi, ki so jih sprejeli, pa upajo, da bodo lahko omejili število okužb.

Kot je poudarila vodja strokovne skupine, ukrepi, ki so jih sprejeli, ne pomenijo hudega posega v naše osebno življenje – večina lahko uresničuje stvari, ki so zanje nujne, in tiste stvari, ki nam prinašajo neko dodatno zadovoljstvo v življenju. Spomnila je tudi na druge učinkovite ukrepe poleg cepljenja – nošnjo mask, prezračevanje, umivanje in razkuževanje rok ... V veljavi je tudi pogoj PCT, ki so ga po besedah Logarjeve morda uvedli nekoliko naivno, s pričakovanjem, da ga bodo sprejeli uporabniki in izvajalci storitev. A moramo razumeti, da je to edina možnost, da je vse odprto na varen način, je dodala. Ukrepi in priporočila so namreč način, da se vrnemo v bolj normalno življenje, je sklenila.

Krek: Od junija 400 mrtvih. Veliko bi jih preživelo, če bi se cepili.

Direktor NIJZ Milan Krek je poudaril, da smo na prelomni točki epidemije in dodal, da jo s skupnimi močmi lahko obvladamo. 

"V naslednjih mesecih se bomo soočali z zelo težkimi situacijami, če se nam bo število okužb povečevalo. Postelje, ki jih bomo nujno morali nameniti covidnim bolnikom, bomo morali vzeti tam, kjer jih potrebujejo drugi bolniki. Zelo pomembno je, da smo v kritični situaciji skupaj, da drug drugega podpiramo in enotno nastopamo proti virusu in ohranimo zdravje prebivalstva in odprto družbo." 

Krek je izpostavil, da stroka prosi, da se odločimo in dosledno izvajamo zaščitne ukrepe. "Cepite se čimprej, upoštevajte PCT pogoj, ki nam omogoča odprto družbo. Ne goljufajte s kodami in bodite z visoko odgovorni do vseh svojih državljanov, ki lahko zaradi vaših malverzacij in goljufij na koncu tudi umrejo." 

Na vprašanje glede možnosti prevažanja slovenskih bolnikov v tujino, kar se omenja zadnja dva dni, je Krk odgovoril, da je to zasilni izhod, ki ga bomo morali potegniti, če ne bomo uspešni pri ukrepih. "Težko bomo delali popravni izpit. Ta izpit moramo ipraviti v celoti. Imamo preko 400 mrtvih od junija naprej, če bi se cepili, bi jih veliko od teh preživelo." 

Na pomoč tudi zasebniki in koncesionarji

Kot je pojasnil Poklukar, so danes obvestili izvajalce na primarnem nivoju, da ustavijo programe referenčnih ambulant in da s kadrom zagotovijo vstopne točke v rdeče cone in cepilne centre, če je ob tem dovolj kadra, pa da se povežejo z bolnišnicami in jim pomagajo. 

Vsi, ki imajo znanje s področja zdravstva, naj se obrnejo na zavode in bolnišnice in pomagajo, ker bo naslednji mesec velik izziv za vse, je pozval minister. Tudi z ostalimi izvajalci zdravstvene dejavnosti si želijo sodelovanja, tako da so z zdravniško zbornico imeli razgovore s koncesionarji in zasebniki, upajo, da bodo skupaj sodelovali pri zdravljenju covidnih bolnikov. 

Krek je zatrdil, da je cepiva dovolj, da precepimo vse prebivalce v Sloveniji. "Če bi imeli lani delta različico brez cepiva, bi bila situacija pošastna," je dejal. Tudi Logarjeva je dejala, da je zanimiv odgovor necepljenih, ki so hospitalizirani zaradi covida-19 - večinoma pravijo, da se niso cepili, ker so zdravi. A kot je dodala, je naše dojemanje zdravja včasih precenjeno, saj se ima večina bolnikov, ki ima kontrolirano sladkorno bolezen, povišan krvni tlak, za zdrave. "Ko pride do dodatne okužbe, pa pomeni, da niso tako zelo zdravi in so dovzetni za okužbe." Nekaj pa jih je takih, ki kljub temu da potrebujejo zdravljenje, zanikajo obstoj virusa. 

Jelko Kacin Covid-19 Slovenija Kacin vrnil žogico Poklukarju: "Če minister ne bo razumel ..."

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 23
  • pofukanavlada22 07:21 07.november 2021.

    ČE bi ti jedel manj holesterola in ogljikovih hidratov, bi zastopnik nijz zgledal bolj zdravo

  • eminenca 20:27 06.november 2021.

    zdravstvo se bo sesulo in se že sesuva, odgovorna je pa nesposobna politika, pretirane plače dohtarjev in prenizke plače sester ... ne vem kaj tukaj ni jasno ... pacienti imajo mnogo težav in bolezni , po statistiki se pa ve, ...prikaži več da so že dalj časa v vspredju srčno žilne zadeve, ... ampak vsak je umrl samo zarad tega kovida, čeprav je imel raka, kap, sladkorno ... nategujejo nas ko elastiko, lažnivi klukci, upam da ta zdravstveni sistem čimprej crkne

  • Boschtjan Zupanchich 08:14 06.november 2021.

    CRACK, ti si Najbolj Pošasten na Znotraj, še Precej Bolj kot na Zunaj !!! ! !!!