Slovenija
9137 ogledov

Ukom jim je prepovedal nastopati pred kamerami

Milan Krek, direktor NIJU Nebojša Tejić/STA
Omejevanje vprašanj na novinarskih konferencah in prepovedi nastopov funkcionarjem in strokovnjakom na televizijah.

Po tem, ko je direktor Urada za komuniciranje (Ukom) Uroš Urbanija prepovedal nastope pred televizijskimi kamerami direktorju NIJZ Milanu Kreku, vodji vladne strokovne skupine za covid Bojani Beovič, ministrici za izobraževanje Simoni Kustec in predstavnikom ministrstva za zdravje, sta na take nedopustne prakse danes opozorili Društvo novinarje Slovenije (DNS) Sindikat novinarjev Slovenije (SNS), ne pa tudi Združenje novinarjev in publicistov.  

"Ukom ne more biti selektor vsebin"

"Ukom ne more biti selektor vsebin za medije in jih prilagajati po svoji meri ter s tem onemogočati celovitost informiranja javnosti in delo uredništev. Centralizirano komuniciranje oblasti, cenzura lastnih funkcionarjev in omejevanje dostopa novinarjev do informacij so značilnosti avtokratskih in nedemokratičnih sistemov, ki ne spoštujejo svobode govora," so zapisali v DNS.

Omejevanje na novinarskih konferencah preko Zooma

Na vladnih tiskovnih konferencah, ki potekajo preko platforme Zoom, nekateri mediji ne dobijo priložnosti, da postavijo vprašanje. Tako je v zadnjem času niso dobili novinarji Slovenske tiskovne agencije ter novinarji portala necenzurirano.si, ki so jim celo začasno onemogočili spremljanje tiskovne konference preko Zooma. Novinarji smo tudi večkrat pozvani, naj postavimo le eno vprašanje, možnosti za podvprašanja nimamo. 

Novinarji in mediji delujejo v službi javnosti in v funkciji obveščanja javnosti o družbeno pomembnih temah in zadevah. "To je še zlasti pomembno v obdobju epidemije, ko javnost potrebuje čim širše relevantne informacije," poudarjajo v DNS. "Vsakršno načrtno izogibanje novinarskim vprašanjem, ki jih nosilci oblasti vnaprej ocenjujejo kot neugodna, pomeni suspenz novinarjev in ogrožanje opravljanje osnovnega novinarskega dela - nadzora nad delom oblasti".

"Ukom skuša nadzirati vsebine v medijih"

V Sindikatu novinarjev Slovenije (SNS) prakso Ukoma ostro obsojajo. Opozarjajo, da Ukom "poskuša z omejevanjem sodelovanja predstavnikov vlade in različnih javnih ustanov z nekaterimi novinarji in mediji nadzirati vsebine v medijih in se izogniti poročanju o drugačnih mnenjih in kritikah dela vlade".

SNS od vlade zahteva, da novinarjem omogoči neselektiven dostop do informacij na njenih tiskovnih konferencah in tudi da prepreči nedopustno preseganje pristojnosti svoje službe za komuniciranje, ko prepoveduje nastope vladnih funkcionarjev za določene medije. "Hkrati pozivamo vlado, da ne onemogoča dostopa do relevantnih sogovornikov iz ustanov, ki so samostojne in ne sodijo v okvir vlade in posameznih ministrstev, kot so NIJZ, bolnišnice in druge ustanove, ki so ključne pri spopadanju z epidemijo covida-19," so pozvali.

Omenjena praksa komuniciranja vlade z javnostmi po oceni sindikata pomeni "grob poseg v svobodo medijev, oviranje opravljanja novinarskega poklica, izvajanja demokratičnega nadzora nad delovanjem vlade, v pravico javnosti in državljanov do obveščenosti, ne nazadnje tudi nedopustno dirigiranje dostopa javnih uslužbencev do medijev".

Komentarjev 19
  • rezka6 20:14 05.februar 2021.

    Sicer je verjetno tole spet ena največjih laži iz strani tegale medija, ampak tudi če je res, ste lahko veseli. Jaz bi van v Sloveniji odvzela status in prenehala financirat. Pika. Toliko enih laži, zlorab in toliko žalitev ter pumpanja ...prikaži veča poslušalcev in gledalcev, vse uperjene proti zdravniški stroki in proti vladi JJ...da vas ni sram v dno duše. Namesto da bi ljudi ves čas seznanjali z ukrepi ste raje govorili in pisali o rušenju vlade in protestih, gostili neke kvazi strokovnjake ipd .

  • 209e2c6214dc81fb3f0c12ca0e235ef9e399b13a 15:00 05.februar 2021.

    JJ je izgubil kompas neizbežno se mu bliža zamenjava pri koritu

  • jakec1575 12:15 05.februar 2021.

    take cenzure se v jugi ni blo od 70ih naprej.