Slovenija
44014 ogledov

"Seveda vemo, kaj je povzročilo povečanje okužb na obali"

Alenka Forte Bor Slana/STA
V turističnih in nakupovalnih središčih je bilo za vikend zaznati precejšnjo gnečo.

"Za nami je prvi vikend po sprostitvi omejitve gibanja na občine. Številni ste se odpravili na največje turistične točke, kjer je bilo zaznati veliko število obiskovalcev, prav tako je bila velika gneča v nakupovalnih središčih," je na današnji tiskovni konferenci poudarila državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Alenka Forte. "Pomembno je, da se ne sprostimo preveč in spoštujemo zaščitne ukrepe. Slovenija ima veliko manj znanih lepih turističnih kotičkov, izberite za svoj izlet tak kraj, ki ni tako turistično obljuden. V nakupovalnih središčih upoštevajte vse zaščitne ukrepe - varno razdaljo, nošnjo mask in razkuževanje rok ob vstopu in izstopu iz trgovine. Nakupe opravite premišljeno in se v nakupovalnih središčih ne zadržujte predolgo."

ulica ljudje covid-19 koronavirus COVID-19 V SLO Zdravje Takšno je stanje v vaši regiji, ena celo v rdeči fazi

Na vprašanje novinarjev, ali se lahko prehoda v rumeno fazo nadejamo že prihodnji teden, kot napoveduje IJS, je dejala: "Tedenske odločitve sprejema vlada skladno s priporočili covid skupine v sredo. Epidemiološko situacijo bomo budno spremljali, bodimo optimisti v tej fazi."

"Upoštevati moramo, da je bil teden, ki je za nami, teden počitnic v vzhodni regiji. To je neko tveganje, vendar upam, da je v tem letu, ko opozarjamo na ukrep mehurčkov ... Po tem času moramo imeti zaupanje v naše državljane, da se bo to upoštevalo. Če izhajamo iz zaupanja našim državljanom, se lahko nadejamo, da se približujemo rumeni fazi."

Dodala je, da podatkov o večjih izbruhih na posameznih šolah po odprtju nimajo, a je treba poudariti, da je bila polovica Slovenije pretekli teden na počitnicah. Na vprašanje, kaj je povzročilo povečanje števila okužb na Obali, pa je odgovorila: "Seveda vemo, kaj. Neupoštevanje priporočil, druženje, neupoštevanje razdalje, nenošnja mask. Splošni ukrepi so vedno razlog za povečanje okužb."

Sedemdnevna incidenca okužb v obalno-kraški regiji je višja od 400, medtem ko znaša na ravni države 248.

Sedemdnevna incidenca | Avtor:

 

Ukinjanje covid bolnišnic

Število hospitaliziranih bolnikov je glede na vladni semafor sproščanja ukrepov padlo pod 700, kar pomeni, da se nahajamo v oranžni fazi. "Imamo priporočilo, da imajo bolnišnice deset odstotkov kapacitet namenjenih za covid bolnike," je razložila državna sekretarka. "Izjema je Golnik, ki zaradi specifičnega poslanstva zadrži 15 odstotkov fonda." Bolnišnici Sežana in Topolšica sta po novem izvzeti iz covid bolnišnic in začenjata z rednim programom.

Mario Fafangel, epidemiolog Covid-19 Slovenija Fafangel se je razpisal o tem, česa ga je v Sloveniji strah

"Vse bolnišnice so s svojimi ekipami iz sebe iztisnile več kot maksimum. Treba je dati priznanje slovenskemu zdravstvenemu sistemu, ki se je tako prilagodilo na posebni izziv. Pohvaliti je treba tudi precepljenost, ki je v zdravstvu narasla. V Soči je zaščita kar 85-odstotna, to je svetla točka, ki bi ji morali slediti vsi zavodi."

"Upajmo, da bomo kmalu imeli manj kot 500 covidnih bolnikov," je dejala Fortejeva in razložila, da bodo takrat lahko iz enovite covid bolnišnice začasno izstopile tudi bolnišnice na Ptuju, v Slovenj Gradcu, Trbovljah, Brežicah in Izoli. "Na Jesenicah se izvaja požarna in energetska sanacija, so v fazi izgradnje intenzivne enote, zato se takrat tam ukine covid intenzivna enota, bolnike pa usmerja na Golnik oz. v Ljubljano. V urgentnih centrih vse bolnišnice ohranjajo sivo cono, kjer so pacienti, ki imajo sum na covid."

Covid-19 v Ljubljani | Avtor: Profimedia Profimedia

Tretja faza, ko pade število bolnikov pod 250

Tretja faza glede organizacije bolnišnic bo nastopila, ko bo število hospitaliziranih covidnih bolnikov padlo pod 250. Takrat bodo covid bolnišnice le še UKC Ljubljana, UKC Maribor in UK Golnik. "V primeru še večjega padca bolnikov se ukinejo tudi intenzivne postelje na Golniku," je razložila Fortejeva. "Z upoštevanjem zaščitnih ukrepov lahko pripomoremo, da bodo naše bolnišnice lahko pričele izpolnjevati svoje prvotno poslanstvo."

Trst Covid-19 Slovenija Kava v Trstu? Čaka vas od 400 do tisoč evrov kazni!

Hitro testiranje po besedah Fortejeve poteka povsod po Sloveniji brez večjih zapletov. "Termini so se prilagodili lokalnemu okolju, velja pohvaliti zdravstveno osebje v zdravstvenih domovih in odlično organizacijo, ko gre za potrebe šolstva in gospodarstva," je poudarila državna sekretarka. "Ministrstvo je prejšnji teden objavilo javno naročilo za nabavo hitrih testov, testov imajo sicer po vseh zdravstvenih domovih dovolj, saj jih nekateri dobavljajo tudi sami."

Ta teden precepljeni nad 80

Slovenija je danes prejela 22 230 doz cepiva Pfizer&Biontech. Po informacijah Fortejeve naj bi ta teden precepili starejše nad 80 let. "Glede cepljenja starejših je bilo s strani MZ večkrat poudarjeno, da naj družinski zdravniki naredijo sezname cepljenja po svojih lokalnih okoljih," je dejala Fortejeva. "Priporočilo MZ je, da osebni zdravniki s pomočjo patronažne službe in referenčnih sester poiščejo posameznike, ki se sami ne znajdejo dobro. Vemo, za posameznike, do katerih informacija o cepljenju ni prišla."

Cepljenje proti covid-19 Cepljenje Zdravje Cepljenje: Zakaj se po drugi dozi počutimo slabše, kot po prvi?

Glede cepljenja kritične infrastrukture, konkretno vojakov, ki naj bi se cepili mimo strategije NIJZ, je Fortejeva dejala: "Strategija NIJZ je natančno dodelana. Imamo kritično infrastrukturo, nekatere bolj izpostavljene - upravičeno je, da je določena skupina bila precepljena, ker odhajajo v tujino in si ne želimo, da bi imeli težave, ker bi oboleli za covidom."

O izdajanju potrdil za prebolele s covidom, pri katerih niso bili opravljeni PCR testi, ker so bili le ti pozitivni pri družinskih članih, pa je povedala: "Strokovna skupina je glede izdajanja potrdil na podlagi določanja protiteles zadržana, ker so protitelesa lahko prisotna pri nekom, ki je bil v stiku s covidom marca in sedaj ni več zaščiten. Protitelesa niso ustrezen pokazatelj, da je oseba res zaščitena, zato priporočamo uporabo PCR testa. Merodajni izpisi, ki jih lahko dobimo s strani NIJZ so rezultati hitrih in PCR testov, relevanten pa je tudi bolniški list. Če je bila oseba zaradi covid-19 na bolniški, kljub temu, da ni imela opravljenega PCR testa, je tudi to ustrezno dokazilo. Oseb, ki bi potrebovali takšno potrdilo osebnega zdravnika, je malo. MZ je izdalo priporočilo, da naj bo takšno potrdilo brezplačno, verjamemo, da zdravniki zaradi tega ne bodo zelo obremenjeni."

testiranje zaposlenih v vzgoji in izobraževanju COVID-19 V SLO Zdravje Novi podatki: Kaj je z rumeno fazo?

dezurni@zurnal24.si




 

Komentarjev 45
  • sam1 20:49 25.februar 2021.

    Oni vedo vse,ampak dokler se ne nasmučajo in naužijejo zimskih radosti na smučiščih,tam ne vidijo problema-ko bo otoplilo,pa bo čista obala in ne bo tam problemov,ker si bo gospoda hodila hladiti razgrete riti......

  • JZekspert 10:20 23.februar 2021.

    Samo 5% se nas mora upret in bo takoj konec te mega-prevare. A mate kohones ali bomo samo po spletu komentirali?

  • Avatar karjola
    karjola 07:06 23.februar 2021.

    Slovenijo je na črni seznam pripeljalo testiranje z hitrimi testi ki sploh niso zanesljivi. Slovence nas zanima tudi kje so ostale bolezni kot so prehlad, sezonska gripa, rakava obolenja, skleroza, zlomi rok in nog in ostalo. Nehajte nas imeti za ...prikaži več norce kajti bumerang se vrača.