Slovenija
15695 ogledov

Novo: Pesimistična napoved gibanja epidemije pri nas

Covid-19
1/3
Epa
"Epidemija ne upada več, predvidoma zaradi vpliva vremena in začetka študijskega leta. Smo v obdobju, ko vpliv cepljenja in prebolevanja, kar zmanjšuje okuževanje, tekmuje z vplivom vremena ob prehajanju v hladnejši letni čas, kar povečuje okuževanje," ugotavljajo na Inštitutu Jožef Stefan (IJS).

Glede na to, da šele prihajamo v sezono okužb dihal in da se cepimo počasi, bi lahko epidemija začela spet naraščati.

Z doslednim izvajanjem pravila CPT bomo lahko ohranjali odprto družbo, ob zadostni precepljenosti pa bomo lahko normalno zaživeli, trdijo na IJS: "S cepljenjem rizične populacije se pomembno zmanjša kumulativno število covidnih bolnikov, ki potrebujejo bolnišnično obravnavo. Posledično je manj ovirano izvajanje elektivnih programov, zdravstvo pa postane bolj dostopno. To se premalo omenja, saj se večinoma osredotoča le na nevarnost preseganja kapacitet zdravstva." 

Po kriterijih ECDC smo v temno rdeči fazi. Tedensko povprečje dnevno potrjenih okuženih oseb je 800. Zelo malo je evropskih držav, kjer je stanje tako slabo, kot je pri nas.

 | Avtor:

Na osnovi epidemiološkega modela, ki integralno upošteva razpoložljive podatke, ocenjujemo, da je reprodukcijsko število približno R=1,0.

V prvem valu se je okužil približno vsak stoti prebivalec (ocena: 12-krat toliko kot potrjenih primerov v prvem valu), ugotavljajo na IJS: Na vrhuncu prvega vala je bil delež kužnih približno 0,2 odstotka prebivalstva, kar pomeni približno vsak 500 prebivalec. V drugem, tretjem in četrtem valu se je do zdaj okužila približno polovica prebivalstva (ocena: štirikrat oziroma trikrat toliko kot potrjenih primerov v drugem oziroma tretjem in četrtem valu).

 | Avtor:

Trenutno je delež kužnih približno 0,8 odstotka prebivalstva oz. približno vsak 120 prebivalec. "Ocenjujemo, da je hkrati neprecepljenih in neprekuženih še približno dobra petina prebivalstva, dovzetnih pa dobra četrtina prebivalstva, ker cepiva niso stoodstotno učinkovita in ker imunost s časom upada," so še zapisali na IJS.

Hitrost cepljenja je približno 5 tisoč prvih odmerkov na teden oziroma 0,2 odstotka prebivalstva na teden. Hitrost prekuževanja je približno 17 tisoč okuženih na teden oz. 0,8 odstotka prebivalstva na teden.

 
Komentarjev 12
  • dani5 20:05 13.oktober 2021.

    Naj že enkrat s čim jamčijo, kar napovejo. Doktorat, služba , plačo vzet, če se zmotijo. Bedake plačujemo, tako kot eni šlogarje. Teh bedarij, si slovenski narod ne zasluži.

  • marko345 19:50 13.oktober 2021.

    Že več jih je reklo, doma sem bil 2 dni, bolela so me pljuča potem sem se pa pobral. No to so mlajši od 40 let. Meni se takšno razmišljanje zdi samomorilsko dejanje, saj nekateri teh starosti, ki se nočejo ...prikaži več cepit so žal tudi umrli.in tako bo žal, dokler Slovenci ne bomo cepljeni in dokler ostali ne bodo bolezni preboleli. Še veliko nam manjka do Danske metalitete žal.

  • molka 19:47 13.oktober 2021.

    lazete kot vedno