NPZ tudi letos bodo

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Sindikat učiteljev Sviz in predstavniki ministrstva za šolstvo so dosegli dogovor glede plačila učiteljev, ki vrednotijo teste NPZ. Neuradno naj bi ministrstvo zagotovilo pol milijona evrov.
Oglej si celoten članek

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter predstavniki Sviza so dosegli dogovor glede plačevanja vrednotenja testov nacionalnega preverjanja znanja (NPZ). Ministrstvo za izobraževanje je se je v dogovoru zavezalo, da bodo osnovnim šolam v tem letu zagotovili dodatna sredstva za financiranje vrednotenja preizkusov znanja iz NPZ ob koncu 6. in 9. razreda.

Dogovor bodo predstavniki Sviza podpisali s premerom Mirom Cerarjem, ki je po odstopu Klavdije Markež začasno prevzel vodenje ministrstva za izobraževanje.  

Učitelji zagrozili z bojkotom

Vrednotenje testov za NPZ doslej ni bilo posebej plačano, več kot tri tisoč od skupno pet tisoč učiteljev, ki bi morali vrednotiti teste pa se bi NPZ, če za to ne bi dobili plačila, bojkotirali.  

V Svizu so za vrednotenje NPZ zahtevali plačilo, podobno plačilu za izvajanje dodatne učne pomoči ali mature, za sklenitev dogovora pa bi po besedah Branimirja Štruklja potrebovali med 500 tisoč in milijon evrov. Neuradno naj bi ministrstvo zagotovilo pol milijona evrov. 

"NPZ naj vpliva na oceno"

Učenci šestih in devetih razredov osnove šole bodo nacionalna preverjanja znanja začeli  5. maja.

"Glede smiselnosti NPZ so med učitelji različna stališča. Moje mnenje je na strani bolj nepriljubljenih. Menim, da bo morali najti nek učinek za to delo učencev na osnovni šoli, NPZ bi moral vplivati na končno oceno," pravi Štrukelj. 

"Učitelji vidimo težavo v tem, da je kljub vzpodbudam odnos učencev do reševanja zelo različen. Otroci so zelo storilnostno naravnani, če vedo, da je to samo nek rezultat preverjanja, ki ne šteje za oceno, k temu ne pristopijo resno," dodaja predsednica sindikata Jelka Velički.

Ministrstvo za izobraževanje se je v danes sprejetem dogovoru zavezalo tudi, da bodo v začetku prihodnejga šolskega leta pripravili spremembe NPZ. 

Preberite še komentar: Šolstvo očitno zanima le še Michaela Moora.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 18

  • 08:46 16. April 2015.

    si jih lahko privoščim s svojo plačo. Pa lep dan.

  • 08:46 16. April 2015.

    julija, kar pomeni, da imam točno 37 dni do konca avgusta krat 8-urni delavnik (to znaša 296 minus ur), ki …

  • 08:38 16. April 2015.

    Ah, saj so vedno eni in isti komentarji. Ne veš, kakšni so danes otroci. Predstavljaj si svojo službo, kjer moraš …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.