Zdravje
32374 ogledov

Dramatično opozorilo enega vodilnih epidemiologov

testiranje koronavirus Epa
Evropa je v veliki meri zaprta, začele so se kampanje cepljenja, vendar to ne bo dovolj, meni eden vodilnih epidemiologov sveta.

Nemec Christian Drosten, eden vodilnih svetovnih epidemiologov, opozarja, da bi morala biti strategija v boju zoper pandemijo novega koronavirusa v smeri prizadevanj, da se število okuženih približa ničli oziroma da se pospešeno in dosledno znižuje njihovo število. 

V pogovoru za Spiegel je izrazil bojazen, da bi v nasprotnem primeru lahko sledila zelo težka pomlad in poletje. Prepričan je, da kampanje cepljenja in zapiranje nista dovolj. "Ko bodo starejši in tisti, ki so v rizičnih skupinah cepljeni, bomo izpostavljeni ogromnim ekonomskim, političnim, morda tudi pravnim pritiskom, da končamo ukrepe, sprejete zoper širjenje novega koronavirusa. V tem primeru se bo nato v zelo kratkem času okužilo mnogo več ljudi, kot si lahko v tem trenutku predstavljamo," izpostavlja Drosten. 

Meni, da se bodo okužbe v glavnem širile med mlajšimi, ki redkeje zbolevajo za težjo obliko covida-19, kljub temu pa se bodo spet napolnili oddelki za intenzivne nege. Nemškega epidemiologa posebno skrbijo novi sevi virusa, ne verjame, da se bo situacijo poleti izboljšala. Izpostavlja, da je dejstvo, da smo imeli lansko leto tozaevno relativno lahko poletje pripisati dejstvu, da je bil nivo okuženih spomladi pod kritičnim pragom, kar tokrat ne bo. 

ulica ljudje covid-19 koronavirus COVID-19 V SLO Slovenija Takšno je stanje po državi: Ena regija že v oranžni fazi, ponekod tudi slabše

Ne glede na cepljenje, poudarja Drosten, bi lahko negativnemu scenariju ubežali le z doslednim zmanjševanjem števila okuženih. Zagovarja tako imenovano "zero covid" strategijo. "Mislim, da bi bilo to možno, vendar ob skrajnih naporih. Virus bi se seveda še naprej pojavljal, tako kot to opazujemo na Kitajskem in v Avstraliji, vendar potrebno bi bilo definirati naš cilj - nič okužb." 

Nemški zdravstveni strokovnjak je sicer prepričan, da bomo nekje v sredini jeseni lahko dočakali rezultate cepljenj, ne le v smislu zaščite rizičnih skupin, pač pa na nivoju celotne populacije. Takrat naj bi se število okužb gotovo zmanjšalo. Vendar da bi se to zared zgodilo, se po njegovih opozorilih ne sme zgoditi nič nepričakovanega, torej nobenih novih in še nevarnejših sevov.

Socialna stiska Zdravje Opozorila, da najhuje šele prihaja

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • Tomaz_321 20:52 01.februar 2021.

    MEDIJI PODKUPLJENI!!!MEDIJI PODKUPLJENI!!!MEDIJI PODKUPLJENI!!!MEDIJI PODKUPLJENI!!!MEDIJI PODKUPLJENI!!!MEDIJI PODKUPLJENI!!!MEDIJI PODKUPLJENI!!!MEDIJI PODKUPLJENI!!!MEDIJI PODKUPLJENI!!!MEDIJI PODKUPLJENI!!!MEDIJI PODKUPLJENI!!!MEDIJI PODKUPLJENI!!!MEDIJI PODKUPLJENI!!!MEDIJI PODKUPLJENI!!!MEDIJI PODKUPLJENI!!!MEDIJI PODKUPLJENI!!!MEDIJI PODKUPLJENI!!!MEDIJI PODKUPLJENI!!!MEDIJI PODKUPLJENI!!!MEDIJI PODKUPLJENI!!!MEDIJI PODKUPLJENI!!!MEDIJI PODKUPLJENI!!!MEDIJI PODKUPLJENI!!!

  • TomazSinigoj 20:32 01.februar 2021.

    Mogoče komentar za Patriot2021. Vsako jutro spremljam nemška, avstrijska in švicarska poročila (TV in radio) in so še daleč od prebujanja.

  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 20:05 01.februar 2021.

    Nemci pazite se "strokovnjaki" na IJS so odkrili slovenski sev. Prihaja k vam. Imenuje se jajo sev