Slovenija
25823 ogledov

Slovenija: Najnovejše napovedi slabše, strah pred tretjim valom vse večji

Aleš Rozman Anže Malovrh/STA
Direktor Klinike na Golniku upa, da bo število okuženih ostalo vsaj pri zdajšnjih številkah in ne bo raslo.

"V prihodnost moramo stopati z optimizmom, ne pa lahkomiselno. Epidemiološke napovedi za evropo, za ECDC, iz poročila, ki je izšlo 15. februarja niso ugodna - napovedujejo nam še en val, zaradi novih turbo različic virusa, zato moramo ostati budni in ne pretirano izkoriščati sprostitve ukrepov," je včeraj v Odmevih na TV Slovenija povedal direktor Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo na Golniku Aleš Rozman. "Osebne zaščitne stvari naj vendarle še veljajo. Ključno, kar moramo omogočiti, je, da otroci hodijo v šolo do konca šolskega leta, ne samo v osnovni, ampak tudi v srednji šoli. Zaradi tega moramo držati število okužb na vsaj tako nizkem nivoju, kot je sedaj." 

"Zgledoval bi se po nemških deželah"

Dodal je, da že dlje časa spremlja "zmernost v nemških deželah, ki se zavedajo problema, čeprav imajo epidemiološko situacijo ves čas ugodnejšo, kot jo imamo mi". "Zato bi se nekoliko vendarle zgledoval po njih, da obdržimo ključne stvari, ki so pomembne - da bolnišnice lahko oskrbijo ostale bolnike, ne da se spet transformirajo v covid oddelke in bolnišnice, ter da otroci in mladina ostanejo v šolah," je dejal Rozman. "Če bo poletje ugodno, potem pridejo tudi počitnice, če pa gremo po neki pretirano sproščeni poti, se bojim, da se bo marsikaj tistega, kar nam ECDC napoveduje, lahko tudi uresničilo." 

Mario Fafangel Covid-19 Slovenija Na Kreka naj bi pritisnili, da zamenja Fafangla Ljubljana Slovenija Rumena faza se odmika Alenka Forte Covid-19 Slovenija "Seveda vemo, kaj je povzročilo povečanje okužb na obali"

Pojasnil je še, da sam ni pričakoval, da se bo slovensko zdravstvo tako uspešno odzvalo na epidemijo. "Prvi val na srečo ni bil tako hud kot v sosednji Italiji," je povedal Rozman. "Drugi val pa je bil hud. Zdravstveni sistem, kakorkoli pomanjkliv, ni klonil - za najhujše bolnike smo vendarle zdržali. Zdravstveni sistem se je držal nadpovprečno dobro. Kako smo se pa kot narod spopadli z virusom, je povsem druga zgodba. Veliko različnih interesov je bilo, veliko interpretacij - to je mogoče okvir za širšo skupino ljudi, da se pogovorijo v zvezi s tem, zakaj je pri nas nekoliko drugače, kot je bilo v ostalih državah." 

Slabše prognoze IJS: Rumena faza se odmika

Manj optimističen v svojih napovedih kot pretekle dni je bil včeraj tudi Inštitut Jožef Štefan, ki dnevno objavlja Prognozo gibanja epidemije covid-19 v Sloveniji. Potem ko so najprej napovedovali, da bomo že v začetku marca izpolnili pogoje za rumeno fazo na vladnem semaforju sproščanja ukrepov, so napoved včeraj popravili - do nje naj bi prišli šele konec marca. Zaradi stagniranja padanja epidemije v zadnjih dneh so reprodukcijsko število z R=0,81 popravili na R=1, kar pomeni, da ena okužena oseba okuži eno osebo. To seveda pomeni stagnacijo padanja epidemije. 

ulica ljudje covid-19 koronavirus COVID-19 V SLO Zdravje Takšno je stanje v vaši regiji, ena celo v rdeči fazi

 | Avtor:

Kljub temu napovedujejo, da bo zaradi cepljenja in prekuženosti v bolnišnicah število covidnih bolnikov še naprej padalo. Tedensko povprečje dnevno potrjenih okuženih oseb je 749 in je že nekaj dni podobno. Število bolnikov v bolnišnicah je padlo pod 600. Da bi prišli v rumeno fazo, bi morali imeti sedemdnevno povprečje dnevnih okužb nižje od 600, v bolnišnicah pa bi moralo biti manj kot 500 bolnikov. Meja za zeleno fazo je za obe sprejemljivki 300.

Cepljenje proti covid-19 COVID-19 V SLO Zdravje Cepljenje: Zdravniki naj poiščejo ljudi, tako bo ta teden

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 15
  • Mehičanka76 14:07 23.februar 2021.

    Škoda, ker se nismo ravnali po zgledu "bolj pametnih" držav, že od samega začetka, ker naši politiki nimajo vajeti v svojih rokah, stroka pa dela kar jim ppolitika naroči.

  • si_rob 12:23 23.februar 2021.

    Več ko se ljudi testira za brezveze, več bo pozitivnih izidov in to politično in zdravniško govno dobro ve. Ker so se skupaj zlizali zaradi denarja, ki so ga dobili od zunaj, sedaj plačujemo državljani. Pri PCR testih samo povečajo ...prikaži več število ciklusov in dobijo lažno pozitivne, da ne govorimo, da test ni bil izdelan za namen covida.

  • povratnikvamjebevsepospisku 11:35 23.februar 2021.

    kdor laže, ta krade.... čudno, da se vse to poklapa