Slovenija
21981 ogledov

V čevapčiče dodajali prepovedano snov

Mleto meso
V maso za pleskavice in čevapčiče so dodajali sulfit, da je meso bilo videti sveže, je pokazal nadzor inšpekcije uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Neustrezno meso so med drugim inšpektorji odkrili v poslovalnici Supermarketa Tuš Grosuplje 1, je poročal portal 24ur.com, ravno tako v Tuševem superkarketu Lesce. V Mercatorjevih poslovalnicah so odkrili tri pozitivne vzroce, in sicer v Kranju in Celju. Uporabo sporne snovi so priznali tudi v poslovalnici InterSpar City Park na Šmartinski cesti v Ljubljani.

Inšpekcija uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) je junija v mesnici enega od supermarketov odkrila, da so pri pripravi mase za čevapčiče in pleskavice uporabljali aditiv iz skupine sulfitov »žveplov dioksid – sulfiti (E220-E228)«. Uporaba žvepla v prahu pri pripravi mesnih pripravkov ni dovoljena, saj lahko pri alergikih izzove alergijsko reakcijo. V drugi poslovalnici, ki deluje v okviru trgovske verige, je zaposleni priznal, da uporablja sulfit pri proizvodnji mesnih pripravkov.  

V začetku septembra je inšpekcija ugotovila uporabo sulfita tudi v mesnici tretje trgovske verige. Istega dne so opravili tudi dodatni nadzor in vzorčenje dveh mesnih pripravkov v mesnicah iste trgovske verige v drugem kraju Slovenije. "Prisotnost sulfita je bila ugotovljena pri obeh vzorcih. Količina žveplovega dioksida je bila tolikšna, (od 170+/- 28, do 400+/- 60 mg/kg), da so bili vzorci ocenjeni kot nevarna živila," je inšpekcija zapisala v poročilu.

Ni šlo za sistemsko dodajanje, ampak prakso posameznikov

UVHVVR je med 13. in 20. septembrom "zaradi predhodno ugotovljene nedovoljene vsebnosti aditiva iz skupine sulfitov, v 5 vzorcih mesnih pripravkov izvedla poseben uradni nadzor v nekaterih obratih". Nadzor so izvedli na sedežih trgovskih verig, ki imajo v trgovinah mesnice, v katerih pripravljajo mesne pripravke, v mesnicah in gostinskih obratih, ki sami pripravljajo zgoraj navedene mesne pripravke. "Pregled je bil opravljen pri osmih trgovskih verigah, dvaindvajsetih mesnicah in sedemnajstih gostinskih obratih. Pri teh nosilcih živilske dejavnosti so inšpektorji odvzeli skupaj 34 vzorcev, z analiznimi izvidi je bila uporaba nedovoljenega aditiva potrjena še v enem primeru," so zapisali.  

Pri pregledu je UVHVVR preverjala recepturo za maso, iz katere pripravljajo mesne pripravke, pregled rezultatov notranjih kontrol nad omenjeno skupino proizvodov,  korektivne ukrepe pri tistih proizvajalcih, ki so že imeli neustrezne rezultate, ustreznost korektivnih ukrepov, roke uporabnosti proizvodov, morebitno spremembo rokov uporabnosti in receptur proizvodov, začimbe in aditive, ki jih proizvajalec uporablja pri proizvodnji.

Inšpekcija UVHVVR je ugotovila, da je bila uporaba nedovoljenega aditiva primer nepoštene prakse, neprepoznane s strani odgovornih nosilcev živilske dejavnosti. Ni šlo za "sistemsko načrtno dodajanje nedovoljenega aditiva s strani nosilca živilske dejavnosti, ampak je bila uporaba le-tega praksa posameznikov".

Inšpekcija je izdala devet opozoril, v enem primeru je odredila prepoved prodaje in prometa mesnih pripravkov, dokler nosilec živilske dejavnosti ne dokaže, da so živila skladna in varna. V dveh primerih je bil uveden prekrškovni postopek.

Nadzor ni odkril takšne prakse v sistemu gostinskih obratov.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 50
  • Kmodri 19:59 10.oktober 2019.

    To je domače. Domač nateg. Domače je v večji meri propaganda. Domače kvalitete je zgolj za vzorec. Itak pa pri nas nimamo pravega inšpekcijskega nadzora, saj so inšpektorji podhranjeni z domačim.

  • AnzeSmolej 16:31 10.oktober 2019.

    "da so bile kršilke poslovalnice treh trgovskih verig, Mercatorja, Tuša in Špara, in sicer na treh lokacijah – v Grosuplju, Ljubljani in Kranju."

  • 0ced864ed9d976da79e4e975646e3dcf59a85b96 15:52 10.oktober 2019.

    Najlepša hvala za pravočasno opozorilo BP. Če ne bi prebral te novice, bi verjetno kupil to svinjarijo.