Zdravje > Aktualno
3696 ogledov

Poziv vladam, cepljenje z drugim odmerkom prinaša le malo koristi

Covid-19, UKC Maribor, cepivo, lekarna, hramba UKC Maribor Covid-19, UKC Maribor, cepivo, lekarna, hramba
S preložitvijo bi lahko s prvim odmerkom cepili prednostne skupine prebivalstva, menita raziskovalca.

Kanadska raziskovalca sta pozvala vlade, naj odložijo cepljenje z drugim odmerkom cepiva Pfizerja proti covidu-19, saj je že po prvem odmerku 92,6-odstotno učinkovito. Kratkoročno namreč cepljenje z drugim odmerkom prinaša le malo koristi, sta zapisala v pismu, objavljenem v reviji New England Journal of Medicine.

Danuta Skowronski in Gaston De Serres sta ugotovitve utemeljila na dokumentaciji Pfizerja, ki jo je predložil ameriški Upravi za hrano in zdravila (FDA), poroča agencija Reuters.

Podobno učinkovito je po cepljenju s prvim odmerkom tudi cepivo Moderne, in sicer 92,1-odstotno.

Menita, da bi bilo glede na visoko učinkovitost cepiva že po prvem cepljenju treba s prvim odmerkom cepiva Pfizerja cepiti najbolj ranljive skupine prebivalcev. Ni sicer gotovo, kako dolgo traja zaščita po prvem odmerku, vendar pa cepljenje z drugim odmerkom po mesecu dni kratkoročno prinaša le malo koristi, sta poudarila.

To je vprašanje nacionalne varnosti

Preložitev cepljenja z drugim odmerkom se jima zdi še posebej smiselna zaradi pomanjkanja cepiv proti covidu-19. Menita, da je to vprašanje nacionalne varnosti, saj bo v nasprotnem primeru v ZDA to zimo več tisoč hospitalizacij in smrti zaradi covida-19. S preložitvijo pa bi lahko s prvim odmerkom cepili prednostne skupine prebivalstva.

Pfizer je v odgovoru izpostavil, da alternativ veljavnemu režimu cepljenja z dvema odmerkoma cepiva še niso ovrednotili in da je odločitev na zdravstvenih oblasteh, da pa je treba zagotoviti, da bo cepivo nudilo najboljšo mogočo zaščito.

Britanske oblasti pravijo, da podatki potrjujejo njihovo odločitev, da cepljenje z drugim odmerkom cepiva Pfizerja, ki ga je ta ameriški farmacevtski velikan razvil skupaj z nemškim BioNTechom, preložijo na 12 tednov. Pfizer in BioNTech medtem opozarjata, da za to nimata dokazov.

Cepljenje proti covid-19 covid-19 Slovenija Slovenija: 1.300 poročil o neželenih učinkih po cepljenju, analizirajo tri smrti

Ameriška FDA in Evropska agencija za zdravila (Ema) pa vztrajata pri časovnem razmaku, ki je bil preizkušen v kliničnih testih. Ema zagovarja največ 42-dnevni razmak med cepljenjem s prvim in drugim odmerkom, FDA pa 21-dnevnega, navaja Reuters.


Pfizer cepivo | Avtor: Epa Epa
Raziskava, ki so jo prav tako objavili v reviji New England Journal of Medicine, pa kaže, da bi bilo lahko cepivo Pfizerja manj učinkovito proti južnoafriški in brazilski različici novega koronavirusa, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa. Predhodni podatki kažejo, da bi se učinkovitost protiteles, ki nastanejo ob cepljenju, zmanjšala približno za dve tretjini. Raziskavo so sicer opravili v laboratoriju na 20 vzorcih krvi, ni pa merila imunskega odziva limfocitov T, ki so ob protitelesih drugi pomemben del zaščitnega učinka cepiv, je dejal virolog z milanske univerze Bicocca Francesco Broccolo.

Pri Pfizerju in BioNTechu so v odzivu izpostavili, da ni kličnih dokazov, da cepivo ne bi bilo učinkovito proti južnoafriški različici novega koronavirusa, da pa sprejemajo vse potrebne korake za njegovo prilagoditev v primeru pojava različice virusa, zaradi katere bi bilo cepivo veliko manj učinkovito, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

 
Komentarjev 5
 • Avatar Leon
  Leon 07:00 19.februar 2021.

  Počakajmo kaj bodo ugotovili naši znanstveniki ?

 • Tana 20:36 18.februar 2021.

  Pa z nobenim odmerkom se ne bomo cepili, cepci, nehajte res že nabijat! Vsak dan neke drugačne izmišljotine

 • Waltter 18:26 18.februar 2021.

  dajte ne nabijat Danuta Skowronski in Gaston De Serres ta dva sta enako verodostojna kakor Potrc. V dokumentih ki so bili predlozeni s strni Pfizerja je napisano da je zelja ucinkovitosti do 95% ki jo dosezemo z dvema zaporadnima cepljenjema ...prikaži več . V prvem se telo zasciti do 67% zeljenih protitelesc ozr T receptorjev in to je maksimalno kar lahko dosezes na osnovi prvega odmerja, zaradi tega je potreben se drugi odmerek ki povzroci se dodatno izgradnjo protitelesc do 92 ali vec % zascite.