Slovenija
19045 ogledov

Odzivi: Janša o protestih in kolesarjenju "kaviar socialistov"

Janez Janša Saša Despot
Sinočnji protesti, kjer se je po podatkih policije v središču Ljubljane zbralo 5.500 ljudi, so bili deležni veliko pozornosti in odmevajo tudi danes.

Sinočnje proteste so opazili tudi nekateri tuji mediji. Pri britanskem BBC- ju so na primer zapisali, da so protestniki Janeza Janšo obtožili, da je uporabljal pandemijo koronavirusa kot izgovor za omejitev svoboščin.

Protes proti vladi JJ | Avtor: Anže Petkovšek Protest proti vladi Janeza Janše. Anže Petkovšek
Ljudje so po njijhovem dejali, da želi povečati policijska pooblastila, spodbuja sovraštvo do migrantov in osebne napade na novinarje. BBC-jev dopisnik Guy De Launey je ob tem komentiral, da je Ljubljana kolesarsko mesto, "zato so protesti na takšen način imeli smisel in so udeleženci lahko upoštevali ukrepe omejevanja socialnih stikov". Kot je dodal, so protestniki vzklikali "lopovi" in "dol z vlado". 

Protes proti vladi JJ Foto reportaža Slovenija Na tisoče protestnikov zavzelo Ljubljano: "Politika laže, krade, izkorišča!"

Na proteste so se odzvali tudi v slovenski politiki, v prvi vrsti seveda premier Janez Janša, ki se je na družbenem omrežju Twitter najprej oglasil v angleščini. Po njegovem je "v času pandemije koronavirusa ekstremna levica v Sloveniji organizirala protivladne proteste pod komunistično jugoslovansko zastavo, poslanci iz Evropske stranke socialistov pa so nosili majice s sliko množičnega morilca J. B. Tita. V Ljubljani, Mariboru, leta 2020".

Ob videoposnetku Slovenske tiskovne agencije je Janša pripisal, da "če bi bili ti ukrepi slabi, kaviar socialisti včeraj ne bi mogli kolesariti. Bili bi po bolnišnicah, karantenah ali v samoizolaciji. Poleg tega jih je večina včeraj dobila #UTD. #prvorazredni".

Janša je še spomnil na novico, da se je Slovenij med top 10 najvarnejših destinacij na svetu, prebila na 8. mesto. "Ohranimo to prednost. Ne dovolimo, da levičarski ekstremisti s kršenjem zakonov ter grožnjami s smrtjo pokvarijo naš ugled."

Oglasil se je tudi notranji minister Aleš Hojs, ki pravi, da je policija "organizatorje včerajšnjega protesta dolžna kaznovati tudi za "organiziran shod brez dovoljenja." Po njegovem so se kot organizatorji med drugimi javno razkrile tri opozicijske stranke in spletni portal 24ur.com...

Član stranke SD Matjaž Nemec je Hojsu odgovoril odgovoril "Česar človek ne razume, tega se boji". 

Včerajšnje protivladne proteste na kolesih je na Twitterju komentiral tudi šef Nsi Matej Tonin, a je kmalu na to svojo objavo izbrisal.

Pojasnil, zakaj je izbrisal tvit

Kot je danes na Facebooku zapisal Tonin, je petkove proteste razumel predvsem kot odraz naveličanosti nad vsemi omejitvenimi ukrepi in kot strah pred negotovo prihodnostjo. "V krizi, ki jo je povzročil covid-19, so to pričakovani odzivi ljudi," je prepričan.

"Ko pa sem na različnih večernih poročilih in portalih videl, kako del opozicije v težkih trenutkih zlorablja proteste in hujska udeležence z lažnivimi argumenti, sem v tistem trenutku tvit zbrisal, saj sem se počutil opeharjenega in zlorabljenega," je pojasnil.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 64
  • milan654 11:12 10.maj 2020.

    protestniki imajo edino prav ta vrada je nič uredna in kradliva

  • Zikollino 10:28 10.maj 2020.

    Še bolj kot pri nas, kolesarijo na Švedskem ... pa vlada ni porabila niti Krone za plačilo svoje všečnosti ... za 6,6 milijarde EUR ste se zapufali v dveh mesecih in druge naslavljate z kaviar socialisti ... spregledan si lopof stari ...

  • francl12 09:19 10.maj 2020.

    Janša upam, da greš čimprej na drugi svet. Le to lahko reši Slovenijo!