Slovenija
57 ogledov

NPZ tudi letos bodo

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Sindikat učiteljev Sviz in predstavniki ministrstva za šolstvo so dosegli dogovor glede plačila učiteljev, ki vrednotijo teste NPZ. Neuradno naj bi ministrstvo zagotovilo pol milijona evrov.

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter predstavniki Sviza so dosegli dogovor glede plačevanja vrednotenja testov nacionalnega preverjanja znanja (NPZ). Ministrstvo za izobraževanje je se je v dogovoru zavezalo, da bodo osnovnim šolam v tem letu zagotovili dodatna sredstva za financiranje vrednotenja preizkusov znanja iz NPZ ob koncu 6. in 9. razreda.

Dogovor bodo predstavniki Sviza podpisali s premerom Mirom Cerarjem, ki je po odstopu Klavdije Markež začasno prevzel vodenje ministrstva za izobraževanje.  

Učitelji zagrozili z bojkotom

Vrednotenje testov za NPZ doslej ni bilo posebej plačano, več kot tri tisoč od skupno pet tisoč učiteljev, ki bi morali vrednotiti teste pa se bi NPZ, če za to ne bi dobili plačila, bojkotirali.  

V Svizu so za vrednotenje NPZ zahtevali plačilo, podobno plačilu za izvajanje dodatne učne pomoči ali mature, za sklenitev dogovora pa bi po besedah Branimirja Štruklja potrebovali med 500 tisoč in milijon evrov. Neuradno naj bi ministrstvo zagotovilo pol milijona evrov. 

"NPZ naj vpliva na oceno"

Učenci šestih in devetih razredov osnove šole bodo nacionalna preverjanja znanja začeli  5. maja.

"Glede smiselnosti NPZ so med učitelji različna stališča. Moje mnenje je na strani bolj nepriljubljenih. Menim, da bo morali najti nek učinek za to delo učencev na osnovni šoli, NPZ bi moral vplivati na končno oceno," pravi Štrukelj. 

"Učitelji vidimo težavo v tem, da je kljub vzpodbudam odnos učencev do reševanja zelo različen. Otroci so zelo storilnostno naravnani, če vedo, da je to samo nek rezultat preverjanja, ki ne šteje za oceno, k temu ne pristopijo resno," dodaja predsednica sindikata Jelka Velički.

Ministrstvo za izobraževanje se je v danes sprejetem dogovoru zavezalo tudi, da bodo v začetku prihodnejga šolskega leta pripravili spremembe NPZ. 

Preberite še komentar: Šolstvo očitno zanima le še Michaela Moora.

Komentarjev 18
  • Freya 08:46 16.april 2015.

    si jih lahko privoščim s svojo plačo. Pa lep dan.

  • Freya 08:46 16.april 2015.

    julija, kar pomeni, da imam točno 37 dni do konca avgusta krat 8-urni delavnik (to znaša 296 minus ur), ki jih moram prinesti z nadurami, če hočem biti še kaj več doma. Ampak realno, če si tega zmožen, razmisli. Če ...prikaži več bi uvedli 8-urno prisotnost na delu, bi jo tako kot po vsej JU, od 7 do 3 oziroma od 6 do 2, ker je še jutranje varstvo. Ali bi si vzel dopust za svojega otroka, da bi prišel na govorilne ure, roditeljske sestanke, predavanja za starše, sestanke, proslave, na katerih nastopa tvoj otrok? Verjemi mi, da smo najbolj srečne poleti, ko smo na šoli 8 ur, ampak delamo v miru in tišini, gremo na malico. Tako da, prosim, ne komentiraj takih bedastoč, če situacije sploh ne poznaš, in v primeru, da bi pri nas tako uvedli, bi se veselil v prvi vrsti, drug dan, ko bi se zavedel, kaj to pomeni, pa že istočasno bruhal žaljivke, kaj si mi mislimo, kdo bo prišel na govorilne, če imate službe. Tako da, resno, začni uporabljat možgane. Jaz grem pa načrtovat moja 2 meseca dopusta na jahti, ki s

  • Freya 08:38 16.april 2015.

    Ah, saj so vedno eni in isti komentarji. Ne veš, kakšni so danes otroci. Predstavljaj si svojo službo, kjer moraš predstaviti nek projekt, ali pa preprosto kaj razložit, in nekdo komentira vsako tvojo besedo, te oponaša, se dere, da te ...prikaži več preglasi, ti skače v besedo, vstaja in skače po razredu. Pa preden komentiraš, da sposoben učitelj poskrbi za red v razredu, ti komentiram nazaj, da tudi sposoben starš vzgoji "normalnega" otroka. Koliko delam na dan, niti ne bom več govorila. Res je, da so nekateri gospodje, to vem. Velika večina nas pa ni. Velika večina nas ima borno plačo, pol manjšo kot se nekdo dela, da ve (logično, da tisti, ki imajo 30 let delovne dobe, imajo večjo.). Vem pa nekaj. Da kdor koli komentira v slabo učiteljev, ali ima zares slabo izkušnjo z njim (smola), ali je pa sploh nima. Dopust pa - še enkrat? Resno? Sama nimam še otrok in moj dopust znaša 25 dni. Od tega 15 dni MORAM porabiti med našimi počitnicami med letom. Kar mi ostane 10 dni počitnic med poletjem. Delamo do