Slovenija
1981 ogledov

Gantarju očitajo prelaganje odgovornosti na druge

Tomaž Gantar Saša Despot
Očitajo mu, da skrb za obolele stanovalke in stanovalce prelaga na dom za starejše, ki bi ga po njegovem osebnem mnenju morali že zdavnaj zapreti.

Zavračajo očitke o politični motiviranosti

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, Skupnost socialnih zavodov Slovenije zavrača trditve ministra za zdravje Tomaža Gantarja v včerajšnji oddaji 24UR zvečer. Menijo, da je s temi trditvami skušal odgovornost za stisko, v kateri se znašli zaposleni in stanovalci Doma starejših Hrastnik, prevaliti na njihovo skupnost.

"Popolnoma nerazumljivo je, da minister za zdravje skrb za obolele stanovalke in stanovalce prelaga na dom za starejše, ki bi ga po njegovem osebnem mnenju morali že zdavnaj zapreti. Skupnost bo vztrajala pri opozarjanju na napake in odločitve, ki so v nasprotju s sklepom vlade in z veljavno zakonodajo," so poudarili in dodali, da si vseskozi prizadevajo za kar najbolj kakovostno in strokovno skrb za stanovalke in stanovalce domov za starejše. Poleg tega v celoti zavračajo očitke o politični motiviranosti.

Slabo pripravljeni in brez sistemskih rešitev

Zmotilo jih je tudi ministrovo "izmikanje" odgovoru na vprašanje o prepisani obvezni osamitvi obolelih s covidom-19. Poudarili so, da domovi za starejše niso zdravstveni zavod. "Skupnost ne pričakuje in ne zahteva bolnišničnega zdravljenja za vse stanovalke in stanovalce s koronavirusno boleznijo 19, temveč njihovo popolno osamitev izven domov, kot to predpisuje zakonodaja," so zapisali.

Vztrajajo pri oceni, da smo ponoven pojav okužb s koronavirusom v domovih za starejše pričakali slabo pripravljeni ter brez sistemskih rešitev, ki bi omogočile hitro in učinkovito ukrepanje ter bile tudi skladne z veljavno zakonodajo. "Ukrepanje je tako še vedno prepuščeno improvizaciji z vsakokratnim iskanjem prostovoljk in prostovoljcev ter negotovostjo, kje in kako bomo poskrbeli za obolele," so poudarili. Kot so še zapisali, skupnost nima pristojnosti za zapiranje ali odpiranje domov za starejše.

Zato je po njihovih besedah "skrajno nenavadno, da minister na eni strani ugotavlja, da bi morali dom za starejše v Hrastniku zapreti že v običajnih razmerah, hkrati pa v njem zadržuje obolele stanovalke in stanovalce ter od zaposlenih pričakuje in zahteva, da bodo brezhibno izpolnili vsa priporočila, čeprav zanje nimajo vseh nujno potrebnih pogojev".

Domovi niso negovalne bolnišnice

Ministrstvu za zdravje poleg tega očitajo, da ni zagotovilo ustrezne mreže negovalnih bolnišnic, "domovi za starejše pa se že vrsto let spreminjajo v poceni negovalne bolnišnice in opravljajo delo, ki bi ga moralo zagotoviti zdravstvo". Razloge za to vidijo v dejstvu, da je to za državo oziroma za zdravstveno blagajno ceneje, saj večino stroškov bivanja v domu pokrijejo stanovalke in stanovalci ter njihovi svojci.

Zavračajo tudi trditve, da niso pripravili predloga zahtevanih podrobnejših standardov za izvajanje posameznih vrst oskrbe in kriterijev za določitev vrst oskrbe glede na potrebe uporabnikov storitev institucionalnega varstva v domovih. "Skupnost je v okviru izvajanja javnih pooblasti predlog pripravila že leta 2012 ter ga dopolnila v letih 2018 in 2019. S predlogom je seznanila vse poslanske skupine, prav tako je na to problematiko junija letos ponovno opozorila vlado, ministrstvo za zdravje in ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti," so še zapisali.

Slovenija Dramatično v Hrastniku, župan razočaran nad državo

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 4
  • Avatar Leon
    Leon 07:18 24.julij 2020.

    Gantar je nespodoben populist in glavni krivec za stanje v DOS . Morali bi ga kazensko ovaditi za smrti nedolznih starostnikov .

  • migi 20:41 23.julij 2020.

    ata,bog pomagaj,vsaj retorike bi se lahko naučil....pa še dohtar si......a veš, da si ne upam pristat v tvojih rokah???????

  • marsal22 17:48 23.julij 2020.

    ta še govori tako , kot , da se še ni zbudil !