Uresničili so grožnjo in izstopili

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Skupnost socialnih zavodov je sprejela odločitev glede izstopa iz delovne skupine za covid-19.
Oglej si celoten članek

Čez vikend so preučili predlog nove rešitve, ki ga je ministrstvo za delo posredovalo konec minulega tedna, in sprejeli odločitev, da izstopijo iz delovne skupine, ker niso ugodili njihovi ključni zahtevi po umiku okuženih oskrbovancev socialnovarstvenih zavodov v ustrezne kapacitete. "Ugodeno ni bilo zahtevi po upoštevanju zakona, ki veleva osamitev izključno v pooblaščenih zdravstvenih zavodih ali drugih kapacitetah, ki po arhitekturni zasnovi, opremljenosti in kadru, ustrezajo standardom, ki veljajo za pooblaščene zdravstvene zavode," so danes navedli.

Že dlje časa opozarjajo, da je za uspešno omejitev širjenja virusa v domovih za starejše mogoča le z osamitvijo okuženih oskrbovancev in da zahtevana vzpostavitev treh ločenih con v domovih, kjer se je pojavila okužba, v večini primerov ni izvedljiva. Slednje je po njihovih navedbah tudi v neskladju z veljavno zakonodajo.

V skupnosti socialnih zavodov sicer upajo, da bo izstop le začasen, in podarjajo, da so pripravljeni sodelovati na neformalnih srečanjih. "Še vedno smo odprti za komunikacijo z državo, z odločevalci, ki bodo prisluhnili našim pogledom, stališčem in konkretnim izkušnjam, predvsem pa odločevalci, ki nam dajo možnost sodelovanja, in ne le zgolj prisostvovanja," so zapisali. 

Odziv Gantarju očitajo prelaganje odgovornosti na druge

V Skupnosti socialnih zavodov Slovenije so že ob napovedi izstopa iz delovne skupine za pripravo načrta v primeru drugega vala epidemije covida-19 poudarili, da bodo kot strokovno združenje izvajalcev institucionalnega varstva še naprej izvajali vse njihove naloge in dejavnosti. 

Delovna skupina za covid-19 se bo predvidoma sestala v drugi polovici tedna. Zadolženi so za pripravo načrta v primeru drugega vala epidemije. 

Foto: Anže Petkovšek dom upokojencev

Za izvajanje con nimajo dovolj kadra

Anketa, ki sta jo izvedli Amnesty International Slovenije (AIS) in Skupnost socialnih zavodov Slovenije (SSZS), je pokazala, da dobrih 86 odstotkov socialnovarstvenih zavodov nima arhitekturne zasnove, da bi ob pojavu okužb s koronavirusom lahko vzpostavili sive in rdeče cone ter tako zaščitili zdrave stanovalke in stanovalce, okuženim pa zagotovili dostojno nego in oskrbo. 93 odstotkov jih nima ustreznih tehničnih zmogljivosti, skoraj noben zavod (98 odstotkov) pa nima dovolj kadra za izvajanje con, je še pokazala raziskava. Dobrih 96 odstotkov domov za starejše in posebnih zavodov ocenjuje, da vzpostavljanje con ni primeren sistemski odziv, le odstotek manj jih meni, da con ne morejo strokovno vzpostavitvi. 

V anketi, ki so jo izvedli med 30. julijem in 3. avgustom, je sodelovalo 83 od 86 članov SSZS. Na vprašanje glede arhitekturne zasnove je odgovorilo 81 zavodov; na vprašanje glede tehničnih zmogljivosti 82 zavodov; na vprašanje glede kadrov 83 zavodov. Na vprašanje glede primernosti sistemskega odziva je odgovorilo 82 zavodov; na vprašanje, ali lahko strokovno vzpostavijo cone, pa 79. Na vprašanje glede prejemanja finančne podpore ministrstev so odgovorili vsi, ki so izpolnili vprašalnik. 

"Vsi domovi in posebni zavodi so še odgovorili, da za vzpostavitev con ne prejemajo nikakršne finančne podpore od pristojnih ministrstev ali zdravstvene blagajne. Ne vedo, kdo bo pokril stroške in če bodo morali zaradi tega dvigniti cene oskrbnine. Bodo primorani preložiti stroške boja proti koronavirusu na stanovalke in stanovalce ter njihove svojce," se je vprašal Denis Sahernik, v. d. sekretarja SSZS.

"Sklep, ki ga je sprejela vlada, jasno določa, da se za koronavirus uporabljajo isti ukrepi kot za kugo, ebolo in hemoragične mrzlice, kar pomeni, da bi se zaradi preprečevanja širjenja okužb moral vsak okuženi osamiti v pooblaščenem zdravstvenem zavodu. Ne govorimo o okuženih, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje, ampak o osamitvah zaradi preprečevanja širjenja okužb, kar je bistvena razlika in pri kateri oblasti zavajajo državljane," je dodal Sahernik.

Da je okužene stanovalce treba nujno osamiti zunaj domov za starejše, se strinjajo tudi v Skupnosti varstvenih delovnih centrov, združenju Spominčica – Alzheimer Slovenija, Sekciji domskih zdravnikov ter v združenju Srebrna nit.

Foto: Profimedia dom upokojencev dom starejših občanov starejša oseba

V SSZS poudarjajo, da anketa zanika navedbe ministra za zdravje Tomaža Gantarja, da le okoli tretjina domov za starejše ne more zagotoviti con. Zavračajo ministrovo izjavo, da je skupnost tista, ki s svojimi zahtevami ustvarja neizmerno škodo. SSZS opozarja, da je skladno z odredbo o začasnem ukrepu prepustitve nastanitvenih objektov zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni COVID-19 minister tisti, ki je dolžan določiti druge prostore, ki bodo primerni za izvajanje popolne osamitve vseh okuženih in v teh prostorih zagotoviti kader za izvajanje zdravstvene dejavnosti. 

V Amnesty International Slovenije ob tem opozarjajo na hude posledice, ko se ukrepi sprejemajo na pamet, še zlasti glede človekovih pravic najbolj ranljivih med nami. "Ne samo, da vlada ignorira domove, hrbtenico obstoječega sistema, pač pa jih z nepremišljenimi ukrepi še dodatno uničuje. Sedanja brezbrižnost oblasti glede dejanskega stanja je nadaljevanje dolgoletnega neukrepanja, ki se kaže v premajhnih zmogljivostih, čakalnih dobah za vstop v dom, neobstoječi dolgotrajni oskrbi, neobstoječih mehanizmih adaptacij stanovanj in vgradnje dvigal, odsotnosti graditve novih domov in krpanjem stanja s finančnimi kapljicami," je dejala Metka Naglič, direktorica za kampanje in komunikacije v AIS. V AIS ob tem ponovno zahtevajo izvedbo sistemskega nadzora glede domnevnega odrekanja bolnišničnega zdravljenja v prvem valu koronavirusa. 

V Hrastniku poteka testiranje

Novo povečevanje števila okužb v Sloveniji je v minulih tednih ponovno izpostavilo prostorske in kadrovske pomanjkljivosti domovih za starejše, nazadnje Hrastniku. Stanje se tam umirja, saj minuli konec tedna niso potrdili nobene nove okužbe. Danes bodo odvzeli približno 100 brisov vsem stanovalcem v sivi coni in zaposlenim. Rezultati testiranja bodo znani v torek. Zadnjo okužbo so v domu potrdili v torek, ko so okužbo potrdili pri dveh oskrbovancih. Medtem je eden od okuženih oskrbovancev že ozdravel. Od izbruha okužbe 10. julija do danes so za covidom-19 umrli trije oskrbovanci doma. 

Slovenija Obsedno stanje zaradi okužb v domu starejših

V Hrastniku se ne soočajo le s kadrovsko krizo, ki jo blažijo s pomočjo zdravstvenih delavcev iz drugih domov starejših in bolnišnic, temveč tudi z neustreznimi prostorski pogoji. Po navedbah občine je bil prejšnji teden napovedan sestanek hrastniškega župana Marka Funkla z ministrom za delo Janezom Ciglerjem Kraljem in o načrtih za gradnjo novega doma za starejše, vendar je sestanek zaradi dopustov predstavljen na 10. avgust. Obstoječi dom namreč v osnovi ni namenjen za tovrstno uporabo, saj so ga leta 1994 uredili v prostorih takratnega dijaškega doma.

Po Funklovih besedah so zemljišče, kjer bo stal nov dom, že odkupili. Gradnja naj bi stala od sedem do osem milijonov evrov, ta denar pa bi morala zagotoviti država. Kdaj se bo začela gradnja, minister Cigler Kralj ob obisku doma pred dvema tednoma še ni mogel napovedati.

Spremembe Vlada bo razglasila ogrožena območja

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 17:37 3. Avgust 2020.

    Tisti, ki ne zna, ni sposoben ali noče opravlati svoje dela je edino pravilno, da brezpogojno odstopi. Svoje naloge naj …

  • 12:29 3. Avgust 2020.

    Pravilna odločitev !!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.