Slovenija
45084 ogledov

Slovenski epidemiolog: Politiki zavajajo, ukrepe bi bilo treba zaostriti

Covid-19 v Sloveniji Profimedia
Epidemiologi se bojijo, da bo novi val prizadel predvsem mlajše.

"Ta nova različica virusa je nevarna, ker se izjemno hitro širi in ker vemo, da nekatera cepiva proti njej niso učinkovita. Upam, da bodo tudi v Sloveniji ukrepi poostreni, ker se bodo te različice hitro razširile," je za včerajšnje Odmeve na RTV SLO povedal slovenski infektolog Andrej Trampuž, ki dela v berlinski bolnišnici Charite. "Po vsej verjetnosti so že v Sloveniji in tudi drugih sosednjih državah. Edino poostritev ukrepov, ne sproščanje, bo lahko preprečila, da ne bo prišlo do tretjega vala."

Dodaja, da politiki na žalost dajejo lažna upanja, da so padajoče številke že zadosten razlog za sproščanje ukrepov. "Nasprotno, čaka nas nekaj trdih tednov. Prej kot bomo odkrito to povedali, boljše bo," je poudaril Trampuž. "Nemčija kljub temu da ima petkrat manj okužb kot Slovenija, še poostruje ukrepe."

"Novi val bo prizadel predsem mlajše"

Poudarja, da jih skrbi, da cepivo AstreZenece verjetno ne ščiti dovolj. "Pričakujemo, da bo novi val prizadel predvsem mlajše ljudi, kar bo še večja tragedija," je dejal Trampuž. 

Da smo že izgubili boj zoper nove mutacije novega koronavirusa, je prepričana tudi nemška epidemiologinja Melanie Brinkmann, ki pravi, da je le vprašanje časa, kdaj bodo nove mutacije dosegle Nemčijo. Več o tem preberite v prispevku "Tekma je izgubljena, virus je prešel na raketni pogon."

testiranje covid-19 koronavirus hitri testi Nemška epidemiologinja Svet "Tekma je izgubljena, virus je prešel na raketni pogon"

Eden vodilnih nemških epidemiologov Christian Drosten opozarja, da bi morala iti strategija zoper pandemijo novega koronavirusa v smer prizadevanj, da se število okuženih približa ničli oziroma da se pospešeno in dosledno znižuje njihovo število. 

V nasprotnem primeru bosta sledila težka pomlad in poletje, cepljenje in zapiranje pa nista dovolj. "Ko bodo starejši in tisti, ki so v rizičnih skupinah cepljeni, bomo izpostavljeni ogromnim ekonomskim, političnim in morda tudi pravnim pritiskom, da končamo ukrepe," je povedal. "V tem primeru se bo nato v zelo kratkem času okužilo mnogo več ljudi, kot si lahko v tem trenutku predstavljamo."

Meni, da se bodo okužbe v glavnem širile med mlajšimi, ki redkeje zbolevajo za težjo obliko covida-19, kljub temu pa se bodo spet napolnili oddelki za intenzivne nege. Nemškega epidemiologa posebno skrbijo novi sevi virusa, ne verjame, da se bo situacijo poleti izboljšala.

testiranje koronavirus Pandemija Zdravje Dramatično opozorilo enega vodilnih epidemiologov

Izpostavlja, da je dejstvo, da smo imeli lansko leto tozaevno relativno lahko poletje pripisati dejstvu, da je bil nivo okuženih spomladi pod kritičnim pragom, kar tokrat ne bo. Več o tem preberite v prispevku Dramatično opozorilo vodilnega nemškega epidemiologa.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 30
  • arthur 19:24 10.februar 2021.

    Vedno rad preberem, kaj pravi tale Trampuž. To me napolni z optimizmom in upanjem v prihodnost.

  • AnzeSmolej 15:58 10.februar 2021.

    Izven EU in USA korona ne obstaja, oziroma živijo normalno kot da ni nič!!!!!!

  • Avatar MS
    MS 14:44 10.februar 2021.

    Razkuževanje, umivanje rok, nošenje mask, držanje distanc, cepljenje = receptura za konec pandemije! Vse ostalo je p..... dim!