Novi podatki: Številke slabe, obračamo se proti rdeči fazi

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Število novih okužb je bilo ta ponedeljek višje kot prejšnji teden.
Oglej si celoten članek

Ob 4.369 opravljenih PCR testih je bilo v ponedeljek potrjenih 899 okužb z novim virusom sars-cov-2. To pomeni, da je bil delež pozitivnih 20,6 odstoten. 

Poleg tega je bilo opravljenih še 35.320 hitrih testov, a podatkov, koliko je bilo pozitivnih več ne objavljajo, saj se ti testi po novem potrjujejo s PCR testi. 

Covid-19 Slovenija: Najnovejše napovedi slabše, strah pred tretjim valom vse večji

Število aktivnih primerov se je s tem povečalo na 11.593. 

V primerjavi s preteklim ponedeljkom, ko je bilo potrjenih 742 novih okužb, jih je bilo včeraj kar za 21 odstotkov več, kar ni spodbuden podatek. "Vsekakor napačna smer," komentirajo pri Sledilniku.

"To ni dobro. Prejšnji teden smo imeli podobno število HAT in PCR testov, tudi obravnava HAT pozitivnih je bila enaka," je na Twitterju komentiral Luka Renko iz Sledilnika. "Imamo 21 porast glede na prejšnji ponedeljek. Kot ponavadi bo torek postavil generalno smer, vseeno pa tole niso dobri signali. Resno."

V bolnišnicah se zdravi 567 covidnih bolnikov, od tega 107 na oddelkih za intenzivno nego. Zaradi covid-19 je v ponedeljek umrlo osem oseb.

IJS popravil prognostične napovedi

Manj optimističen v svojih napovedih kot pretekle dni je bil včeraj tudi Inštitut Jožef Štefan, ki dnevno objavlja Prognozo gibanja epidemije covid-19 v Sloveniji. Potem ko so najprej napovedovali, da bomo že v začetku marca izpolnili pogoje za rumeno fazo na vladnem semaforju sproščanja ukrepov, so napoved včeraj popravili - do nje naj bi prišli šele konec marca. Zaradi stagniranja padanja epidemije v zadnjih dneh so reprodukcijsko število z R=0,81 popravili na R=1, kar pomeni, da ena okužena oseba okuži eno osebo in epidemija ne pada.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 35

  • 05:55 24. Februar 2021.

    Edini relevantni podatki in točne napovedi podaja Fakulteta za pomorstvo iz Pirana, ma kakšen IJS, pojma nimajo!! Bedno, da se …

  • 22:33 23. Februar 2021.

    Pejte nekam s temi vedno bolj dolgočasnimi novicami... Luka Nimapojmenko pač prebere, kar mu pošljejo iz vlade, za to ga …

  • 21:37 23. Februar 2021.

    ne vem, meni se zdi neodgovorno imeti skupaj odmore z vsemi oddelki na solah in vrtcih.sam videlna lasten oci. to …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.