Slovenija
23545 ogledov

Ocene, kdaj bi lahko prešli v rumeno fazo

Ljubljana Anže Petkovšek Utrip Ljubljane med pandemijo Covid-19.
Epidemija pri nas počasi upada. Institut Jožef Stefan predstavlja več možnih scenarijev razvoja.

Tedensko povprečje dnevno potrjenih s covid-19 oboleli oseb pri nas je 848. Epidemiologi bodo lahko učinkovito spremljali stike, ko bo povprečno število pozitivnih oseb padlo pod 300 na dan, opozarjajo na Institutu Jožef Stefan (IJS). S tem nam bodo lahko pomagali še dodatno in hitreje zmanjšati število okuženih oseb v populaciji. Pri trenutnih pogojih, ko je tedensko povprečje 848 in ocenjeno reprodukcijsko število R=0,84, bi lahko to stanje dosegli konec marca.

Trenutno smo, kot je znano, v oranžni fazi. Za prehode med različnimi fazami morata biti izpolnjena dva pogoja: tedensko povprečje potrjenih primerov in število hospitaliziranih. Ob enakem trendu razvoja epidemije bi lahko v rumeno fazo prešli v začetku marca. Na IJS so uporabili enake predpostavke kot v prognozi razvoja epidemije. Vpliva sproščanja ukrepov v oranžni fazi na nadaljnji potek epidemije nismo upoštevali.

V tabeli so zbrani pričakovani datumi prehodov med fazami, pri tem pa je potrebno vzeti v obzir tudi velike negotovosti za vse izračunane datume, saj je potek epidemije odvisen od ljudi in ukrepov.

IJS - Prehodi med fazami | Avtor: IJS IJS

Prognoze razvoja epidemije 

Ocena je, kot že omenjeno, da smo z izvajanjem ukrepov spustili reprodukcijsko število na R=0,84; pri oceni razvoja epidemije so na IJS upoštevali tudi vpliv prekuževanja in cepljenja po starostnih kategorijah, predpostavili so, da je imunih 4-krat toliko kot potrjeno okuženih. Predpostavili so, da je v Sloveniji trenutno prisoten pretežno običajen sev in ne kakšen bolj kužen sev.

Za bolnišnične obravnave in število umrlih oseb predstavljajo tudi scenarija, kjer so predpostavili, da po 15. februarju R zraste na 1,0 oz. 1,1 zaradi sproščanja ukrepov v oranžni fazi, ter scenarij, kjer so predpostavili, da v Sloveniji že imamo bolj kužen novi sev, ki je razpršen v populaciji. 

V tem scenariju so predpostavili, da je bil 13. januarja delež novega seva 0,2-odstoten in da je 60-odstotno bolj kužen od običajnega seva, ter da po 15. 2. 2021 R zraste na 1,0 zaradi sproščanja ukrepov v oranžni fazi. Namen predstavitve različnih scenarijev je, da se seznanimo z negotovostmi in karakterističnimi časi.

IJS - Projekcije | Avtor: IJS IJS

Nakazuje se, da bi lahko novi bolj kužen sev postal dominanten konec aprila in takrat bi se lahko krivulje obrnile spet navzgor. Ocenjeni podvojitveni čas novega seva v trenutnih pogojih je približno 15 dni. Negotovosti teh ocen so velike, še poudarjajo na IJS.

IJS - Projekcije | Avtor: IJS IJS

covid-19 slovenija maske ulica Ukrepi Slovenija Hojs odgovarjal na besede Fafangla glede policijske ure

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 11
  • Avatar Leon
    Leon 07:17 13.februar 2021.

    IJS ali IJP ni razlike oboji imajo istega šefa .

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 20:55 12.februar 2021.

    Dajte ga že nehat biksat s temi številkami, ko pa ja vsi vemo, da bo točno tako kot bo Janez rekel.

  • Avatar drecos
    drecos 20:28 12.februar 2021.

    ne verjamem nič tem ciganom