Ob kapelici pod Vršičem tudi o napadu Roka Žavbija

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Spominska slovesnost ob Vršiški kapelici je minila tudi v luči napada obsojenega islamista Roberta Žavija na novinarsko ekipo.
Oglej si celoten članek

Ob 102. obletnici postavitve kapelice ruskih ujetnikov pod Vršičem je slavnostni govornik predsednik republike Borut Pahor dejal, da gre pri današnji slovesnosti za uvod v obeleževanje stote obletnice konca 1. svetovne vojne. 

Toda tudi to obletnico, obletnico konca vojne, po Pahorjevih besedah spremljajo na nek način mešani občutki. Človeštvo se namreč iz prve svetovne vojne ni naučilo dovolj, da bi preprečilo drugo. "To nas upravičeno skrbi in vznemirja. Zastavljamo si najbolj enostavno vprašanje: ali smo se iz tragedije prve in druge svetovne vojne naučili dovolj, da ne bo tretje," je izpostavil Pahor po poročanju STA.

Ob tem se je dotaknil nedavnega napada na novinarja in snemalca Planet TV, ki ga je označil za "v stvarnem in simbolnem smislu grob poseg v svobodo vseh nas". "Skrbi me, da se počasi navajamo na te nevarnosti za sožitje. Na nestrpnost in na nasilje se nikakor ne smemo navaditi," je opozoril.

Čeprav ga ni imenoval neposredno, je imel v mislih 28-letnega Roka Žavbija, ki se je pred dnevi vrnil v Slovenijo po prestani zaporni kazni in izgonu iz Italije, kjer je bil obsojen zaradi novačenja teroristov in posedovanja orožja. Žavbi se je skupaj z očetom na javnem kraju grobo znesel nad novinarjem in snemalcem.

napad Slovenski islamist Rok Žavbi po izgonu iz Italije napadel novinarsko ekipo

Mir vedno na prvem mestu

Obdobje miru je po Pahorjevem mnenju čas, ki ga moramo izkoristiti za neomajno vero vanj: "S svojimi ravnanji in odločitvami moramo dokazati, da prav nobeno od vprašanj, ki nam jih zastavlja naš razvoj, ne postavlja pod vprašaj miru samega. To je dolg, ki ga vračamo žrtvam vseh vojn, in to je odgovornost, ki jo imamo do njihovega spomina in do prihodnosti novih rodov."

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 15

  • 08:08 29. Julij 2018.

    Pahor, tudi mi si "Zastavljamo si najbolj enostavno vprašanje" kdaj se boš spakiral dol s te funkcije, ker si nesposoben …

  • 21:32 28. Julij 2018.

    Pahor poveličuje izdajalce slovenskega naroda in njihove potomce. Kot predsednik države. Veleizdaja.

  • mph
    16:53 28. Julij 2018.

    Ne bi rekel, da je imel Barbika Žavbija v mislih.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.