Slovenija
54139 ogledov

Novi podatki: Številke slabe, obračamo se proti rdeči fazi

Covid-19 v Sloveniji Profimedia
Število novih okužb je bilo ta ponedeljek višje kot prejšnji teden.

Ob 4.369 opravljenih PCR testih je bilo v ponedeljek potrjenih 899 okužb z novim virusom sars-cov-2. To pomeni, da je bil delež pozitivnih 20,6 odstoten. 

Poleg tega je bilo opravljenih še 35.320 hitrih testov, a podatkov, koliko je bilo pozitivnih več ne objavljajo, saj se ti testi po novem potrjujejo s PCR testi. 

Covid-19 Covid-19 Slovenija Slovenija: Najnovejše napovedi slabše, strah pred tretjim valom vse večji

Število aktivnih primerov se je s tem povečalo na 11.593. 

V primerjavi s preteklim ponedeljkom, ko je bilo potrjenih 742 novih okužb, jih je bilo včeraj kar za 21 odstotkov več, kar ni spodbuden podatek. "Vsekakor napačna smer," komentirajo pri Sledilniku.

"To ni dobro. Prejšnji teden smo imeli podobno število HAT in PCR testov, tudi obravnava HAT pozitivnih je bila enaka," je na Twitterju komentiral Luka Renko iz Sledilnika. "Imamo 21 porast glede na prejšnji ponedeljek. Kot ponavadi bo torek postavil generalno smer, vseeno pa tole niso dobri signali. Resno."

V bolnišnicah se zdravi 567 covidnih bolnikov, od tega 107 na oddelkih za intenzivno nego. Zaradi covid-19 je v ponedeljek umrlo osem oseb.

IJS popravil prognostične napovedi

Manj optimističen v svojih napovedih kot pretekle dni je bil včeraj tudi Inštitut Jožef Štefan, ki dnevno objavlja Prognozo gibanja epidemije covid-19 v Sloveniji. Potem ko so najprej napovedovali, da bomo že v začetku marca izpolnili pogoje za rumeno fazo na vladnem semaforju sproščanja ukrepov, so napoved včeraj popravili - do nje naj bi prišli šele konec marca. Zaradi stagniranja padanja epidemije v zadnjih dneh so reprodukcijsko število z R=0,81 popravili na R=1, kar pomeni, da ena okužena oseba okuži eno osebo in epidemija ne pada.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 35
  • 991fddbb1635f14ad302a6f96992c252180f5d5e 05:55 24.februar 2021.

    Edini relevantni podatki in točne napovedi podaja Fakulteta za pomorstvo iz Pirana, ma kakšen IJS, pojma nimajo!! Bedno, da se ukvarjajo vsi mogoči "abervezniki" z napovedmi bacilčka in njegovega žleht delovanja!

  • JZekspert 22:33 23.februar 2021.

    Pejte nekam s temi vedno bolj dolgočasnimi novicami... Luka Nimapojmenko pač prebere, kar mu pošljejo iz vlade, za to ga plačujejo, tale statistika je totalno BV. Poglejte Euromomo Z score, že tam se vidi, da v več kot pol državah ...prikaži več sploh ničesar ni bilo, kaj šele kakšne epidemije. A res ne boste nehali delat za 0,1% psihopatov, namesto za ljudi? https://www.euromomo.eu/graphs-and-maps/#z-scores-by-country

  • jakec1575 21:37 23.februar 2021.

    ne vem, meni se zdi neodgovorno imeti skupaj odmore z vsemi oddelki na solah in vrtcih.sam videlna lasten oci. to je bomba. ampak jajo je sel tako kot sdsovks kopriva smucat, pa je sprostil. ko gre janez gremo vsi, ko ...prikaži več janez rabi krasti, gremo vsi v obcinski arest.