Slovenija
15134 ogledov

Vlada bo razglasila ogrožena območja

Janez Cigler Kralj Saša Despot
Trenutno je zaprtih za obiskovalce le 10 domov za starejše v Sloveniji.

Izbruh prav v domu za starejše

Vlada je na podlagi predloga ministrstva za delo, družino in socialne zadeve sklenila, da bo domove za starejše in druge socialno-varstvene zavode, tudi zapore, razglasila za ogrožena območja. Janez Cigler Kralj, minister za delo, je v Odmevih dejal, da bodo s tem vzpostavili pravno podlago za sprejemanje ukrepov v zvezi z epidemijo oziroma za varstvo pred virusom. "Med temi ukrepi je lahko tudi zaprtje domov," je poudaril.

Novi koronavirus je sicer nedavno izbruhnil prav v domu za starejše v Vipavi. A Cigler Kralj pravi, da se zgodba iz časa prvega vala epidemije ne bo ponovila. "Zdaj imamo izkušnje, znanje, primere dobrih praks, zaposleni pa so opremljeni s primerno zaščitno opremo," je pojasnil. Poleg tega je v zakonodajni obravnavi predlog, ki bi socialnim zavodom zagotovil 31 milijonov evrov interventne pomoči za reševanje kadrovske stiske. 

Pogosteje bodo nadzirali karantene

V Sloveniji imamo sicer več kot 100 domov za starejše, trenutno jih je zaprtih za obiske le 10. Vsi spremljajo lokalno epidemiološko sliko in sledijo preventivnim ukrepom, je povedal minister.

Cigler Kralj je pojasnil tudi, kakšni so načrti za zajezitev novega virusa v prihodnje. "Slovenija ima, vsaj glede na sosednje države, relativno dobro epidemiološko sliko. Še vedno imamo manj kot 10 okuženih na 100 tisoč prebivalcev, kar nas uvršča med t. i. države na zelenem seznamu," je dejal in poudaril, da bodo največ poudarka dali na preventivne ukrepe, za katere upa, da jih bodo državljani upoštevali. 

Minister je povedal še, da so v vladi podprli odločitev, da se karantene bolj pogosto in poostreno nadzira. 

dezurni@zurnal24.si

Covid-19 Covid-19 Slovenija Slovenija: Zgodilo se je to, česar so se mnogi najbolj bali
 

 
Komentarjev 1
  • e490e0da205d79a3481a2fbdd6cf18a53e6092f1 10:47 07.julij 2020.

    za obiske zaprite domove za starejše pa ne bo smrtnih žrtev, ker prav zaradi covid 19 ni umrl nihče pri nas vsi ti ljudje so imeli nešteto bolezni in bi zmrli tudi ob navadni gripi

Sorodne novice