"O spornem mesu smo bili obveščeni šele septembra"

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Sistem vodenja Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) je zastarel, počasen in pretog, da bi zagotavljal hitro in učinkovito odzivanje ter pretok informacij na področju zagotavljanja varne hrane, opozarja sindikat MKGP.
Oglej si celoten članek

Sindikat Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano z organi v sestavi se je odzval na zadnjo prehransko afero z mletim mesom. Spomnimo, v junijskem nadzoru so odkrili več primerov, ko so v mleto meso dodajali nedovoljene aditive. "Z dokumentom lahko dokažemo, da smo bili inšpektorji za varno hrano o tem obveščeni šele 12. septembra 2019, preko navodil direktorice inšpekcije Andreje Bizjak, čeprav so vsebnost prepovedanega aditiva, alergena, kolegi veterinarji odkrili na osnovi prijave in vzorčenja že v začetku junija letos," so zapisali. Napovedali so, da bodo podali kazenske ovadbe zoper vodstvo UVHVVR, ker jih "ni obvestilo o prijavah nepoštenih praks v mesnicah in je tako ogrožalo zdravje potrošnikov več kot tri mesece". Prav tako pa je bil po njihovem kršen Zakon o inšpekcijskem nadzoru, ki v takih primerih nalaga takojšnje obveščanje javnosti. 

Sindikat obenem opozarja na neustrezno vodenje, neprimerne odnose vodstva do inšpektorjev, delovne spore in mobing nad inšpektorji, ki so opozarjali na nevarnosti in nepravilnosti. Kot pravijo, težave izvirajo iz sprememb leta 2013, ko je takratna vlada "izpeljala mini zakonski kmetijski omnibus, ki je posegel v 10 zakonov, ki so urejali področje varne hrane. Žal so takrat povozili tudi stroko, ker so preprosto vezali organiziranost in delovanje Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin na togo in hierarhično strukturo takratnega VURSA"

Slovenija Zato niste izvedeli za sporne čevapčiče

Zagotovila, da se bodo razmere uredile v prid strokovnosti in učinkovitosti ter pretoka informacij, se niso uresničila niti po tem, ko je vodenje UVHVVR prevzel Janez Posedi. "Do danes se ni naredilo nič, pa je preteklo od takrat skoraj pravljičnih 7 let. Tako smo stroke, ki so v Evropi in svetu priznane kot pomembne pri zagotavljanju varne hrane, postale drugorazredne. Veterinarska stroka je vodila in strokovno ocenjevala agronomsko, živilsko, zdravstveno, kemijsko, mikrobiološko, farmacevtsko, fitofarmacevtsko ter ostale, v prehranski verigi, pomembne stroke," opozarjajo. "Ključni problem je, da UVHVVR deluje in je tudi v javnosti prepoznana kot inšpekcijski organ, saj znotraj UVHVVR deluje Inšpekcija za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, zadolžena za uradni nadzor. Zaradi organizacije UVHVVR in načina vodenja se to kaže v izraziti podrejenosti upravnega dela inšpekcijskemu. Tako je upravni del, na katerega so bile takrat prenesene prehranske politike (to je zelo redko, da bi ministrstvo na organ v sestavi prenašalo svoje pomembne politike), v podrejenem položaju napram inšpekcijskemu, strokovnjaki ostalih področij, kot je veterinarstvo, pa neupravičeno prezrti. Tudi sistem vodenja UVHVVR se zgleduje po prejšnjem VURSu in je zastarel, počasen in pretog, da bi zagotavljal hitro in učinkovito odzivanje ter pretok informacij na področju zagotavljanja varne hrane."

Marca letos so Posedija pozvali, naj uredi organizacijsko in vodstveno strukturo uprave in o tem obvestili tudi kmetijsko ministrico Aleksandro Pivec. "Sodu je izbilo dno tudi ravnanje veterinarskega vodstva ob aferi s spornimi kebabi, ko inšpektorji o varni hrani nismo vedeli nič in so veterinarski kolegi samo vzorčili kebabe, namesto da bi na osnovi pomanjkljive dokumentacije izločali te nevarne serije kebaba iz prometa, tako kot so to storili naši kolegi na Hrvaškem že mesec dni prej," opozarjajo. 

Glede na vse kot neprimerno ocenjujejo tudi oglašanje Vide Čadonič Špelič ob zadnjih dogodkih pri spornem mletem mesu, saj je "sodelovala pri kreiranju organizacije UVHVVR v takšni obliki, kot je sedaj in kot poznejša njena direktorica sooblikovala politiko zagotavljanja varne hrane v Sloveniji". 

Nevarno Objavili seznam trgovin, ki so v čevapčiče dodajali nedovoljeno snov

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 16:06 23. Oktober 2019.

    Kako ne izločajo okužene hrane. Seveda jo. Ampak ne inšpektorji, temveč trgovci. Pa da ne bi mislili, da v smeti. …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.