Zdravje
9412 ogledov

Objavili seznam trgovin, ki so v čevapčiče dodajali nedovoljeno snov

čevapčiči Shutterstock
Izredni nadzor je pokazal, da najdeni sulfati v mesu na Šmartinski niso izjema.

Po objavi sporočila za javnost o izsledkih Posebnega nadzora Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) nad uporabo aditivov, so se v javnosti pojavila številna ugibanja in zavajajoče navedbe. Zato v nadaljevanju pojasnjujemo še dodatna odprta vprašanja, ki so se pojavila.

Inšpekcija uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) je junija v mesnici enega od supermarketov odkrila, da so pri pripravi mase za čevapčiče in pleskavice uporabljali aditiv iz skupine sulfitov 'žveplov dioksid – sulfiti (E220-E228)'. Uporaba žvepla v prahu pri pripravi mesnih pripravkov ni dovoljena, saj lahko pri alergikih izzove alergijsko reakcijo. 

Izvedli poostren nadzor

"To živilo takrat ni bilo več v prometu in obveščanje zato ni bilo izvedeno. Nosilec dejavnosti je takoj prenehal z dodajanjem nedovoljenega aditiva," so pojasnili pri UVHVVR. "Ker je bilo na podlagi te ugotovitve sklepati, da gre za sum nepoštene prakse, jo je inšpekcija želela s posebnim poostrenim nadzorom raziskati in ugotoviti dejansko stanje."

Mleto meso Slovenija V čevapčiče dodajali prepovedano snov

Po zaključku posebnega nadzora so 8. oktobra pripravili poročilo in ga naslednji dan posredovali javnosti, a brez imen kršiteljev, sedaj pa so objavili še imena: 

Seznam trgovin, v katerih je bila z vzorčenjem dokazana prisotnost nedovoljenega aditiva sulfita:

  • Poslovalnica Supermarket Tuš Grosuplje, Gasilska ul.1,
  • Mesnica Mercator, HM Kranj, Primskovo,
  • Hipermarket Mercator Celje, Opekarniška 9, Celje,
  • Tuš Supermarket Lesce,

V vseh primerih so bili vzorci ocenjeni kot ne varni.

Na lokaciji Poslovalnica InterSpar City Park, Šmartinska 152g, Ljubljana je v okviru  izrednega inšpekcijskega pregleda zaposleni priznal, da so uporabljali nedovoljeni aditiv pri pripravi mesnih pripravkov. Vzorčenje zato ni bilo izvedeno.

Prekrškovni postopek je uveden proti vsem zgoraj navedenim poslovalnicam.

"Prepoved prodaje in prometa z mesnimi pripravki je bila izrečena Hipermarketu Mercator Celje, Opekarniška 9, Celje, zaradi ugotovljene uporabe sulfitov v mesnih pripravkih," so sporočili z UVHVVR. "Prepoved je stopila v veljavo dne 11.09.2019, veljala pa je do 3.10.2019."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • Avatar karjola
    karjola 06:47 12.oktober 2019.

    Sem delal v šparu in sem videl marsikaj. Bi pa rad slišal odgovore nadrejenih zakaj morajo biti zvečer ob 8 polne kruha, zakaj na toplopeki polni pladnji pečenih izdelkov, zakaj koji kurac mora biti salama narezana v naprej ker itak ...prikaži več vsi zahtevajo sveže narezano itd itd itd vse to malo prej kot se zapre štacuna. drugi dan zjutro pa se vse zmeta v biotero. Če bi vedeli kaj se dela z mandarini tik preden začnejo gniti bi bruhali že na oddelku ....

  • Avatar Elikressa
    Elikressa 00:57 12.oktober 2019.

    Ne veste, kje najti žensko za eno noč? Pridite >>> www.Bredhot.Com

  • Janez_53 20:54 11.oktober 2019.

    Sedaj pa bi radi vedeli še tole: Zakaj hudiča so pričeli ukrepati tako pozno? In zakaj hudiča niso bili potrošniki NEMUDOMA seznanjeni s situacijo? A je bilo prej potrebno oporečno blago spraviti v promet? Je tudi komu ob tem "slučajno" kaj padlo v žep?