Zdravje
3344 ogledov

Cepljenje: Zakaj se po drugi dozi počutimo slabše, kot po prvi?

Cepljenje proti covid-19 Epa
Zanimalo nas je, zakaj se osebe po prejeti drugi dozi cepiva proti novemu koronavirusu v povprečju počutijo slabše, kot po prvi ...

"Ko so se naši uporabniki cepili s prvo dozo cepiva, so bili vsi dobro. Po drugi dozi pa so se nekateri počutili slabše," nam je zaupala delavka v enem od slovenskih domov za starejše občane. Ob brskanju po tujih medijih, smo zasledili številne zapise in pojasnila zdravstvene stroke, da je to povsem pričakovano, saj telo po drugi dozi spozna, "da gre zares." 

Za pojasnilo smo se obrnili tudi na Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), kjer so nam pojasnili: "Po prejeti drugi dozi cepiva proti novemu koronavirusu se počutijo prejemniki 2. doze v povprečju slabše kot po prvi, zaradi močnejšega odziva imunskega sistema, ki se je že srečal s cepivom."

Covid-19, cepljenje, Pfizerjevo cepivo Slovenija Slovenija Prihodnji teden na vladi: Javnost bodo seznanili o nekaterih drugačnih prijemih Covid-19, UKC Maribor, cepivo, lekarna, hramba Covid-19 Zdravje Poziv vladam, cepljenje z drugim odmerkom prinaša le malo koristi

Prijavljeni stranski učinki pri nas 

Kot smo pisali, so na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) do minulega tedna prejeli 1.323 poročil o neželenih stranskih učinkih cepljenja proti covidu-19, od tega pet poročil o smrti. Analiza je pokazala, da je povezava dveh smrti s cepljenjem malo verjetna, tri smrti pa še analizirajo, izhaja iz poročila NIJZ.

Cepljenje proti covid-19 covid-19 Slovenija Slovenija: 1.300 poročil o neželenih učinkih po cepljenju, analizirajo tri smrti

Posamezna prijava stranskih učinkov sicer navadno vključuje več prijavljenih neželenih učinkov pri isti osebi. Vsi prijavljeni neželeni učinki so razvrščeni po organskih sistemih na način, ki ga uporablja Evropska agencija za zdravila (EMA).

Neželeni učinki po posameznih kategorijah Klasifikacije po organskih sistemih so:

  • dihala, prsni koš in mediastinum: občutek težkega dihanja;
  • imunski sistem: alergična reakcija (brez anafilaksije)
  • koža in podkožje: izpuščaj, rdečina kože - kri in limfatični sistem: limfadenitis;
  • prebavila: bruhanje, diareja, bolečine (krči) v trebuhu;
  • psihiatrične motnje: nemir;
  • splošne težave in spremembe na mestu aplikacije: bolečina, rdečina, oteklina ali srbenje na mestu cepljenja, povišana telesna temperatura, utrujenost, bolečina v prsih;
  • srce: tahikardija, miokardni infarkt;
  • živčevje: glavobol, vrtoglavica.

Daleč največ prijavljenih neželenih učinkov je bilo povezanih s splošnimi težavami in spremembami na mestu cepljenja.

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • Avatar jate
    jate 08:16 22.februar 2021.

    a so se JJ in ostali poslanci,farmacevti,VSI dravstveni delavci in od vseh teh naštetih ožje in širše sorodstvo že CEPILI??????

  • dusan72 08:13 22.februar 2021.

    Meni glede tega cepljenja nekaj ni jasno. Iz dovolj zanesljivih virov vem, da so ljudje, ki so enkrat preboleli covid, zboleli ponovno. In če tak, ki je virus imel v 100% obliki dejansko ni odporen pred ponovno okužbo, kako zavraga ...prikaži več mi bo pomagalo cepljenje z "oslabljenim" virusom?

  • 991fddbb1635f14ad302a6f96992c252180f5d5e 07:45 22.februar 2021.

    zato, ker ste ovce in verjamete "stroki", ki pa se ni cepila, že ve zakaj ne!!