Slovenija
18725 ogledov

Rumena faza se odmika

Ljubljana
1/8
Anže Petkovšek Utrip Ljubljane med pandemijo Covid-19.
Epidemija stagnira, rumena faza pa se je po izračunih Instituta Jožef Stefan odmaknila dlje, kot je kazalo še nedavno.

V osveženi napovedi Instituta Jožef Stefan je zapisano, da "epidemija glede na število pozitivnih testov stagnira". Ocenjeno reprodukcijsko število je približno 1, tedensko povprečje je po njihovih podatkih 749. 

prognoza IJS | Avtor: IJS IJS

Na podlagi epidemiološkega modela, ki integralno upošteva razpoložljive podatke, ocenjujejo, da se približno vsakih 11 dni prekuži 1 odstotek populacije, kar zmanjša reprodukcijsko število približno vsakih sedem dni za eno stotinko glede na siceršnjo vrednost. Najnovejše številke prikazujejo širitev virusa v populaciji s približno enotedenskim zamikom, kar je doba od okužbe do rezultata testa. 

Glede na trenuten obseg epidemije se na teden prekuži okoli 20 tisoč ljudi, "kar je hitreje od hitrosti cepljenja". Trenutno se večinoma cepi rizično populacijo, kar razbremenjuje bolnišnice, nižje je tudi število smrti. Na IJS ob tem dodajajo, da vpliv cepljenja na dinamiko epidemije skoraj ne bo opazen, dokler ne bo precepljenih vsaj 10 odstotkov populacije. 

Na podlagi ocene pozitivnih testov, bolnišničnih obravnav in števila umrlih oseb IJS v prognozi  razvoja epidemije predpostavlja, da so ukrepi spustili reprodukcijsko število na 1. Upoštevali so tudi vpliv prekuževanja in cepljenja po starostnih kategorijah, pa tudi, da je v Sloveniji trenutno prisoten pretežno običajen sev in ne kakšen bolj kužen sev. 

"Nakazuje se, da bi lahko novi bolj kužen sev postal dominanten konec aprila in takrat bi se lahko krivulje obrnile spet navzgor. Ocenjeni podvojitveni čas novega seva v trenutnih pogojih je približno 10 dni. Negotovosti teh ocen so velike," dodajajo. Za zdaj je bila angleška varianta potrjena le v petih primerih. 

prognoza IJS | Avtor: IJS IJS

Rumena faza šele maja?

Za zdaj je epidemija še vedno v oranžni fazi, za prehod v rumeno fazo pa se mora število okužb spustiti pod 600, število hospitaliziranih pa pod 500. Medtem ko sedemdnevno povprečje števila okužb še vedno vztraja nad 700, natančneje pri 744, pa se je število hospitaliziranih v zadnjih dneh spustilo pod 600. 

V nedeljo je bilo opravljenih 1428 testov PCR, pozitivnih primerov je bilo 247.

"Ob enakem trendu razvoja epidemije bi lahko v rumeno fazo prešli šele maja," ocenjuje IJS. Tedensko povprečje primerov bi pod 600 predvidoma padlo 13. maja, medtem ko bi se število hospitaliziranih lahko spustilo po 500 že v soboto. Še v včerajšnji prognozi je bil ocenjeni datum prehoda v rumeno fazo 2. marec 2021. 

Ker je potek epidemije odvisen od ljudi in ukrepov, je treba vzeti v obzir tudi velike negotovosti za vse izračunane datume. Ocene, kdaj bi lahko prešli v zeleno fazo, ne podajajo, saj je potek epidemije odvisen tudi od sproščanja oz. sprejemanja ukrepov v trenutni in prihajajoči fazi. 

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 8
  • zeba 17:54 23.februar 2021.

    Nova24

  • mamax 19:25 22.februar 2021.

    Bravo, vse lepo povedano. Kapo dol! https://fb.watch/3PI6Wu-3z3/

  • jakec1575 19:14 22.februar 2021.

    Herr twitler Jajo noriski je ugotovil, da pridemo ze marca v rumeno fazo, kar pomeni ulica. Mora unicit in rzmontirati se malo Slovenije. Do maja bo imel ze politicno policijo. Odstavi se vodja jansizma.