Občine svarijo, da bi spet lahko prišlo do zvišanja cen

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Stanje je alarmantno. Občine svarijo, da ne bodo zmogle finančnega bremena.
Oglej si celoten članek

Zaradi odpovedi sistema prevzemanja komunalne odpadne embalaže in odpadnih nagrobnih sveč se komunalna podjetja trenutno soočajo z več kot 8.000 ton neprevzete komunalne odpadne embalaže in preko 1.300 ton neprevzetih odpadnih nagrobnih sveč. Ob nadaljnjem neukrepanju pristojnih organov Sloveniji grozi ekološka katastrofa nacionalnih razsežnosti, opozarjajo Skupnost občin Slovenije, Združenje občin Slovenije in Združenje mestnih občin Slovenije. Vlado pozivajo k urgentnemu ukrepanju.

Težave s prevzemanjem komunalne odpadne embalaže in odpadnih nagrobnih sveč se že od leta 2009 sooča s stalnimi težavami. Nemoteno je prevzem potekal le v drugi polovici lanskega leta po spremembi uredbe o odpadni embalaži.

Po tem, ko je upravno sodišče v začetku letošnjega leta pritrdilo družbi za ravnanje z odpadno embalažo Interseroh in odločilo, da so družbe za ravnanje z odpadno embalažo dolžne prevzemati in ravnati s toliko odpadne embalaže, kot so je na trg dali njihovi zavezanci, so se razmere poslabšale. Vse preostale družbe za ravnanje z odpadno embalažo so se odločile, da bodo postopale enako, zato so posameznim komunalnim podjetjem pričele omejevati prevzem komunalne odpadne embalaže oziroma jo v celoti prenehale prevzemati, opozarjajo občine.

Foto: Žurnal24 Sveče spadajo med odpadno embalažo, ki jo je treba zbirati ločeno od preostalih

Neobvladljive razmere

Do danes se je na dvoriščih komunalnih podjetij nakopičilo preko 6 tisoč ton komunalne odpadne embalaže in preko 1.300 ton odpadnih nagrobnih sveč. Ocenjujejo, da se tedensko dodatno nakopiči preko tisoč ton odpadne embalaže. Skupnost občin Slovenije, Združenje občin Slovenije in Združenje mestnih občin Slovenije ugotavljajo, da ključni razlog za nastalo situacijo leži v pomanjkljivi zakonodaji, ki ne zagotavlja učinkovitega sistema ravnanja z odpadno embalažo in vanj ne vključuje vseh proizvajalcev embalaže.

Od začetka meseca, ko so bili pristojni opozorjeni na problem, se stanje ni spremenilo. Po njihovem opozarjanju bo neodzivnost pristojnih organov za seboj potegnila vrsto alarmantnih posledic, ki lahko pomenijo nepopravljivo škodo tako z ekološkega vidika kot tudi z vidika higiene, zdravja ljudi in varnosti, kar bo zlasti občutno v poletnih mesecih, ko se v Sloveniji odvija vrhunec turistične sezone.

Foto: Profimedia Plastična embalaža

Bodo prenehali odvažati odpadno embalažo?

"Po najbolj črnem scenariju, kateremu bi bili lahko glede na trenutno stanje priča še v letošnjem letu, komunalna podjetja ne bodo mogla več odvažati odpadne embalaže, saj je enostavno ne bodo imela kam odložiti. Vse to lahko privede tudi do višanja cen komunalnih storitev, kar pomeni nova finančna bremena tako za občine kot prebivalce, kar je po mnenju asociacij občin nesprejemljivo," opozarjajo občine. Kot pravijo, dodatnih finančnih bremen ne bodo zmogli nositi, občani pa že plačujejo storitve, ki se ne izvajajo, kot bi se morale.

Skupnost občin Slovenije, Združenje občin Slovenije in Združenje mestnih občin Slovenije so skupaj z Zbornico komunalnega gospodarstva na vlado naslovili konkretne predloge za takojšnjo ureditev trenutnih razmer in dolgoročno posodobitev sistema na področju odpadne embalaže in odpadnih nagrobnih sveč ter zahtevo po urgentnem sestanku na to temo.

Zdravje To lahko naredi vsakdo izmed vas

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 9

  • 08:54 27. Junij 2018.

    ja kam za vraga pa gre denar od surovin ločenih odpadkov, ki jim MI v zameno za VIŠJO ceno položnice …

  • 06:47 27. Junij 2018.

    Spet povečani apetiti komunalcev...

  • 16:52 26. Junij 2018.

    sej ni problem, dvignite cene komunale, pa bo za kaj drugega zmanjkalo, manj potrošnje, manjša gospodarska rast, da se cmerar …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.