Slovenija
23294 ogledov

Katastrofalna slika: Po številu tedenskih okužb smo prvi na svetu

Covid-19 v Sloveniji Profimedia
Epidemiološka situacija v Sloveniji je slaba.

Epidemija v Sloveniji raste. "Pravkar smo po tedenskem povprečju novih okužb postali prvi na svetu," ugotavlja filozof in fizik Sašo Dolenc. "Ne zgolj v EU, ampak na celem planetu."

Vlada je zaradi slabe epidemiološke situacije v Sloveniji v petek pozno zvečer sprejela več ukrepov, o katerih več pišemo v prispevku To so spremembe, ki jih je v petek pozno zvečer sperejla vlada

Vlada Milan Krek Covid-19 Slovenija To so spremembe, ki jih je v petek pozno zvečer sprejela vlada

S ponedeljkom novi ukrepi

Po novem v zaprtih prostorih velja obvezna uporaba zaščitnih kirurških mask ali mask tipa FFP2 (maske iz blaga niso več dovolj), gostinska dejavnost je omejena na čas med 5. in 22. uro, zbiranje ljudi je začasno prepovedano in omejeno na člane istega gospodinjstva. Začasno so prepovedane javne prireditve in shodi, praznovanja ter poročne slovesnosti, s 15. novembrom se uvede samotestiranje v šolah, omejitve veljajo za športne in kulturne prireditve, ljudje pa naj bi čim več delali od doma.

Ihan: To je brezglavo prekuževanje

A imunolog in mikrobiolog Alojz Ihan se boji, da ti ukrepi ne bodo dovolj, o čemer več pišemo v prispevku Drvimo v katastrofo: Kot bi požar gasili z vrtno škropilnico"To, kar trenutno delamo, je težko imenovati drugače kot brezglavo prekuževanje, podobno, kot to počnejo v Združenem kraljestvu, vendar so tam vse pazljivo načrtovali in prej dosegli visoko precepljenost, pri nas pa skačemo na trda tla s tretjega nadstropja in bomo srečni, če si bomo samo polomili noge," je za 24ur.com povedal Ihan. "Ukrepi so nezadostni, smo svetovni prvaki v številu aktivno okuženih in zato je vsak od nas praktično vsak dan v več rizičnih stikih med opravljanjem vsakdanjih življenskih opravil."

Vlada RS Covid-19 Slovenija Drvimo v katastrofo: "Kot bi požar gasili z vrtno škropilnico"

Vlada je v petek zvečer na dolgi seji tehtala strožje ukrepe, ki so vključevali tudi popolno zaprtje države, uvedbo PC pogoja za vse zaposlene in uporabnike storitev, a se je odločila za blažjo omejitev javnega življenja. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 43
  • bobubob 09:38 08.november 2021.

    Ivermectin je luč, v kateri tudi cesar počuti nag.....

  • sandi76 09:27 08.november 2021.

    Ta vlada je sicer nesposobna do te mere , da bi na svetovnem tekmovanju za najbolj nesposobno vlado zasedla 2.mesto. Ker je preveč nesposobna za 1. mesto. Ampak , ne glede na to, ogromen delež pri zmagovitem prvem mestu epidemičnih ...prikaži več držav nosijo slovenceljni , ki so na FB prebrali, da je cepljenje škodljivo.

  • matermila 06:31 08.november 2021.

    Tudi po številu bedakov vodimo.Imamo kar tri kategorije bebcev: sredine,četrtkove in petkove. Tega ne najdeš zlahka nikjer na svetu.