Popotnik
55560 ogledov

Grem lahko v Italijo po nakupih, na oddih?

Italija koronavirus Vo izolacija policija Epa
Vse te izjeme negativnega testa za prehod v Italijo ne potrebujejo.

Pravila, ki veljajo za vstop na italijansko ozemlje, določa trenutno veljavna italijanska zakonodaja (uredba DPCM z dne 14. januarja 2021), ki velja do 5. marca 2021.

Na spletni strani Generalnega konzulata Republike Slovenije v Trstu je jasno zapisano, da odlok v 8.čl. za države iz seznama C (kjer je tudi Slovenija) določa, da je za vstop v Italijo za vse osebe, ki so zadnjih 14 dni bivale ali tranzitirale eno izmed držav na omenjenem seznamu, potreben molekularni ali antigenski negativni test, ki ni starejši od 48 ur od trenutka odvzema brisa, ali obvezna 14 dnevno samoizolacija.

Nekdo bi iz tega lahko razumel, da je za osebe iz Slovenije prehod meje v Italijo dovoljen ob predložitvi negativnega testa. Pa ni res.

Če ste med izjemami, lahko brez testa

Na strani konzulata pojasnjujejo še, da so v Italiji določene tudi izjeme, ki za vstop v Italijo ne potrebujejo opravljenega negativnega testa na Covid-19. Odlok med izjeme uvršča: prevoznike in spremljevalno osebje, vstop zaradi nujnih delovnih obveznosti, ki ne smejo trajati več kot 120 ur, tranzit v 36 urah, obmejne delavce, imetnike diplomatskega potnega lista, zaposlene pri mednarodnih institucijah, policiji ali vojski, študente in šolarje, ki mejo prehajajo dnevno ali najmanj enkrat tedensko zaradi udeležbe pri šolskih oziroma študijskih obveznostih.

Vse te izjeme torej testa ne potrebujejo.

Vsi potrebujejo izjavo

Vsi, ki vstopajo v Italijo, pa potrebujejo samoizjavo, ki jo ob kontroli pokažejo italijanskim policistom. Samoizjavo v italijanskem jeziku najdete TUKAJ, v angleškem pa TUKAJ. Na TEJ povezavi pa najdete Izjava o seznanitvi z ukrepi, ki veljajo v Italiji.

Poleg samoizjave, je potrebno izpolniti še tabelo, ki jo je potrebno izpolniti ob vsakem vstopu v Italijo in posredovati na spodaj navedene elektronske naslove odvisno od mesta vstopa v Italijo.

Na spodaj navedene elektronske naslove je potrebno poslati izpolnjeno italijansko verzijo tabele. Kopijo elektronskega sporočila mora imeti oseba s seboj ter jo pokazati skupaj s samoizvajo ob morebitnem pregledu varnostnih organov. Pregled se lahko zgodi na celotnem ozemlju Italije in ne zgolj na mejnih prehodih. 

TABELA:
https://asugi.sanita.fvg.it/export/sites/aas1/it/documenti/covid/2020_modulo_rientri_estero_COVID.pdf

Za lažje razumevanje in izpolnjevanje italijanske tabele so na konzulatu dodali neuraden slovenski prevod:
- Ime,  
- Priimek, 
- Datum in kraj rojstva, 
- Naslov stalnega prebivališča, 
- Naslov, kjer bo potekala karantena, 
- Telefonska številka, 
- Naslov elektronske pošte, 
- Iz katere države se vstopa v Italijo, 
- Datum vstopa v Italijo, 
- Razlog vstopa v Italijo, 
- Po kateri poti se je oseba gibala od vstopa v Italijo. 

Izpolnjeno tabelo v italijanščini je potrebno poslati na elektronski naslov ustrezne oziroma pristojne zdravstvene institucije (ASL), odvisno od mesta vstopa v Italijo:

DIPARTIMENTO DI PREVENZIONE
ASU GIULIANO ISONTINA –
Gorizia
infettive.profilassi(at)asugi.sanita.fvg.it

ali 

ASU GIULIANO ISONTINA –
Trieste
profilassi.dip(at)asugi.sanita.fvg.it

Grem torej lahko v Italijo po nakupih?

Da bi našim bralcem podali res verodostojne informacije, smo poklicali še direktno na konzulat v Trstu, kjer so nam prijazno in jasno razložili čisto vse. Glavna informacija pa je ta, da prehod v italijo ni dovoljen, če bi tja želeli na oddih, na izlet, po nakupih.

Pojasnjujejo, da spremembe na slovenski strani še ne pomenijo spremembe tudi v Italiji in da na meji pri vstopanju v Italijo še vedno velja isti režim, kot je veljal 14. januarja.

Za koga torej velja določilo, da potrebuje za vstop v Italijo negativni molekularni ali antigenski test, ki ni starejši od 48 ur od trenutka odvzema brisa? Na konzulatu so nam povedali, da to velja najpogosteje za tiste, ki imajo prebivališče v italiji, pa so moreli nekam v tujino: "Primer je denimo Italijan, ki je moral peljati ženo v Romunijo in se potem vrača v Italijo. Ali Slovenec, ki na primer živi v Italiji, pa je moral na pot iz Italije ter se nato vrača."

Negativni testi torej ne pridejo v poštev, če bi želeli v Italijo na lepše ali po nakupih, saj ta prehod ni dovoljen.

Sneg, Italija | Avtor: Profimedia Profimedia

Pri tem na konzulatu pojasnjujejo še, da se v Italiji situacija iz tedna v teden spreminja, žal v zadnjem času ne na boljše. Še nedavno  je bila celotna Italija v rumeni, zdaj so nekatere regije že v oranžni fazi, za katere že zdaj velja prepoved prehajanja med občinami znotraj regije. "Nakazuje se, da naj bi se stvar z naslednjim tednom še zaostrila, oranžno bi se lahko obarvala tudi Furlanija Julijska krajina," so še povedali.

"Vaši bralci naj vzamejo v obzir, da vsi pričakujemo poslabšanje situacije in ne izboljšanja," pravijo in dodajajo, da tudi sami dnevno prejemajo vprašanja, ali gredo lahko Slovenci v Italijo na krajši oddih.

Je pa za popotnike zanimiva informacija, da je med izjemami, ki ne potrebujejo testa za vstop v Italijo, tudi tranzit v 36 urah: "Če bi šel kdo z letalom iz Benetk, je prehajanje meje iz Slovenije v Italijo dovoljeno in to brez testa," so pojasnili na konzulatu. 

Ob tem velja opozorilo, da se tako v Sloveniji, kot Italiji in drugod po svetu korona situacija iz dneva v dan spreminja in določila za prehajanje meje v Italijo, ki so opisana v tem članku, veljajo v trenutni situaciji. Vse se lahko v kratkem spremeni, zato pred morebitnimi odhodi v tujino preverite pri pristojnih službah, kakšni so pogoji.  

Za vstopanje meje v Slovenijo iz drugih držav, zaenkrat veljajo določila iz prejšnjega tedna, ki so podrobno opisana v našem spodnjem prispevku. 

Mejni prehod med Hrvaško in Slovenijo meja novost Slovenija Velika sprememba na slovenski meji

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • domen5 21:10 18.februar 2021.

    Mene pa zanima kako bo to urejeno za rekreativce konkretno za kolesarje? Se bo lahko kolesarilo preko meje? Namen imam iti na slo obalo preko italije Sežana - Koper. Znajo kar srati okoli tega.

  • djdj 19:14 18.februar 2021.

    Teoretično lahko, ker vsaj na meji med Goricama ni nobenih kontrol. Če vas ustavijo v IT bo druga zgodba.

  • CORONABUCI 18:47 18.februar 2021.

    Vprašanje za šiptore krasničija

Sorodne novice