Novi pozivi vladi, da se poslovi

Foto: Epa
Foto: Epa
Vodje več strank opozicije dvomi v legitimnosti aktualne vlade, pozivajo jo, da se poslovi.
Oglej si celoten članek

V luči prihajajoče parlamentarne razprave o vladnem poročilu glede zaščitne opreme in interpelacije ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška so vodje več strank opozicije danes ob robu seje DZ ponovno opozorili na nekatera po njihovem mnenju sporna ravnanja koalicije. Dvomijo celo o legitimnosti aktualne vlade in jo pozivajo, naj se poslovi.

Predsednik LMŠ Marjan Šarec je v današnji izjavi v DZ za medije ponovil, da se je vlada sestavila s pomočjo nekaterih, "ki so se prodali za položaje, se potem predstavljali kot rešitelji, od vsega tega pa so ostala njihova ravnanja pri nakupu opreme".

Po njegovi oceni aktualna koalicija nima več nobene legitimnosti. "Saj vidimo vsak dan, kaj se dogaja. Vse, kar znajo, je zvaliti krivdo na prejšnjo vlado, v kateri sta bili pa spet dve stranki te vlade. Tako da ta koalicija se lahko za moje pojme tudi poslovi," je dejal.

Mesec: Čas je za volitve

Po besedah koordinatorja Levice Luke Mesca je vlada v le nekaj mesecih "uspela zakuhati izredne razmere". Vendar pa izredne razmere po besedah koordinatorja Levice niso zaradi novega koronavirusa, ampak zaradi utemeljene skrbi med državljani, da vlada koronavirus izkorišča, da bi "ugrabila oblast in nas popeljala po poti Madžarske".

Kolesarji, ki so se v petek zbrali na ulicah prestolnice in med katerimi je bil tudi sam, so se po besedah Mesca zbrali zato, da bi pokazali, da legitimnosti za takšno ravnanje ne ta ne katera koli druga vlada ne bo nikoli imela. Mesec se je zavzel za predčasne volitve.

Protesti Odzivi: Janša o protestih in kolesarjenju "kaviar socialistov"

Židan za tehnično vlado

Podobno meni tudi prvak SD Dejan Židan. Dodal je, da bi bilo smiselno v času do predčasnih volitev imeti tehnično ali projektno vlado. Vendar pa sklepa, da se bo "koalicija oklepala oblasti", zato je po njegovih besedah čas, da za isto mizo sedejo koalicija, opozicija, gospodarstvo in sindikati ter ocenijo, katere ukrepe bi bilo še dobro sprejeti. Koalicijo pa je Židan pozval, naj iz procedure umakne zahtevo za preiskovalno komisijo o nakupu zaščitne opreme.

Židan je opomnil tudi na današnje dogajanje v DZ, kjer je večina potrdila predlog dnevnega reda, vključno z razpravo o sklepih, ki jih je na podlagi poročila o nabavah zaščitne opreme v razpravo predložila vlada. Predstavniki opozicije so tudi danes opozarjali na mnenje zakonodajno-pravne službe, da razprava o sklepih nima poslovniške, zakonske in ustavne podlage. "Danes smo bili priča farsi v DZ, ki jo je izvedla koalicija," je dejal Židan. Razlog za takšno dogajanje je po njegovem mnenju v tem, ker se demokratične vrednote ne upoštevajo.

Postopkovni predlog za umik obravnave poročila z dnevnega reda seje je sicer podal poslanec Levice Miha Kordiš. Po njegovem mnenju je bilo poročilo vloženo v napačno proceduro, pospremljeno pa s protizakonitim in protiustavnim sklepom.

Slovenija "Janez Janša krizo izkorišča za svojo samopromocijo!"

dezurni@zurnal24.si

 
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 48

  • 18:35 22. Maj 2020.

    To ni več smešno, to je žalostno, da manjšina poziva večino naj odstopi. Vlada bo kmalu sprostila veselice tako, da …

  • 09:49 12. Maj 2020.

    dobro jutro komunajzarji, kot je razvidno danes na forumu, niste več v večini, kaj pa je zdaj to.A je Žurnalko …

  • 06:46 12. Maj 2020.

    To pa je možno le v tej nesrečni Sloveniji, trenutna vlada ima rekordno podporo, ki ji ta celo raste pa …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.