Slovenija
20721 ogledov

Nove prepovedi iz vladnega urada, tokrat za Milana Kreka

Milan Krek, direktor NIJU Nebojša Tejić/STA
Direktor urada za komuniciranje (Ukom) Uroš Urbanija je znova prepovedal nastop direktorju Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milanu Kreku ...

V včerajšnjo oddajo na POP TV, 24ur zvečer, znova ni smel direktor NIJZ Milan Krek. Voditelj Uroš Slak je pojasnil, da so bili s Krekom že dogovorjeni za nastop, kjer so ga želeli povprašati o njegovi izraženi skrbi o tretjem valu. Njegova služba za odnos z javnostmi pa jim je malce pred 18. uro sporočila, da Kreka na oddajo ne bo, "ker mu je nastop prepovedal direktor Ukoma Uroš Urbanija, češ da je danes že nastopal na tiskovni konferenci."

Kot smo pisali, je Krek na včerajšnji novinarski konferenci dejal, da imamo v evropskem prostoru še dva bolj virulentna seva novega koronavirusa, to sta južnoafriški in angleški sev. Če bosta imela dobre pogoje za širjenje, bosta po njegovih besedah v določenem času prevladala nad običajnim, kar po njegovi oceni pomeni, da lahko pričakujemo tretji val. Dejal je tudi, da bi si želel, da bi številke padale hitreje: "Po strmem padcu novo odkritih primerov se sedaj nahajamo v stagnaciji, kar z epidemiološkega vidika ni dobro. Trend se nam je zaustavil, kar ni dober pokazatelj, ker iz zaustavitve gremo lahko hitro navzgor." 

Naj spomnimo še, da je Urbanija Kreku že pred včerajšnjim incidentom prepovedal nastope, nastope je prepovedal tudi vodji vladne strokovne skupine za covid Bojani Beović, ministrici za izobraževanje Simoni Kustec in predstavnikom ministrstva za zdravje.

Milan Krek, direktor NIJU Cenzura Slovenija Ukom jim je prepovedal nastopati pred kamerami

Simona Kustec | Avtor: Daniel Novakovič/STA Daniel Novakovič/STA

Zaničevanje svobode govora, ki je temelj demokracije

"Zdaj je postalo očitno to, da vlada ne ve natančno, kaj bi naredila. In vidi v vsakem, ki karkoli govori, sovražnika. S tem med državljani povečuje kaos in tesnobo," je v oddaji 24ur zvečer prepoved s strani Urbanije komentiral predsednik Društva slovenskih pisateljev Dušan Merc

"S tem zaničevanjem svobode govora, ki je temelj demokracije, uničuje tisto, kar bi nam covid krizo premagalo prebrodit," je prepričan. Zelo ga moti, da strokovnjaki ne smejo odkrito spregovoriti, moti pa ga tudi neprestano spreminjanje vseh odlokov in menjave tistih oseb, ki sporočajo vse novice: "To predstavlja informacijski kaos."

Bil pa je oster tudi do Kreka in ostalih, ki jim je Ukom prepovedal nastopanje in so se tega brez ugovarjanja držali. "Jaz mislim, da je temljeni problem v ljudeh samih. Potrebno je imeti toliko integritete in reči, da če jim kdo ne dovoli sporočati resnice, ne bodo sodelovali. To je edino pravilo, ki je možno," pravi. "To, da stagnira padanje krivulje, je eden od podatkov, ki nas mora zaskrbeti in se moramo vsi temu primerno obnašati," še dodaja Merc. 

Ne razumem oseb, ki ne spregovorijo. Gre za ljudi, ki so v svoji karierni poti naredili marsikaj, verjetno zelo dobro. In zdaj so enostavno utišani, ne govorijo, bojijo se in mislim, da je to odsev samo tega, da se tudi vlada boji. Neprestano se bojijo vsega, karkoli kdorkoli reče.

Dušan Merc

Borut Pahor | Avtor: zajem zaslona zajem zaslona

Obenem se je obregnil tudi ob tihega predsednika Boruta Pahorja: "Pričakoval bi, da tudi predsednik republike kaj reče. Tu je bistven problem naše družbe, da nihče nič ne reče." 

Omenil je tudi proslavo ob 30-letnici Sloveniji, pri katerih je bil prvi, ki je rekel, da ne bo sodeloval. "Te proslave so bile defektne." Naj spomnimo, da v Društvu slovenskih pisateljev niso sodelovali na dogodkih, ki so bili načrtovani ob 30-letnici države, "zaradi ukrepov premierja Janeza Janše, da prek urada za komuniciranje prepove javno nastopati nekaterim funkcionarjem vlade." Odločitev so utemeljili s tem, "da je predsednik vlade tako ali tako prevzel vse vzvode oblasti in postal edini govorec resnice o stanju v državi na vseh področjih." 

Merc je dodal še, da se ni udeležil tudi slavij, ker je očitno v Sloveniji prepovedano govoriti na glas. 

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 36
  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 17:25 18.februar 2021.

    Bradač je od vseh nekih takozvanih govorcev še najmanj škodljiv. Bolj, je zaskrblujoče, da se je našel še nekdo, ki ima tako bolan um, da preprečuje svobodo govora.

  • contra 16:40 18.februar 2021.

    Res noro, zakaj bi morali ljudje, ki se borijo proti virusu ali v zvezi z njim že celo leto, biti na uslugo raznim Slakom ob poznih večernih urah, ko bi že morali na počitek in vsaj malo spočiti iti v ...prikaži večv službo zjutraj! Ne more vsakdo kot Slak spati do treh popoldne in ob 22h sejati neumna provokativna bedasta vprašanja brez vsake vrednosti!!

  • alojz73 13:35 18.februar 2021.

    Upam da bo Janša prepovedal nastopati tudi Lepotcu Boratu,naj mu pa dovoli selfie.