Slovenija
117065 ogledov

Slovenija: Zgodilo se je to, česar so se mnogi najbolj bali

Covid-19 Epa
Število aktivnih okužb z novim koronavirusom v Sloveniji vztrajno narašča. V vipavskem Centru starejših Pristan okužbe danes potrdili še pri petih stanovalcih in eni zaposleni osebi.

Kot smo poročali, v soboto je bilo po podatkih NIJZ 180 aktivno okuženih, teden dni prej jih je bilo 85. Čeprav se trenutno okužba širi med mlajšo populacijo, pa se je zgodilo tudi to, česar so se mnogi najbolj bali. V Vipavi namreč obravnavajo vdor virusa v center starejših Pristan.

Precej okuženih brez simptomov

V Centru starejših Pristan v Vipavi so po današnjih testiranjih okužbo z novim koronavirusom potrdili še pri petih stanovalcih in eni zaposleni osebi, je za STA povedal direktor centra Martin Kopatin. Skupno so tako v centru doslej potrdili okužbo pri devetih stanovalcih in šestih zaposlenih.

Opozoril je, da je precej primerov potrjeno okuženih brez simptomov bolezni covid-19, kar po njegovi oceni predstavlja dodatno nevarnost tudi za vse ostale. Vsem zaposlenim so zato dali navodila, da strogo spoštujejo vsa navodila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) glede ravnanja tudi v zasebnem življenju, izven delovnega mesta in stavbe centra.

Prvo okužbo so sicer v Centru starejših Pristan Vipava potrdili že v petek pri enem stanovalcu centra. Vsi okuženi stanovalci so iz istega oddelka. V karanteni so vsi potrjeno okuženi zaposleni, prav tako so v karanteni tisti zaposleni, ki so bili doslej na testih na koronavirus negativni, a so bili v stiku s potrjeno okuženimi. 

Po razglasitvi konca epidemije konec maja letos v Sloveniji je vdor novega koronavirusa v center starejših v Vipavi prvi vdor tega virusa v enega od domov starejših. V centru imajo skupno 108 stanovalcev.

Covid-19, UKC Ljubljana | Avtor: Matej Povše za UKC LJ Covid-19, UKC Ljubljana Matej Povše za UKC LJ

Župana stanje presenetilo

Pojav večjega števila okuženih v domu starejših v Vipavi je presenetil župana Občine Vipava Gorana Kodeljo. "Mi smo bili ena tistih občin, ki je ves čas uspevala skozi prvi val epidemije ostajati brez okuženih primerov," je spomnil. Ko bo znan vir okužbe, v centru starejših, se bodo po njegovih besedah lažje odločali, v katero smer in na kakšen način se z morebitnimi dodatnimi ukrepi lotiti zajezitve virusa. Če bo potrebno, bodo v občini ponovno angažirali štab civilne zaščite, ki je v času razglašene epidemije po županovih besedah dobro deloval. Kodelja je pozval vse, ne le občane občine, v kateri je župan, da s preventivnim ravnanjem prispevajo k preprečevanju širjenja virusa.

Krek: Potrebe po razglasitvi epidemije še ni

V Sloveniji so sicer v soboto ob opravljenih 716 testih potrdili 21 okužb z novim koronavirusom, pred tem so v petek opravili 1456 testiranj in potrdili 30 okužb, kar je bilo največ po 16. aprilu. Direktor NIJZ Milan Krek je dejal, da kljub porastu številk še ni potrebe po vnovični razglasitvi epidemije. Zatrdil je, da bolnišnice, druge zdravstvene strukture in epidemiologi položaj še vedno "zelo dobro" obvladujejo, je poročala TV Slovenija.

V zvezi z naraščanjem okužb v zadnjih dneh je predsednik vlade Janez Janša na Twitterju opozoril, da se virus širi znotraj države. "Beležimo izjemno veliko kršitev zakona o nalezljivih boleznih in omejitvenih odlokov, še posebej v gostinstvu in prekoračitvi omejitve zbiranja na 50 oseb. Pri kršitvah prednjačijo celo nekateri politiki," je zapisal predsednik vlade.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 38
  • Žurnalček 12:10 09.julij 2020.

    Pejte vi mal u Q in vaše novice stare 4 dni ! A ste fuknjen al kaj !!????

  • Avatar praufo
    praufo 20:24 06.julij 2020.

    še dobr, da je dež začel padat, okuženi naj stojijo vsaj 20 minut na dežju, brez maske, da jim dež spere virus ... to je baje priporočilo nijz ... ne vem tko sem slišal

  • Covid_1984 13:16 06.julij 2020.

    rešitev je v tem, da pridobimo osebe eno po eno. sem pameten virus in bom od sedaj vsakemu posebej, v vsakem podjetju, kamor bom šel, razložil, da me v resnici in in da imajo dve možnosti. ali propadejo, ker ne ...prikaži več bo strank ali pa jih bodo zaprli fašistični nebodijihtreba inšpektorčki aparatčiki.