Zdravje > Aktualno
42088 ogledov

Novi podatki o okuženih: zelo slabo

testiranje zaposlenih v vzgoji in izobraževanju Saša Despot množično testiranje zaposlenih v vzgoji in izobraževanju s hitrimi testi na novi koronavirus pred torkovim ponovnim odprtjem šol za učence prve triade in vrtcev v devetih slovenskih regijah z boljšo epidemiološko sliko
"Število novo odkritih okuženih v zadnjih dnevih in tednih sicer počasi pada, a opažamo tudi rast, tako da je ta upad na prvi pogled varljiv in je potrebno spremljati dogajanje," je zadnje podatke komentiral Milan Krek.

Včeraj so zdravstveni delavci potrdili 353 novih okuženih, kar je 18,9 odstotka več oziroma 56 primerov več kot prejšnjo nedeljo.

Trenutno se v slovenskih bolnišnicah zdravi 1066 covidnih bolnikov, to je 13 več kot dan prej. 169 jih trenutno potrebuje intenzivno nego, to je štirje več.

 | Avtor:

Včeraj je bilo opravljenih 1.458 testov PCR, s katerimi so odkrili 268 primerov okužb. Delež pozitivnih primerov znaša 18,4 odstotka. Prejšnjo nedeljo so opravili 1293 PCR testov, pozitivnih je bilo 246 oziroma 20,4. odstotka. 

S 3.226 hitrimi testi so včeraj odkrili 85 novih okužb. Na hitrih testih je bilo pozitivnih 2,6 odstotka testiranih. Prejšnjo nedeljo je bil odstotek okuženih nižji (2,2 odstotka), vendar je treba poudariti, da so včeraj opravili enkrat več hitrih testov kot prejšnjo nedeljo (1441). 

"Število novo odkritih okuženih v zadnjih dnevih in tednih sicer počasi pada, a opažamo tudi rast, tako da je ta upad na prvi pogled varljiv in je potrebno spremljati dogajanje," je zadnje podatke na vladni novinarski konferenci komentiral direktor NIJZ-ja Milan Krek. Ob naraščanju potrjenih okužb, pa število umrlih po besedah direktorja NIJZ-ja upada.

 

Število aktivnih primerov se je minimalno zvišalo in je zdaj 17.301, povprečnje novih primerov v zadnjih sedmih dneh je prav tako za malenkost višje in znaša 1230,4 navaja Sledilnik.

Slabši je trend v podravski in savinjski regiji, glede na podatke čez vikend je bolje v jugovzhodni, primorsko - notranjski, osrednjeslovenski in nekoliko tudi v goriški regiji.
Po zadnjih podatkih se bodo v zasavski regiji prihodnji teden šole zelo verjetno spet odprle, zelo dobro kaže tudi v obalno-kraški regiji in tudi v jugovzhodni Sloveniji, kjer šole doslej še niso bile odprte.

Vnosov angleške različice je bilo očitno več

Z Nacionalnega laboratorija za zdravje, hrano in okolje (NLZOH) so medtem sporočili, da so dokončno potrdili angleško različico novega koronavirusa v decembrskem vzorcu, pri katerem so že na začetku januarja poročali o zelo verjetni prisotnosti tega novega tipa virusa. "Z uporabo drugačnega načina sekvenciranja jim je uspelo prebrati celotni virusni dedni zapis, ki se ujema z angleško različico. Oseba, ki ji je bil odvzet vzorec, je pripotovala iz Anglije decembra lani, tako je to do zdaj najzgodnejši potrjeni vnos angleške različice v Slovenijo."

V laboratoriju so poleg tega za nazaj preverjali tudi prisotnost angleške različice novega koronavirusa s posebnimi PCR-testi. Direktorica laboratorija Tjaša Žohar Čretnik je prejšnji teden pojasnila, da so ob ponovnem analiziranju 877 vzorcev našli 16 vzorcev, kjer bi lahko šlo za angleško različico novega koronavirusa. Rezultate morajo potrditi še s sekvenciranjem. Kot je dejala, za zdaj kaže, da se ta različica virusa po državi ni zelo razširila in je bilo vnosov očitno več.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 18
  • Avatar jate
    jate 14:21 01.februar 2021.

    madona kao vsak dan slabše,,ja to pa je super!! to pomeni ,da ko enkrat pride dno se stvar začne dvigat na boljše,če zdaj ne pride do prekuženosti potem ne bo nikoli

  • Mesija_se_vraca 12:12 01.februar 2021.

    Novica za debile in covid ne ovce.

  • Tadej 11:26 01.februar 2021.

    Kateri bebec je spisal ta nelogicen zmazek?