Slovenija
8205 ogledov

Prihodnji teden na vladi: Javnost bodo seznanili o nekaterih drugačnih prijemih

Jelko Kacin Saša Despot
Jelko Kacin tudi o tem, ali pogreša številne medijske nastope.

"Precepiti je potrebno 60, 70 odstotkov prebivalstva, in cilj od vsega začetka je bil, da se do konca junija to tudi doseže," je včeraj v oddaji 24ur zvečer povedal Jelko Kacin, nacionalni koordinator za logistični del akcije množičnega cepljenja. Nekdanji vladni govorec, zdaj državni sekretar, je nazadnje spregovoril v intervjuju za Žurnal24.si, ki ga lahko preberete tukaj. 

"Kot dobro veste, je prišlo do zamud pri dobavah posameznih cepiv. Če ne bo nekih novih prijemov, drugačnih pristopov, potem se nam lahko to zavleče v poletje, lahko tudi do jeseni," je pojasnil in dodal, da je to najbolj črn scenarij. Po njegovih zagotovilih se trudijo, da bi v prvi polovici leta precepili čim več ljudi, "iz teh razlogov se seveda fokusiramo tako na organizacijo kot tudi na nove dobavitelje cepiv."

Italija koronavirus Vo izolacija policija Prehajanje meje Popotnik Grem lahko v Italijo po nakupih, na oddih?

Kateri so novi dobavitelji?

V tem trenutku je po besedah Jelka Kacina za Evropsko unijo in Slovenijo najbolj zanimiv novi proizvajalec Johnson and Johnson: "To je novo cepivo, pri katerem naj bi zadoščal en sam odmerek. Če bi ga lahko zagotovili v zadostnih količinah na samem začetku, bi s tem lahko prihranili veliko časa."

Ravno v tem tednu sta sicer kanadska raziskovalca pozvala vlade, naj odložijo cepljenje z drugim odmerkom cepiva Pfizerja proti covidu-19, saj je že po prvem odmerku 92,6-odstotno učinkovito. Kratkoročno namreč cepljenje z drugim odmerkom prinaša le malo koristi, sta zapisala v pismu, objavljenem v reviji New England Journal of Medicine. Nekatere države sicer takšen režim cepljenja s Pfizerjevim cepivom že izvajajo. 

Drugi za Evropo zanimiv proizvalaec pa je CureVac, o katerem se bodo pogovarjali v naslednjih dneh. "Z vsakim od teh proizvajalcev imamo vrsto videokonferenc, ki jih organizira evropska komisija, tudi z AstraZeneco, ki kasni s količinami," je pojasnil. 

Ruskega Sputnika Kacin ni omenil med možnostmi. Naj spomnimo, da Hrvaška medtem obravnava možnosti za nakup cepiva Sputnik še pred njegovo odobritvijo s strani Evropske agencije za zdravila (Ema), je v sredo potrdil hrvaški minister za zdravstvo Vili Beroš. S Sputnikom pa se že cepijo na Madžarskem.

covid cepljenje testiranje | Avtor: Profimedia Profimedia

V enem tednu precepljeni starostniki nad 80 let

"Za starostnike nad 80 let mora biti cepljenje končano prihodnji teden," je napovedal Kacin. Računajo namreč, da bodo z dozami, ki bodo distribuirane v torek, do konca tedna cepili vse prijavljene, ki so strarejši od 80 let. Nato bo na vrsti druga kategorija oseb, ki so starejši od 70 let. 

Cepljenje proti covid-19 | Avtor: Epa Epa
O množičnem cepljenju ostalega prebivalstva je dejal, da so organizirani na način, da gredo lahko s prvim aprilom v res množično cepljenje prebivalstva. Sicer bi bili organizacijsko pripravljeni že v marcu, a tedaj ne bo dovolj cepiva. "Če govorimo o številkah, potem moramo biti sposobni cepiti od 500.000 do 600.000 odmerkov na mesec. Če to prepolovimo, je to okoli 300.000 ljudi na mesec," je opisal. 

Tudi o medijskih nastopih 

Voditelj oddaje Uroš Slak je Kacina vprašal tudi, ali pogreša medisjke nastope. V smehu je zanikal: "Iskreno povem, da ne. Ker za to delo, ki ga zdaj opravljam, potrebujem veliko več časa, za te video konference z evropsko stranjo. Dva sva, ki sodelujeva na teh konferencah in je potem dela več kot dovolj. Hkrati je treba pripraviti vse izvedbene akte."

Za prihodnji teden pričakuje, da bo strategija cepljenja formalno sprejeta tudi na vladi, nakar "bodo javnost seznanili z novimi koraki, nekaterimi drugačnimi prijemi in tudi drugačno izvedbo." 

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • alen009 12:29 19.februar 2021.

    To mi deli miška mala.

  • Patriot2021 11:11 19.februar 2021.

    preklet gnoj od človeka

  • mamax 11:05 19.februar 2021.

    Svinja pokvarjena, mene lahko cepite samo preko mojega trupla. Vsako prisilo bom jemal, kot grožnjo s smrtjo in verjemite, da boste prej v mlaki... obležali vi, kot jaz. Mrš, smrad fašistična.