Slovenija
7390 ogledov

Določeno, kdo se bo v Sloveniji cepil s katerim cepivom

Cepljenje proti covid-19 Epa
V naslednjem tednu bodo cepili s tremi različnimi cepivi.

NIJZ bo v tem tednu razdeljeval tri vrste cepiv, poleg Pfizer/Biontechovega in Moderninega še AstraZeneco. "Na podlagi strokovne odločitve posvetovalne skupine, ki priporoča cepljenje s cepivom AstraZeneca za osebe mlajše od 65 let, se bo cepivo razdeljevalo po v spodnji tabeli navedenih prednostnih skupinah," je na tiskovni konferenci pojasnila dr. Marta Grgič Vitek, Nacionalna koordinatorica programa cepljenja iz NIJZ.

Razdeljevanje cepiva | Avtor:

Za cepljenje starostnikov, starih 80 in več, se uporabljata mRNA cepivi (Pfizer in Moderna). "MRNA so namenjena starostnikom, starim 80 let in več. Ko bodo ti pocepljeni, pridejo na vrsto 75 let in več, nato 70 let in več, ki se jim bodo pridružili posebej ranljivi kronični bolniki ne glede na starost," je povedala Grgič Vitkova. "Za zadnjo skupino 70 in več, skupaj s kroničnimi bolniki, predvidevamo, da bodo prišli na vrsto nekje aprila. Nato bodo prišli na vrsto stari 65 let in več. Kdaj bo prišla na vrsto ostala odrasla populacija težko rečemo, ker ne vemo, kakšne bodo dobave cepiv."

"Ocenjujemo, da bi, glede na potrebe, ki jih izrazijo zdravniki glede na opredeljene paciente za te, ki se sedaj cepijo (80 in starejši) pocepili do konca februarja."

Marta Grgič Vitek, NIJZ

Cepivo AstraZenece se bo razdeljevalo za cepljenje zdravstvenih delavcev ter institucionaliziranih oseb, ki doslej še niso bili cepljeni. Prav tako se bo to cepivo uporabljalo za cepljenje nepokretnih oz. slabo pokretnih oseb na domu, saj je to cepivo za razliko od prvih dveh bistveno bolj stabilno in omogoča transport do mesta cepljenja. 

testiranje covid-19 koronavirus hitri testi Nemška epidemiologinja Svet "Tekma je izgubljena, virus je prešel na raketni pogon"

Neželeni učinki do 7. februarja

Elektronski register cepljenjih vsebuje tudi neželene učinke po cepljenju. Zadnje poročilo, prikazuje podatke, ki so bili posredovani v eRCO do 7. februarja. "Pri nezaželenih učinkih se največkrat pojavljajo splošne težave na mestu aplikacije ter neželeni učinki, ki so zajeti pod kategorijo živčevje - ta vključuje glavobole, parastezije, omotice, vrtoglavice in podobno," je razložila Grgič Vitkova.

Covid-19 v Sloveniji Covid-19 Slovenija Slovenski epidemiolog: Politiki zavajajo, ukrepe bi bilo treba zaostriti

Posamezna prijava navadno vključuje več prijavljenih NU pri isti osebi. Vsi ti prijavljeni NU so razvrščeni po organskih sistemih na način, ki ga uporablja EMA. "V Register neželenih učinkov po cepljenju so podatke dolžni posredovati vsi javno zdravstveni zavodi ter druge pravne in fizične osebe v zdravstveni dejavnosti, ne glede na koncesijo," je poudarila Grgič Vitkova.

 | Avtor:

Cepljenje sicer po besedah nacionalne koordinatorica programa cepljenja pri NIJZ v Sloveniji poteka relativno uspešno. "Preko vikenda smo dobili urgentno zahtevo s strani Evropske komisije, ki se je želela informirati po državah, da sporočimo številke o prejetih odmerkih cepiva ter številu precepljenih ljudi," je pojasnila Grgič VItkova. Številke, prikazane v spodnjih tabelah, vsebujejo podatke do sobote. "Oseb, ki so bile cepljene z drugim odmerkom je bilo 41.883."

testiranje zaposlenih v vzgoji in izobraževanju Covid-19 Slovenija Novi podatki: Številke so precej višje kot včeraj

 | Avtor:

"V februarju pričakujemo nekaj okoli 136 tisoč odmerkov," je o novih dobavah povedala Grgič Vitkova. "Do konca februarja  predvidevamo, da bi z 200 tisoč odmerki cepiva precepili sto tisoč oseb, kar je približno pet odstotkov populacije."

Grgič Vitkova je še povedala, da dobivajo na NIJZ veliko predlogov različnih poklicnih skupin za prednostno cepljenje, sami pa priporočajo predvsem, da se na prednostno listo uvrsti učitelje. 

Covid-19 v Sloveniji Covid-19 Slovenija Stanje po regijah: Ena regija izstopa po velikem skoku

 | Avtor:

Sneg Opozorila Slovenija Takšne hude ure so pred nami. Tako se bo gibalo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 14
  • posojila386 22:02 15.marec 2021.

    Pripravljen za vse in hitro pripravljeni vam pomagati s 5.000 € do 10.000.000 € po stopnji 3% na mesec. E-naslov: tmarjan24@gmail.com WhatsApp: +1 219 268 51 08 Viber: +38671391409 Lep pozdrav g.

  • posojila386 22:00 15.marec 2021.

    Kreditno financiranje Dobiček 5.000 € in 10.000.000 € resna in zelo zanesljiva ponudba z večjo varnostjo s stopnjo 3% na mesec. E-naslov: tmarjan24@gmail.com WhatsApp: +1 219 268 51 08 Viber: +38671391409 Lep pozdrav g.

  • la 17:21 11.februar 2021.

    sestavine cepiva • 17.500 mcg 2-fenoksietanola (antifriz) • 5.700 mcg aluminija (nevrotoksin) • Neznane količine fetalnega govejega seruma (prekinjena kravja kri) • 801,6 mcg formaldehida (rakotvorna snov, sredstvo za balzamiranje) • 23.250 mcg želatine (zmlete trupe živali) • 500 mcg ...prikaži več človeškega albumina (človeška kri) • 760 mcg mononatrijevega L-glutamata (povzroča debelost in diabetes) • Neznane količine celic MRC-5 (splavljeni človeški dojenčki) • Več kot 10 mcg neomicina (antibiotik) • Več k