Slovenija
15226 ogledov

Kava v Trstu? Čaka vas od 400 do tisoč evrov kazni!

Trst Profimedia
Potovanja s turističnim namenom k našim sosedam niso dovoljena.

"Med sosednjimi državami je za nas najbolj predvidljiva in odprta meje s Hrvaško, kjer pogoji za vstop v državo sovpadajo s tistimi, ki veljajo za Slovence za izstop iz države," je v oddaji Dobro jutro na RTV SLO povedal vodja konzularnega sektorja na MZZ Andrej Šter. "Majhna razlika je le ta, da mi priznavamo izjemo tistim, ki imajo nepremičnino ali plovilo, medtem ko Hrvati tega nimajo med svojimi olajšavami za prehajanje meje. Na Hrvaškem velja, da je izjema namenjena poslovnim srečanjem."

Italija koronavirus Vo izolacija policija Prehajanje meje Popotnik Grem lahko v Italijo po nakupih, na oddih?

Italija in Avstrija sta precej zaprti za turistične namene potovanja. "Zgodi se, da agencije oglašujejo potovanja, ampak v Italiji tistega, ki bi ga ustavljali in preverjali namen, čaka 400 do 1000 evrov kazni," je poudaril Šter. "Nakupovanje ni med tistimi nameni, ki bi bili dopustni in za katere bi se ugotavljala nujnost. Kava nas lahko drago stane. Kava je seveda v Italiji odlična, ampak tveganje je pa tudi precejšnje. Avstrija ima turistične zmogljivosti zaprte. Vemo, da je ena od dežel zelo obremenjena z modifikacijami virusa, tako da zelo idiličnih turističnih potovanj ne moremo pričakovati."

Še bolj od Italije in Avstrije pa je zaprta meja z Madžarsko, ki ima zelo stroge vstopne pogoje in je dosledna pri preverjanju bivanja. "Priporočamo dobro preučitev pogojev za vstop na ciljno destinacijo," je poudaril Šter. "Povratnike ob vstopu v Slovenijo na vseh mejah preverjajo tudi na slovenski strani. Splošni nasvet je, da velja negativni test. Velja preveriti, ali država, kamor potujete, zahteva tudi predhodno registracijo, kot je to na primeru Avstrije, Italije in Nemčije. Te države imajo na svojih spletnih straneh možnost in obveznost, da se registrirate. Tam navedete tudi razlog, zaradi katerega potujete. Če navedete, da potujete poslovno in imate v avtomobilu cel prtljažnik športne opreme, boste težko dokazali, da se to dvoje sklada."

mejni prehod Avstrija | Avtor: Profimedia Profimedia

Smučanje Meja Popotnik Grem lahko v IKEO ali na smučanje v Avstrijo?

Nemčija je po besedah Štera "ostro zarezala s sosednjimi državami". "Imajo ostro kontrolo za vstop iz Avstrije in Češke," je navedel Šter. 

Glede čarterskih poletov z Brnika na eksotične destinacije, kot so Kanarski otoki, pa Šter nima zadržkov. "Moram poudariti, da v tem ne vidim praktično nobene realne nevarnosti, ker so se organizatorji temeljito pripravili, ponudili potnikom vse potrebne informacije in zahtevajo upoštevanje varnostnih ukrepov," je dejal Šter. "Za prehode letališč po naših informacijah velja, da je to potovanje v tranzitu. Letališče prečkamo brez posebnih omejitev, z eno izjemo, potovanje iz Združenega kraljestva. Na številnih letališčih so odpovedana, ker ne želijo omogočati tranzita potnikom oz. potovanja iz Velike Britanije. Zato je denimo potovanje London - Frankfurt - Ljubljana zdaj preusmerjeno tako, da gre bodisi preko Istanbula ali Beograda. To je ena nepričakovana omejitev, zato svetujemo, da vsakdo temeljito preuči, kakšni pogoji ga na potovanju čakajo."

Nasprotno od tega potovanje na destinacije, kot je Zanzibar, odsvetuje. "Zanzibar predstavlja drugačen problem kot čarter na Kanarske," je poudaril Šter. "To je potovanje, ko nad nami ne bdi skrben predstavnik agencije, ampak so posamezniki prepuščeni lastni iznajdljivosti in doslednosti pri upoštevanju zaščitnih ukrepov. Potovanje ni enostavno, saj je treba preko enega ali dveh tranzitnih letališč. Poznam primere, ko se je potnikom zapletlo že na tranzitnih letališčih, na poti do tja. Osebam, ki se odločijo za takšno pot, svetujemo, da najprej preučijo, ali je takšno potovanje nujno, nato pa razmere, ker se lahko zgodi nepričakovano in vam podere prijetna pričakovanja."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • JZekspert 13:04 24.februar 2021.

    Spet neke grožnje, ustrahovanje - pred normalnim življenjem, pred druženjem, pred povsem običajno, uživaško kavico v Trstu - joj, konec sveta bo! Tile so totalno izgubili kompas, kdo jim sploh še kaj verjame, zakaj bi poslušali te bedaste, napihnjene in ...prikaži več lažnive pajace? Tale Šter je najhujši Hojs! Prilezite končno iz svojih kleti, da poženemo te bednike na svoje mesto, samo 5% nas mora biti.

  • rd2dmk2 19:46 22.februar 2021.

    pa ljubi Slovenci, kaj vam treba sedaj hodit po svetu, ko vas spoštovani blejski župan tako milo in lepo prosi da pridete sedaj na obisk na Bled, ko so vse znamenitosti zaprte in si lahko ogledate v miru jezero in ...prikaži večn greste v šoping v štacune na Bledu, v miru brez gužvanja s turisti iz tujine. a ni to vrhunec doživetja ? lahko pa še mal podprete blejske gostince, in si naročite kakšen njihov umotvor sadaj, ko je koronsko drag, da boste lahko imela kaj pripovedovat vnukom.

  • sam1 10:29 22.februar 2021.

    Sosednje države zapirajo meje za turizem,ampak Slovenija vzpodbuja in propagira potovanja s čarter leti-v sigurne dežele........