Ocene, kdaj bi lahko prešli v rumeno fazo

Foto: Anže Petkovšek Utrip Ljubljane med pandemijo Covid-19.
Foto: Anže Petkovšek Utrip Ljubljane med pandemijo Covid-19.
Epidemija pri nas počasi upada. Institut Jožef Stefan predstavlja več možnih scenarijev razvoja.
Oglej si celoten članek

Tedensko povprečje dnevno potrjenih s covid-19 oboleli oseb pri nas je 848. Epidemiologi bodo lahko učinkovito spremljali stike, ko bo povprečno število pozitivnih oseb padlo pod 300 na dan, opozarjajo na Institutu Jožef Stefan (IJS). S tem nam bodo lahko pomagali še dodatno in hitreje zmanjšati število okuženih oseb v populaciji. Pri trenutnih pogojih, ko je tedensko povprečje 848 in ocenjeno reprodukcijsko število R=0,84, bi lahko to stanje dosegli konec marca.

Trenutno smo, kot je znano, v oranžni fazi. Za prehode med različnimi fazami morata biti izpolnjena dva pogoja: tedensko povprečje potrjenih primerov in število hospitaliziranih. Ob enakem trendu razvoja epidemije bi lahko v rumeno fazo prešli v začetku marca. Na IJS so uporabili enake predpostavke kot v prognozi razvoja epidemije. Vpliva sproščanja ukrepov v oranžni fazi na nadaljnji potek epidemije nismo upoštevali.

V tabeli so zbrani pričakovani datumi prehodov med fazami, pri tem pa je potrebno vzeti v obzir tudi velike negotovosti za vse izračunane datume, saj je potek epidemije odvisen od ljudi in ukrepov.

Foto: IJS IJS - Prehodi med fazami

Prognoze razvoja epidemije 

Ocena je, kot že omenjeno, da smo z izvajanjem ukrepov spustili reprodukcijsko število na R=0,84; pri oceni razvoja epidemije so na IJS upoštevali tudi vpliv prekuževanja in cepljenja po starostnih kategorijah, predpostavili so, da je imunih 4-krat toliko kot potrjeno okuženih. Predpostavili so, da je v Sloveniji trenutno prisoten pretežno običajen sev in ne kakšen bolj kužen sev.

Za bolnišnične obravnave in število umrlih oseb predstavljajo tudi scenarija, kjer so predpostavili, da po 15. februarju R zraste na 1,0 oz. 1,1 zaradi sproščanja ukrepov v oranžni fazi, ter scenarij, kjer so predpostavili, da v Sloveniji že imamo bolj kužen novi sev, ki je razpršen v populaciji. 

V tem scenariju so predpostavili, da je bil 13. januarja delež novega seva 0,2-odstoten in da je 60-odstotno bolj kužen od običajnega seva, ter da po 15. 2. 2021 R zraste na 1,0 zaradi sproščanja ukrepov v oranžni fazi. Namen predstavitve različnih scenarijev je, da se seznanimo z negotovostmi in karakterističnimi časi.

Foto: IJS IJS - Projekcije

Nakazuje se, da bi lahko novi bolj kužen sev postal dominanten konec aprila in takrat bi se lahko krivulje obrnile spet navzgor. Ocenjeni podvojitveni čas novega seva v trenutnih pogojih je približno 15 dni. Negotovosti teh ocen so velike, še poudarjajo na IJS.

Foto: IJS IJS - Projekcije

Ukrepi Hojs odgovarjal na besede Fafangla glede policijske ure

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 11

  • 07:17 13. Februar 2021.

    IJS ali IJP ni razlike oboji imajo istega šefa .

  • 20:55 12. Februar 2021.

    Dajte ga že nehat biksat s temi številkami, ko pa ja vsi vemo, da bo točno tako kot bo Janez …

  • 20:28 12. Februar 2021.

    ne verjamem nič tem ciganom

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.