Zdravje
1550 ogledov

Nove velike skrbi: "Z mutacijami se bomo ukvarjali še 10 let"

Covid-19 Epa
Skrbijo dodatne mutacije, napovedi razvoja pandemije niso obetajoče.

Britanski sev novega koronavirusa, ki so ga prvič zaznali v Kentu lansko leto, bi lahko postal dominanten na vsem svetu, je opozorila profesorica Sharon Peacock, vodja britanskega programa za genetski nadzor. Za BBC je povedala, da je nova, bistveno bolj nalezljiva varianta koronavirusa, zabeležena že v najmanj 50 državah sveta. Prvič so to novo mutacijo zaznali septembra na jugovzhodu Anglije, njegovo hitro širjenje navajajo kot razlog za sprejetje novega lockdowna širom Velike Britanije januarja. 

"Trenutno nas najbolj skrbi prenos tega virusa. Ko ga enkrat premagamo ali mutira na ta način, da ni več tako virulenten, lahko prenehamo skrbeti o njem. Vendar če pogledam v prihodnost, menim, da bomo naslednjih deset let počeli isto stvar," je opozorila Peacockova. 

Dodala je, da je zaskrbljujoče tudi to, da angleški sev, ki kroži že nekaj tednov, ponovno mutira, nove mutacije pa bi lahko vplivale na to, kako smo pristopili k zajezitvi pandemije tako kar se tiče prekuženosti kot učinkovitosti cepiva. 

Profesorica Peacock pravi, da so cepiva, ki so jih odobrili v Veliki Britaniji, za zdaj učinkovita zoper trenutno aktualne variante virusa, vendar novi sevi vzbujajo strah, da bo potrebno menjati za zdaj razvita cepiva in da bodo potrebna nova cepljenja tudi tistih, ki so cepivo že prejeli. 

Množična testiranja 

Pri britanskem Konzorciju za genom covida-19, mreži javnozdravstvenih zavodov in laboratorijev, dnevno analizirajo 30 tisoč pozitivnih testov dnevno. V zadnjih tednih izločajo med 5 in 10 odstotki pozitivnih testov in jih pošiljajo na nadalnjo analizo genoma. Cilj je pregledati vsak pozitiven test novega koronavirusa. 

Profesorica Peacockova je izpostavila, da so mutacije virusa normalen pojav, vendar le malo število ima posebne karakteristike, ki virus naredi bolj uspešnega pri širjenju, bolj uspešnega v boju zoper imunski sistem ali bolj uspešnega pri povzročanju resnejših bolezenskih zapletov. 

"To so stvari, na katere polagamo vso našo pozornost. Do takšnih mutacij prihaja redko, vendar moramo biti pripravljeni," je še komentirala Peacockova, ki je bila prej direktorica vladne Nacionalne službe za nalezljive bolezni. 

V evropski regiji Svetovne zdravstvene organizacije so v 38 državah doslej potrdili različice novega koronavirusa, povezane z različico, ki je bila prvič odkrita v Veliki Britaniji, v 19 državah pa južnoafriško različico novega koronavirusa.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • JZekspert 20:01 16.februar 2021.

    Ne, ne bomo se ukvarjali s tem - krivci za to lažno pandemijo bodo v zaporu in na vešalih. Kdaj boste končno to preprosto in logično dejstvo dojeli?

  • ode 16:22 12.februar 2021.

    Za to bo poskrbela farmacevtska mafija.

  • PAPAJApopi 10:37 12.februar 2021.

    Kaj pa Slovenski sev ? ? ? Samo vprašam ! ! !

Sorodne novice