Slovenija
1838 ogledov

Zato niste izvedeli za sporne čevapčiče

Čevapčiči
1/2
Obveščanje o nevarnih živilih po besedah generalnega direktorja uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin Janeza Posedija poteka avtomatsko. V luči odkritja prisotnosti nedovoljenega aditiva v mesnih pripravkih pri slovenskih trgovcih je pojasnil, da o tem potrošnikov ne obveščajo, če izdelka verjetno ni več v obtoku.

Uprava za varno hrano je prejšnji teden javno razkrila imena trgovin, v katerih so odkrili prisotnost nedovoljenega aditiva sulfita v mesnih pripravkih, ker pa so bili nekateri izsledki iz junija, so se mediji razpisali o prepočasnem obveščanju potrošnikov.

Posedi je v današnji izjavi za medije izpostavil, da je šlo v tem primeru za nedovoljeno prakso in ga v pripravkih ne bi smelo biti.

Vse, kar se tiče komuniciranja v zvezi z nevarnimi živili, teče po principu avtomatike je pojasnil. O takšnih živilih imajo, kot je dodal, v sistemu RASFF veliko poročil, a ta poročila so v sistemu le, ko gre pričakovati, da je živilo lahko še vedno na policah ali potrošnikih.

Direktorica inšpekcije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin Andreja Bizjak je izpostavila, da je šlo v primeru mesa za živilo z izjemno kratkim rokom in kratko verigo; neposredno mesar-potrošnik. Rok trajanja takšnih živil je okoli tri, štiri, izjemoma šest dni, medtem ko rezultati analitskih metod trajajo pet do sedem dni.

čevapčiči Nevarno Zdravje Objavili seznam trgovin, ki so v čevapčiče dodajali nedovoljeno snov

Princip, da se nekaj dni po roku uporabe ne obvešča o nevarnem živilu, ni slovenski princip. Takšen princip je RASFF princip in ga uporabljajo tudi druge članice EU, je še izpostavila Bizjakova. "Če bi obstajala verjetnost, da bi bilo takšno živilo še v obtoku, se obvešča potrošnike, druge države članice, če je verjetno, da ga ni več v obtoku, pa se ne obvešča," je ponovila.

So to počeli z vedenjem vodilnih?

Po njenih besedah je sicer tudi zaskrbljujoče, da trgovski centri niso sami ugotovili prisotnosti nedovoljenih aditivov v mesu. Ali so delali z vedenjem delodajalca ali ne, ni želela ugibati, je pa izpostavila, da je uprava zahtevala korekcijske ukrepe.

Posedi je še izpostavil, da bi se v primeru zastrupitve potrošnikov na upravo obrnile zdravstvene službe, s katerimi bi potem skupaj poiskali vir. "Nemogoče je pregledati vsa živila, ki jih ljudje pojejo, so pa nosilci dejavnosti dolžni imeti vzpostavljene sisteme, da ta tveganja obvladujejo," je še dejal.

Mleto meso Slovenija V čevapčiče dodajali prepovedano snov

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • Avatar Leon
    Leon 15:17 15.oktober 2019.

    Zato niste izvedeli za sporne čevapčiče,ker je bilo v času dopustov in piknikov ,tako je vse meso bilo hitro uporabljeno ! Seveda ne gre izključiti podkupljivost inšpekcije. Najmanj kar bi jih moralo doleteti je ODPOVED DELOVNEGA MESTA zaradi neodgovornega dela ...prikaži veča in škodljivega zavajanja potrošnikov .

  • Avatar praufo
    praufo 15:17 15.oktober 2019.

    moje komentar ne to je, da je dr*ek štukat skoraj vse dobro, samo da preveč ne boli, pa ne ščiplje po želodžku ... lepo bi bilo, če bi kdo objavil kakšne bajne zasluške kasirajo trgovci, sej vemo kateri vsi, medtem ...prikaži več ko nam prodajajo govno .... ja tako je, prodani smo in žremo govno in smo me zelo revnimi državami evrope, medtem ko so nam obljubljal švico ... ja kdo pa živi po švicarsko? tistih nekaj sto podrepnikov, ki so prilezli do brusla ali kaj podobnega ... ja za njih je pa to res švica