Slovenija
37581 ogledov

"Janez Janša krizo izkorišča za svojo samopromocijo!"

Damir Črnčec
1/4
Roman Šipic / Delo Damir Črnčec
Janševa vlada je epidemijo zlorabila za netransparentne in koruptivne nabave zaščitne opreme, v intervjuju za Reporter poudarja sekretar za nacionalno varnost v Šarčevi vladi, ki pojasni tudi, zakaj se je razšel z nekoč tesnim sodelavcem Janezom Janšo.

Janševa vlada je sedla v postlano posteljo, ukrepi vlade Marjana Šarca so preprečili italijanski scenarij v Sloveniji, je Damir Črnčec povedal v intervjuju za Reporter.

Na očitke, da se je Šarčeva vlada prepozno odzvala na epidemijo, Črnčec odgovarja, da gre za laž in konstrukt Janeza Janše, da je lahko začel s politiko zastraševanja. V času prejšnje vlade, dodaja Črnčec, smo slovenski javnosti s strokovnjaki NIJZ javnosti predstavljali stanje brez strašenja in sejanja panike, jasno in nedvoumno.

Jelko Kacin je po njegovih ocenah najslabši primer te vlade, kjer ljudi samo strašijo, zavajajo, prikrivajo podatke o okužbah, da so dejansko glavni vir težav domovi za starejše občane.

Janez Janša Slovenija Janez Janša napovedal 'čiščenje'

Janez Janša | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Janez Janša je krizo takoj začel izkoriščati za svojo samopromocijo,“ nadaljuje Črnčec, ki v podkrepitev trditve ponudi primer Janševega obiska v Šmarjah pri Jelšah, ko je dejal, da se je treba zanesti sam nase, kot so storili v tej občini, in da ga zanje ne skrbi. „Verjetno je bila skrb bolj usmerjena v kadrovske čistke in zagotavljanje dobičkov podjetij iz njegovega strankarskega kroga,“ dodaja Črnčec.

„Zagotavljam vam, da bi naš predsednik vlade zagotovil, da bi vlada kupovala zaščitno opremo na transparenten način, kot sta to naredili Nemčija in Hrvaška, brez posredovanja prijateljskih in družinskih podjetij. Postopki so že potekali, bilja je odločna komunikacija s kitajskim veleposlaništvom, zbirale so se ponudbe,“ v intervjuju za Reporter pove Črnčec.

Janševa vlada je po njegovih besedah strašila in grozila: „Na njihovih sestankih so govorili, da bo v Sloveniji pet tisoč mrtvih. Na tej predpostavki so si privoščili netransparentne in koruptivne nabave, o katerih se danes pogovarjamo. Ker se njihovi scenariji niso uresničili, se je ta zgodba sesula v prah.“

Janez Janša "Orbanov učenec" Svet Po Janši udaril tudi The Guardian

„Ta vlada in njen predsednik so se pokazali kot zelo slabi menedžerji v kriznih razmerah. Ustanovili so nezakonit krizni štab. Rokohitrsko, brez premisleka so tudi odpravili nekatere ukrepe. Predsednik naše stranke Marjan Šarec je javno opozoril, da je treba pripraviti izhodno strategijo. Tega dokumenta še nismo videli. Zato pa smo videli popolno neusklajenost delovanja vlade. Predsednik vlade z lahkoto povozi dopoldanske izjave ministra ali govorca vlade. Neustrezno ravnanje se kaže tudi v primeru, ko se je Cerkev samostojno odločila izvajati bogoslužje v nasprotju z veljavnimi odloki, nato pa je predsednik vlade sledil Cerkvi in temu prilagodil državne ukrepe. To ni krizno vodenje,“ je oster nekdanji tesen sodelavec Janše, ki je v pogovoru za Reporter povedal tudi, zakaj se je Janša z njim sprl: „Nekoč sem mu za mizo njegovih visokih funkcionarjev dejal, da je njegovih napak za debelo knjigo. To sem si dovolil, ker sem jasno povedal, da sodelujem z njimi, ne pa jim služim.“

Marjan Šarec | Avtor: Profimedia Profimedia

Premier Janša in njegova stranka sta po ocenah Črnčeca le lutki na vrvicah nekoga drugega iz soseščine. Z njim se ni pogovarjal že leta, poudarja v intervjuju za Reporter, ob primopredaji pa je bila po njegovem le hladna kurtoazija.

Janez Janša Slovenija Janez Janša, sram vas je lahko!

Glavni motiv trenutne politike je po mnenju nekdanjega sekretarja v kabinetu predsednika vlade maščevalnost: „V času epidemije vidimo, da je ogromno časa namenil temu, da bi prevzel nadzor nad mediji in nacionalno varnostnim sistemom, ki je zadolžen za higieno v tej državi in družbi.“

Urška Bačovnik in Janez Janša Magazin Tako velika sta že sinova Janeza Janše

Črnčec še poudarja, da slovenske pomladi ni več, njen preostanek, NSi, pa da Janša znova reže kot salamo: „S tem, ko jih je vpletel, jih je pasiviziral. Uspešno je lansiral, kako je mama predsednika te stranke vpletena v posle z zaščitnimi maskami, hkrati pa daje intervju v Družini in nagovarja boga."

Matej Tonin | Avtor: Saša Despot Saša Despot


 

 
Komentarjev 95
  • janez00 09:13 12.maj 2020.

    Prasec fašistični crkni,da bo enkrat mir.!??

  • joe 21:20 11.maj 2020.

    Janša je res zanič ampak ne vidim nikogar ki bi bil boljši!!!!

  • Beny 20:06 11.maj 2020.

    V krizi spoznaš pravega človeka JJ je pokazal v času epidemije svoj pravi obraz to je dno dna od človeka poden... Iskoristil je svojo državo in tekega imamo še v vladi da vlada nam...

Sorodne novice