Slovenija
23516 ogledov

Takšno je stanje po državi: Ena regija že v oranžni fazi, ponekod tudi slabše

ulica ljudje covid-19 koronavirus Profimedia
Slabši je trend v podravski in savinjski regiji, koroška v oranžnem.

V Sloveniji so v nedeljo opravili 4684 PCR in hitrih testov ter potrdili 353 okužb z novim koronavirusom. Hospitaliziranih je bilo 1066 covidnih bolnikov, od tega 169 na intenzivni negi. Iz bolnišnice je bilo odpuščenih 30 ljudi, umrlo je 19 bolnikov s covidom-19.

Vladna govorka Maja Bratuša je na današnji novinarski konferenci povedala, da smo v Sloveniji do sedaj uradno zabeležili 166.473 primerov okužb z novim koronavirusom.  

V skladu z Načrtom sproščanja ukrepov se trenutno nahajamo v rdeči fazi. Sedemdnevno povprečno število okužb po danes objavljenih podatkih NIJZ znaša 1.223. "Ko bo število okuženih padlo pod 1000 in število hospitaliziranih padlo pod 1000, bo vlada odločala o prehodu v naslednjo fazo."

Faze sproščanja ukrepov | Avtor: Vlada RS Faze sproščanja ukrepov Vlada RS

Kar se tiče trendov, je glede na podatke čez vikend boljši trend viden v jugovzhodni, primorsko - notranjski, osrednjeslovenski in nekoliko tudi v goriški regiji, je še povedala. 

Slabše v podravski in savinjski regiji

Slabši pa je trend v podravski in savinjski regiji. Današnji podatki sicer kažejo nekoliko boljšo sliko za obalno-kraško regijo – danes povprečje 76, kar je meja za rdečo fazo. V zasavski regiji, po podatkih sodeč, razmere ostajajo boljše, kot so bile prejšnjo sredo. V zasavski regiji je prag za prehod v rdečo fazo 33, trenutno so pri 37. "Vlada bo epidemiološko stanje ponovno presojala v sredo, ko bo jasno, kakšen bo nov zemljevid črnih in rdečih statističnih regij," je še dodala Maja Bratuša.

 | Avtor:

Še vedno ostajajo razmere najboljše v koroški regiji, ki bi lahko bila po trenutnih kriterijih v oranžnem, vendar je to nemogoče, saj po podatkih za celotno Slovenijo le- ti še niso tako dobri. "Po zastavljenih kriterijih, bi lahko Koroška lahko bila v oranžni fazi, če bi bili pogoji za to izpolnjeni tudi na državni ravni – tako pa Koroška ostaja rdeča," je dodala.

Sicer pa je bilo čez vikend v bolnišnice skupaj sprejetih 118 pacientov – 57 včeraj in 61 v soboto. Skupaj je bilo čez vikend iz bolnišnic odpuščenih 73 oseb – 30 včeraj in 43 v soboto.

V prihodnjem tednu pa bodo nadaljevali s cepljenjem starejše populacije, cepiva bodo namenjena za starejše od 70. let. "V začetku marca bomo imeli 150.000 precepljenih, sicer spadamo med države z visokim odstotkom cepljenih," je na današnji novinarski konferenci dejal direktor NIJZ-ja.

dezurni@zurnal24.si

 

 

 

 

Komentarjev 5
  • Mesija_se_vraca 19:09 01.februar 2021.

    Pušite faluse riti preplačane

  • igorgeus 18:01 01.februar 2021.

    ze pred mesecem je bilo ugotovljeno, da se virus najbolj siri na delovnih mestih. ukrepov v to smer ni sploh. pa naj se nekdo rece, da gre za zivljenja.

  • mamax 14:12 01.februar 2021.

    https://youtu.be/gDeSnWge2ds