Novo: Pesimistična napoved gibanja epidemije pri nas

Foto: Epa Covid-19 Foto: Epa Covid-19 Foto: Epa Covid-19
"Epidemija ne upada več, predvidoma zaradi vpliva vremena in začetka študijskega leta. Smo v obdobju, ko vpliv cepljenja in prebolevanja, kar zmanjšuje okuževanje, tekmuje z vplivom vremena ob prehajanju v hladnejši letni čas, kar povečuje okuževanje," ugotavljajo na Inštitutu Jožef Stefan (IJS).
Oglej si celoten članek

Glede na to, da šele prihajamo v sezono okužb dihal in da se cepimo počasi, bi lahko epidemija začela spet naraščati.

Z doslednim izvajanjem pravila CPT bomo lahko ohranjali odprto družbo, ob zadostni precepljenosti pa bomo lahko normalno zaživeli, trdijo na IJS: "S cepljenjem rizične populacije se pomembno zmanjša kumulativno število covidnih bolnikov, ki potrebujejo bolnišnično obravnavo. Posledično je manj ovirano izvajanje elektivnih programov, zdravstvo pa postane bolj dostopno. To se premalo omenja, saj se večinoma osredotoča le na nevarnost preseganja kapacitet zdravstva." 

Po kriterijih ECDC smo v temno rdeči fazi. Tedensko povprečje dnevno potrjenih okuženih oseb je 800. Zelo malo je evropskih držav, kjer je stanje tako slabo, kot je pri nas.

Na osnovi epidemiološkega modela, ki integralno upošteva razpoložljive podatke, ocenjujemo, da je reprodukcijsko število približno R=1,0.

V prvem valu se je okužil približno vsak stoti prebivalec (ocena: 12-krat toliko kot potrjenih primerov v prvem valu), ugotavljajo na IJS: Na vrhuncu prvega vala je bil delež kužnih približno 0,2 odstotka prebivalstva, kar pomeni približno vsak 500 prebivalec. V drugem, tretjem in četrtem valu se je do zdaj okužila približno polovica prebivalstva (ocena: štirikrat oziroma trikrat toliko kot potrjenih primerov v drugem oziroma tretjem in četrtem valu).

Trenutno je delež kužnih približno 0,8 odstotka prebivalstva oz. približno vsak 120 prebivalec. "Ocenjujemo, da je hkrati neprecepljenih in neprekuženih še približno dobra petina prebivalstva, dovzetnih pa dobra četrtina prebivalstva, ker cepiva niso stoodstotno učinkovita in ker imunost s časom upada," so še zapisali na IJS.

Hitrost cepljenja je približno 5 tisoč prvih odmerkov na teden oziroma 0,2 odstotka prebivalstva na teden. Hitrost prekuževanja je približno 17 tisoč okuženih na teden oz. 0,8 odstotka prebivalstva na teden.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 12

  • 20:05 13. Oktober 2021.

    Naj že enkrat s čim jamčijo, kar napovejo. Doktorat, služba , plačo vzet, če se zmotijo. Bedake plačujemo, tako kot …

  • 19:50 13. Oktober 2021.

    Že več jih je reklo, doma sem bil 2 dni, bolela so me pljuča potem sem se pa pobral. No …

  • 19:47 13. Oktober 2021.

    lazete kot vedno

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.