Slovenija
6104 ogledov

Hojs odgovarjal na besede Fafangla glede policijske ure

covid-19 slovenija maske ulica Profimedia
Sproščanje ukrepov v Sloveniji. Hojs v bran policijski uri, ki jo je dr. Fafangel pred časom označil kot nepotrebno.

Notranji minister Aleš Hojs je v sinočnjih Odmevih javne televizije povedal, da so bile na sestanku vlade z epidemiologi in zdravniki izpostavljene dileme glede sproščanja ukrepov, saj smo kljub temu, da je naša krivulja glede okužb in obolelih v bolnišnicah optimistična, lahko zaradi nevarnejših sevov novega koronavirusa, ki se pojavlja tudi v naši bližini, lahko hitro spet v rdeči fazi.

Pri tm je minister poudaril, da se je vlada vendarle odločila, da ne prelomi besede in sprosti ukrepe ob prehodu v oranžno fazo. Dodal pa je, da se večina ukrepov sprosti v ponedeljek tudi zaradi tega, da smo zaradi vikenda vsaj še nekaj časa "vsaj v nekem delu malce bolj na varnem". 

Kot smo že poročali, omejitev gibanja v nočnem času oziroma policijska ura ostaja v veljavi. Na vprašanje, zakaj vlada vztraja pri tem ukrepu, v smiselnost katerega je pred časom podvomil prvi epidemiolog v državi dr. Mario Fafangel. Ta je menil, da nima smisla držati policijsko uro, če so gostilne zaprte. 

Aleš Hojs | Avtor: Danijel Novakovič/STA Danijel Novakovič/STA
"Vendar po drugi strani je ravno to, da gostilne so zaprte in če sprostimo policijsko uro, dodaten magnet, da se bodo vsi tisti, ki v gostilne ne morejo, ponovno začeli združevati po svojih domovih, prirejali zabave in podobno. Ravno to pa je tisti del, ki se je v preteklosti nesporno ugotovil, da je zelo pripomogel k razvoju epidemije," je poudaril Hojs. 

Minister je dodal prepričanje, da če se bomo držali ukrepov, bomo lahko hitro v naslednji stopnji, torej v rumeni fazi, v kateri je predvidena ukinitev policijske ure. 

Slovenci na Tirolskem 

Že na včerajšnji popoldanski tiskovni konferenci vlade je minister Hojs povedal, da imajo podatke, da je na Tirolskem nekaj Slovencev, ki naj bi bili okuženi. Kot je znano, na tem območju Avstrije se je pojavilo nekaj primerov okužbe z nevarnejšim južnoafriškim sevom novega koronavirusa. 

Hojs je v Odmevih dodatno pojasnil, da jih je na to opozoril NIJZ. "Opozorili so nas, da imajo neke informacije, da tam so tudi Slovenci. Očitno so tam dopustovali. Glede na to, da je Avstrijsa striktno omejila gibanje na tem območju, bomo zelo striktni pri tem, ko bomo dobili podatke, kdo je tisti, ki je tam okužen, oziroma ki se vrača v Slovenijo. Policija sicer ne sme zbirati teh podatkov, dokler jih ne dobimo po uradni poti, tega ne vemo." 

A že jutri bo prehajanje notranje schengenske meje mogoče na vseh mejnih prehodih. Kako bomo imeli nadzor nad tem, kdo prihaja iz Avstrije oziroma Tirolske? "To, da se kontrolne točke umikajo, pomeni zgolj to, da smo sprostili mejne prehode do te mere, da bodo ljudje lahko mejo prehajali na večih točkah. To pa seveda ne pomeni, da policisti ne bodo izvajali kontrole," je izpostavil Hojs. 

ulica ljudje covid-19 koronavirus Slovenija Zdaj je uradno: Vlada napovedala veliko sproščanje ukrepov

Ugodna situacija se lahko hitro obrne 

Mateja Logar s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja je za Odmeve povedala, da imajo o mutacijah novega koronavirusa nekaj informacij iz strokovne literature, nekaj s spleta, razvoj dogajanja spremljajo. Poudarila je, da je južnoafriški sev toliko bolj problematičen zato, ker so cepiva v boju zoper njega bistveno manj učinkovita - za razliko od angleškega seva. 

Glede slednjega je poudarila, da so pri nas res dokazali prisotnost pri štirih primerih obolelih, kar pa še ne pomeni, da so bili le štirje okuženi z angleškim sevom novega koronavirusa. 

Logarjeva je menila, da je sicer prav, da se držimo načrtovanega sproščanja ukrepov, pri tem pa poudarila, da če se že sproščajo ukrepi, ne moremo živeti kot pred epidemijo. "Virusa je še vedno veliko v populaciji, še vedno je veliko okuženih, virus ne bo kar izginil in ukrepi gredo ali v eno ali pa tudi v drugo smer. Torej potrebno je upoštevati urepe, da ne bomo šli čez nekaj dni spet nazaj v rdečo fazo." 

Covid-19 Covid-19 Zdravje Nove velike skrbi: "Z mutacijami se bomo ukvarjali še 10 let"

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • Avatar MS
    MS 10:42 12.februar 2021.

    Nepreklicno aroganten domišljav in neprebavljivi Hojs veliko prispeva k skorajšnjem padcu Janševe vlade! Čakamo!!! Glede policijske ure pa: Če bi covid-kreteni upoštevali ukrepe ki jih svetuje stroka, policijska ura nebi bila potrebna! Razkuževanje, umivanje rok, nošenje mask, držanje distanc, cepljenje ...prikaži veče = receptura za konec pandemije! Vse ostalo je p..... dim!

  • sam1 10:01 12.februar 2021.

    Samo zato,da par butalcev misli,da so glavni.....

  • Avatar jate
    jate 09:48 12.februar 2021.

    haha to bo ja !! :-))