Zdravje > Eko kotiček
224 ogledov

To lahko naredi vsakdo izmed vas

Smeti Shutterstock
Danes se začenja Evropski teden zmanjševanja odpadkov, ena najbolj uglednih in prepoznavnih evropskih iniciativ na področju zmanjševanja odpadkov. Preberite, kaj lahko storite sami ...

V tem tednu bodo šole, podjetja, združenja in nevladne organizacije organizirale kar 22 ozaveščevalnih akcij po vsej Sloveniji, kar je največ akcij do sedaj. Letošnja tema je zmanjševanje odpadne embalaže, so sporočili z Gospodarske zbornice Slovenije.

V Evropi v tem tednu nevladne organizacije, izobraževalne ustanove, posamezniki in drugi vsako leto priredijo več deset tisoč aktivnosti, ki spodbujajo preprečevanje nastajanja odpadkov, recikliranje in ponovno uporabo.

Od leta 2010 v Evropskem tednu zmanjševanja odpadkov sodeluje tudi Slovenija. Koordinatorka aktivnosti za Slovenijo je od leta 2015 GZS - Zbornica komunalnega gospodarstva. Število prijav v zadnjih dveh letih narašča. Letos je prispelo rekordno število prijav. V tem tednu bo tako po vsej Sloveniji potekalo 22 ozaveščevalnih aktivnosti.

Odpadna embalaža vse večji globalni problem

Čeprav ima embalaža številne koristi, postaja ta vse večji globalni problem, saj proizvajamo in porabljamo vse preveč embalaže. Po zadnjih podatkih samo v Evropi proizvedemo leto 157 kilogramov odpadne embalaže na prebivalca. 

V Sloveniji največ akcij namenjenih osveščanju otrok in prebivalcev, najbolj aktivna so komunalna podjetja 

Tudi letos je največ prijav prispelo s strani komunalnih podjetij, ki bodo v tem tednu organizirala številne delavnice, demonstracije in izobraževanja na temo preprečevanja nastajanja odpadkov, ponovne uporabe in ločevanja.

V komunali Izola bodo v tem tednu otrokom v osnovnih šolah predstavili problematiko odpadne embalaže in načine kako zmanjšati njeno količino - tako doma kot v šoli. V komunali Snaga Maribor bodo v sodelovanju z občino in mladinskimi društvi priredili kreativne delavnice, kjer bodo otroci iz odpadne embalaže lahko ustvarili nove uporabne izdelke. Pestro bo tudi v Brežicah, kjer bodo organizirali sejem ponovne uporabe, delavnico izdelovanja novoletnih okraskov iz odpadne embalaže ter degustacijo vode iz pipe. Na Ptuju pa bodo organizirali tekmovanje v hitrostnem ločevanju.

Pod okriljem iniciative Skupaj za boljšo družbo bodo številna komunalna podjetja organizirala tudi skupni prikaz, kjer bodo pokazala koliko odpadne embalaže letno proizvede vsak izmed nas in podala praktične napotke, kako zmanjšati te količine. Prikaz bo potekal v sredo, 23. 11. 2016, v dvanajstih krajih po vsej Sloveniji – Ljubljani, Mariboru, Kranju, Celju, Izoli, Novi Gorici, Ilirski Bistrici, Domžalah, Mežici, Trbovljah, Kočevju in občini Krško.

Številne aktivnosti se bodo odvijale tudi po osnovnih šolah. V osnovi šoli Ivana Roba v Šempetru pri Gorici bodo otroci ves teden pisali dnevnike odpadne embalaže in ugotavljali kje nastane največ odpadne embalaže ter kako jo zmanjšati. Pri urah gospodinjstva pa se bodo naučili kako pripraviti kosilo brez odpadkov. V osnovni šoli Šmartno ob Paki in šoli Gornji Petrovci bodo organizirali bolšji sejem igrač ter tako tudi starše spodbudili naj namesto novih igrač svojim otrokom raje podarijo igrače iz druge roke. V Ljubljani pa bodo v osnovni šoli Savsko naselje naredili novoletne okraske iz odpadne embalaže.

V Izoli, Kopru, Ankaranu in Piranu bodo v tem tednu potekale tudi številne izobraževalne delavnice o pravilnem ravnanju ter oddajanju odpadne električne in elektronske opreme. Delavnice bo organizirala družba ZEOS v sklopu projekta Od ločuj.  

Kaj lahko naredimo doma

  •        Ko je le mogoče se pri pripravi hrane izogibajmo uporabi predpakiranih ter predpripravljenih živil.
  •        Uporabljajmo jedilni pribor za večkratno uporabo.
  •        Papirnate brisače zamenjajmo s kuhinjskimi krpami in brisačami iz blaga.
  •        Za shranjevanje hrane in živil uporabljajmo posodo za večkratno uporabo.
  •        Poskrbimo, da živila pravilno shranjujemo.
  •        Steklenice uporabimo večkrat ali uporabimo plastenke za večkratno uporabo.
  •        Ko je le mogoče se izogibajmo izdelkom za enkratno uporabo.

 Kaj lahko naredimo v službi

  •        Kolikor je le mogoče zmanjšajmo porabo papirja in uporabo tiskalnikov.
  •        Uporabljajmo čim manj embalaže.
  •        Vodo, čaj ali kavo si natočimo v skodelice ali kozarce.
  •        Namesto čajev v filter vrečkah raje uporabljajmo čaje v razsutem stanju in čajne cedilke.
  •        Izogibajmo se uporabi posode in pribora za enkratno uporabo. Malico si od doma lahko prinesemo v posodah za večkratno uporabo.
  •        Pripravimo si kosilo brez embalaže. Jed bo enakega okusa, odpadkov pa bo občutno manj.

Kaj lahko naredimo med nakupovanjem 

  •        Plastične vrečke zamenjajmo z vrečkami za večkratno uporabo.
  •        Živila shranjujmo v posode za večkratno uporabo, ki jih prinesemo od doma.
  •        Namesto predpakiranih živil, raje kupujmo izdelke v razsutem stanju.
  •        Tekoče milo in šampon zamenjajmo z milom v kosu.
  •        Izberimo izdelke, ki bodo trajali dlje časa.
  •        Kolikor je le mogoče, se izogibajmo nepotrebni embalaži.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.